Зимові види спорту (до Всесвітнього дня снігу)

Зимові види спорту  до всесвітнього дня снігу

Зима – чарівна пора року, яка у багатьох людей асоціюється з казковою феєрією новорічних й різдвяних свят. Особливо полюбляють її діти, адже взимку можна зліпити сніговика, пограти в сніжки, вдосталь покататися на санях, лижах та ковзанах.

Сніг може подобатись, або ні, проте він беззаперечно незамінна та головна частина зимової пори для багатьох людей, адже у 2012 році навіть започаткували Всесвітній день снігу.

Цікаві факти про сніг

Попри те, що сніг може здаватись абсолютно буденним явищем (принаймні для тієї частини людей, які його бачили, а цим може похвалитись лише дві третини населення Землі), він має чим здивувати. Ось кілька цікавих фактів:

Сніжинки – не єдина форма снігу

Сніг може мати декілька форм, тому, окрім пухнастих сніжинок, він може опадати у вигляді снігових гранул (які ще називають сніговою крупою). Не варто їх плутати з градом, адже снігові гранули – непрозорі частинки льоду, які формуються в атмосфері, коли льодові кристали падають крізь холодні хмарові краплі (частинки хмари, які залишаються рідкими, проте вони холодніші за точку замерзання води). Ці краплі об'єднуються між собою, утворюючи м'яку масу, схожу на грудочки.

 

Немає двох однакових сніжинок? Це міф

Один вчений спростував міф про неоднаковість сніжинок, знайшовши дві абсолютно ідентичні сніжинки у 1988 році після шторму у штаті Вісконсин (США).

Сніг не білий, а напівпрозорий

Здивовані? Проте сніг, який складається з частинок льоду, не має забарвлення. Сніг є напівпрозорим, що означає, що світло не так легко проходить крізь нього, а частково відбивається. Але чому ми бачимо його білим? Відповідь на це дає фізика. Ми бачимо колір завдяки тому, що хвилі певної довжини (та кольору) відбиваються від об'єкта, а інші хвилі поглинаються. А оскільки сніг складається з безлічі крихітних поверхонь, то сонячне світло розбігається та перестрибує від однієї поверхні до іншої, не поглинаючись. Майже все сонячне світло віддзеркалюється, тому ми бачимо сніг у білому кольорі.

До речі, ми бачимо сніг не лише білим

Глибокий сніг може здаватись блакитним. Це відбувається тому, що шари снігу фільтрують світло, призводячи до інтенсивнішого поглинання червоного кольору, але не блакитного. Тому ми бачимо більше блакитного кольору, що не поглинувся. Іноді сніг може здаватись навіть рожевим. Сніг на високих альпійських вершинах містить кріофільні прісноводні водорості, які мають рожевий пігмент, що надає снігу такого ж відтінку.

  Починаючи з зими 2012 року, в передостанню неділю січня з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) відзначається нове свято — Всесвітній день снігу (World Snow Day). Інша його назва — Міжнародний день зимових видів спорту.

Мета свята — підвищити інтерес до зимових видів спорту та залучити молодь до активного способу життя. За задумом FIS, в цей день повинні проходити «сніжні фестивалі», під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах або сноубордах. Як замислюють організатори, «цей день дасть всім можливість насолодитися снігом, познайомитися з кимось і зануритися в світле майбутнє зимових видів спорту, які будуть сприйматися не тільки як змагання, але і як розвага».

— Сьогоднішні діти часто дивляться в майбутнє з песимізмом, і ми сподіваємося, що завдяки цьому заходу ми зможемо показати їм та їхнім сім'ям, скільки задоволення вони можуть отримати завдяки снігу, зберігаючи при цьому здоровий, безпечний і екологічний спосіб життя, — заявив президент Міжнародної федерації лижного спорту Джан-Франко Каспер.


Організація цього свята стала другим кроком в реалізації програми FIS «Виведемо дітей на сніг». Дата проведення Дня снігу обрана невипадково: в кінці січня, коли закінчується сезон різдвяних і новорічних канікул, важливо привернути увагу до гірськолижних курортів.

Якщо в перший рік проведення свята участь у ньому взяли понад 20 країн світу, серед яких США, Канада, Австралія, Швейцарія, Фінляндія, Німеччина, Великобританія, Норвегія, Польща, Туреччина, Казахстан, Україна та інші , то до наступного року готовність підтримати міжнародний фестиваль висловили вже близько 40 держав. Що цікаво, в їх числі не тільки традиційні «гірськолижні» країни (Швейцарія, Фінляндія чи Норвегія), а й менш відомі в цьому сенсі Угорщина, Японія, Естонія і навіть Пакистан.

Гірські лижі і сноуборд є одними з найбільш популярних зимових видів спорту в світі.




Бобслей, ковзанки, керлінг, сноуборд, лижі та біатлон, хокей – це лише кілька прикладів зимових видів спорту, які відомі широкому загалу.










 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені