«Три горішки для Попелюшки» - казка на всі часи

«Три горішки для Попелюшки» - казка на всі часи

Сьогодні мало кому відомо, що в основу сценарію відомого чеського фільму «Три горішки для Попелюшки» була покладена казка чеська письменниці Божени Нємцової. Божена (уроджена Барбора Новотна) народилася 4 лютого 1820 в Відні (Австро-Угорщина). Хоча вважається, що її батьком був кучер, а мати - ключницею в будинку герцогині Заганьской, її походження пов'язане з багатьма таємницями, аж до того, що існує версія, що вона - незаконнонароджена дочка герцогині і князя Меттерніха.

Виховувалася Божена в маєтку герцогині Заганьской. Літературна діяльність письменниці почалася в 1843 році.  У 1845-1847 роках вийшла книга Немцовой "Народні казки та перекази". Славу прозаїка-реаліста принесли Божені Немцовой оповідання та повісті 1850-х років: "Бабуся", "Дика Бара", "В замку і біля замку" та ін. Найбільшою популярністю користувалася повість "Бабуся" (1855). Письменниця також зібрала і видала в чеському перекладі "Словацькі казки" (1857-1858). Нужда та злидні підточили сили Божени Немцовой, і вона померла 21 січня 1862 року в Празі. Творчість Немцовой мала величезний вплив на розвиток чеської літератури.

Казка письменниці «Три сестри» лягла в основу сценарію фільму «Три горішки для Попелюшки» режисера Вацлава Ворлічека. Ця чудова, неймовірно красива і весела казка, вже давно стала різдвяною традицією.  У Чехії фільм заслужено має культовий статус.

Фільм - спільне виробництво кіностудій Чехословаччини і Німеччини. На роль Попелюшки пробувалися 25 актрис, але пощастило Лібуше Шафранковій, двадцятирічної дебютантці. Після виходу картини вона стала справжньою зіркою, зразком для наслідування декількох поколінь дівчаток.

Фільм знімався в мисливському замку 16 століття Морицбург, розташованому в 14 км від Дрездена. Замок перебудували в 18 столітті.

З правого боку замку знаходиться саме ті сходинки, на якій Попелюшка втратила туфельку. Після виходу фільму це місце стало популярним.

На згадку про цю подію тут встановили такий собі пам'ятник у натуральну величину. Кожна відвідувачка замку може «приміряти» туфлю. В країні проводять виставки з оригінальними костюмами зі стрічки. Художник по костюмах Теодор Піштек створив чудові наряди в стилі епохи Відродження. Також надихався він образами з картин Брейгеля, на яких зображена зима.

Саме зимова атмосфера і музика Карла Свободи (Karla Svobody) з дзвіночками надали фільму різдвяну атмосферу.

Тут молоді люди пропонують руку і серце своїм коханим. Щорічно з настанням холодів в замку відкривається виставка, присвячена кіноказці "Три горішки для Попелюшки". На ній можна дізнатися про історію створення фільму, побачити воскові фігури героїв, костюми і реквізит.

В душі кожної дівчинки живе своя Попелюшка, яка мріє зустріти прекрасного принца, будь то в 19 столітті або в 21 в.

Не будемо лукавити, і жінки мріють про те ж. Тільки не кожна діє, прагне до мрії, чи то від ліні, чи то зі скромності.

Коли життя - важкі сірі будні і немає їм кінця, хочеться свята, романтики, казки, щоб очам і серцю було тепло - читайте казки Божени Нємцової та дивіться підготовлену для вас відео-презентацію від бібліотекарів бібліотеки-філіалу №2.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»