Хвостаті терапевти, психіатри та…  ветеринари.



                      Нас уже давно не дивує що красень лабрадор допомагає перейти через автостраду незрячій людині, бо знаємо, що є школи для собак-поводирів. В яких досвідчені дресирувальники відбирають розумних і уважних тварин з відповідним темпераментом, для цієї дуже нелегкої місії.

Дехто  з полтавців, особливо тих хто мешкає в центрі міста, можливо пам’ятає юнака - інваліда, якому допомагала пересуватись величезна сибірська лайка прив’язана до інвалідного візка.

 Собаки служать в поліції, працюють на митниці, охороняють важливі об’єкти. Собаки гарні компаньйони для одиноких і чудові «няньки» для малечі. Собаки, собаки, собаки…

Але, людина знайшла ще одного помічника. Це створіння з незалежним характером, про яку пішов поголос що вона і хитра і егоїстична, і взагалі згідно класику «гуляє тільки сама по собі». 

Серед перших терапевтів, що розпізнали «ефект кішки» співробітники спеціалізованої школи для розумово відсталих дітей Грін – Чимніз в містечку Брюестер, штату Нью – Йорк. Там проходять курс лікування 140 пацієнтів – число четвероногих «спеціалістів», що їх обслуговують в п’ять разів більше. Це і поні і поросята і телята і собаки. Але лідирують серед «лікарів» все ж таки кішки. Піонери цієї форми лікування Семюель і Елізабет Корсони впевнені, що домашні тварини «виконують роль каталізатора, що генерує відчуття які передаються людям». 

                     На Заході з середини 70-х років минулого століття почали використовувати «кошачу терапію» не тільки в звичайних лікарнях, а й у спеціалізованих лікувальних закладах для розумово відсталих, алкоголіків, наркоманів, в будинках для літніх людей та інвалідів, а також в ветеринарних клініках.

Доктор Джеральд Лоуібир, психіатр з Хортонського госпіталю (Великобританія) вважає що домашні тварини допомагають його пацієнтам повернути впевненість в собі, і не відчувати так гостро своє приниження від повної залежності від медперсоналу. Кожній людині потрібно про когось піклуватись, нести відповідальність за життя іншого створіння і в свою чергу отримувати від нього вірність, увагу та любов.

       В ветеринарній лікарні Елізабет Стюарт – Хогт, що на південному узбережжі Англії, одночасно знаходяться до сотні тварин і птахів з різними формами травм, від банальних переломів до злиплого від нафти пір’я. Одній Елізабет нізащо не впоратись, але в неї є гарні помічники - десяток її улюблених кицьок. І кожна виконує свою місію: хтось просто лежить поруч з недужою твариною, а хтось годинами самовіддано вилизує хворе місце.

«Мої тварини – природні лікарі. -  розповідає жінка. – вони тягнуться до хворих  і опікуються ними з такою ж старанністю як і я сама. Я впевнена, що без їх допомоги більшість тварин взагалі б загинула».                   


Кішки вже настільки підтвердили свою здатність до терапії деяких захворювань, що зараз їх почали спеціально розводити, пристосовуючи до конкретних форм захворювань, відбираючи тваринок з певним темпераментом та «персональними» характеристиками.

Терапевти виявили, що хоча всі кішки володіють здатністю підсилювати лікувальний процес, краще це виходить у чутливих тварин з теплим характером. Тому проводиться постійний відбір: із відданих – найвідданіших. І нарешті, через декілька поколінь виводиться кішка, чий характер знаходиться в ідеальній гармонії з емоційними потребами хворого.     

        

Багато цікавих, зворушливих а головне повчальних історій, розповів у своїй книзі «Неймовірні кішки» англійський журналіст Девід Грін. Це історії про те, як кішки повертали життя та здоровя безнадійно хворим, тим від кого відмовилась офіційна медицина. Зупинимось на двох найвідоміших та найцікавіших випадках.


10 літня мексиканка Марія після автомобільної аварії декілька місяців пролежала в комі. Лікарі прописали їй домашній режим, оскільки більше нічим не могли допомогти. Так як Марія любила свіже повітря, то в її кімнаті завжди було відчинене вікно, що і зіграло в її долі вирішальну роль. Якось ввечері мати дівчинки зайшла побажати їй на добраніч і побачила що поруч з лівою рукою Марії лежить маленький чорний кіт і дбайливо вилизує їй пальці. І що вразило жінку – пальці дівчинки тремтіли під ніжними дотиками язика. Це були перші рухи Марії за всі 7 місяців після катастрофи. Звичайно ж кота (його назвали Мігелем) залишили в спальні дівчинки і майже весь час він проводив біля Марії, притулившись до неї і облизуючи її пальці розовим язиком. Сталося чудо, через вісім днів дівчинка заговорила і з цього часу дуже швидко пішла на поправку. А благородний кошачий кабальєро виконавши свою місію, зник через відчинене вікно так же безшумно як і зявився...  


      І з цього моменту розпочався стрімкий прогрес: через декілька місяців пацієнт був уже цілком здоровим і залишив нарешті госпіталь.

Отакі  дивовижні історії розповів у своїй книзі англійський журналіст Девід Грін.

                        
     
Якщо у Вас є кішка не забувайте її пестити, це корисно, як для неї (покращує травлення) так і для Вас (нормалізує тиск та піднімає настрій). І взагалі, як писав німецький філософ Альберт Швейцер: «Дві речі рятують від життєвих негараздів: музика і кішки». 

 Як можна не любити ці дивовижні створіння, що не одне тисячоліття прожили разом з людиною,  а все ж  зберегли незалежний характер і чарівну дикість маленької пантери.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина