265 років від дня народження Вольфгана Амадея Моцарта (Цикл виставок «Калейдоскоп імен та подій»)

 

265 років від дня народження

 Вольфгана Амадея Моцарта



                               (Цикл виставок «Калейдоскоп імен та подій»)

27 січня 2021 року відзначаємо 265 років із дня народження австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Він є одним з найвідоміших та найбільш виконуваних композиторів в цілому світі. У доробку Моцарта налічується понад 600 творів, багато з яких визнані шедеврами симфонічної, концертної, камерної, оперної та хорової музики. Те, що Моцарт композитор – відомо кожному. Але чи усі знають про його життя?

10 цікавих фактів про Моцарта

1. Повне ім’я композитора звучить як Йоганн Хризостом Вольфганг Теофіл Моцарт (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus (Gottlieb) Mozart). У його імені перші два слова – ім’я святого Іоанна Златоуста. Четверте похідне з грецької Theophilus за життя Моцарта варіювалося як Amadeus (з латинської мови), Gottlieb (з німецької мови) та Amadeo (з італійської мови), що означало «любимий Богом». Версії імені Моцарта змінювалися протягом життя. Самому ж Моцарту більше подобалося, коли його називали Вольфґанґ.

2. Вольфганг народився 1756 року в сім’ї Леопольда Моцарта: скрипаля, органіста та композитора, який служив при дворі архієпископа Зальцбурзького. А ще Леопольд Моцарт написав «Ґрунтовну Школу скрипкової гри» (Versuch einer gründlichen Violinschule) – книгу, яка вважалася одним з кращих посібників для вивчення гри на скрипці.

3. В сім’ї Леопольда Моцарта було семеро дітей, але вижило тільки двоє: Марія Анна та Вольфґанґ Амадей. Наннерль (так її називали вдома) була на п’ять років старшою за Вольфганга. Змалку батько навчав їх обох гри на музичних інструментах.

4. «Коли Вольфгангу виповнилося чотири рочки, батько заради забави навчив його грати на клавірі декілька менуетів та п’єс. Він грав їх без помилок і з найвищою витонченістю, і чітко витримуючи ритм. У віці п’яти років він уже писав невеличкі п’єси, які грав батькові, а той їх записував», – згадувала сестра Вольфґанґа Амадея.

Леопольд Моцарт відіграв величезну роль у його розвитку, сприяв вияву ранніх здібностей, систематизував музичні твори, написані у дитячому віці.

5. Перші гастролі Вольфґанґа Амадея і його сестри з батьком відбулися на початку 1762 року в Мюнхені. Восени 1762 року сім’я вирушила до Відня, щоб показати талановитих дітей дворянству. У 1763 року після шаленого успіху малого вундеркінда родина поїхала в турне Німеччиною та Західною Європою, де діти грали при дворах аристократів або в громадських академіях.

6. У 1764 році у Лондоні під час концертних турів Вольфґанґ Амадей Моцарт познайомився з відомим композитором Йоганном Крістіаном Бахом – молодшим сином Йоганна Себастьяна Баха. Незважаючи на різницю у віці (Моцарту було 8 років, а Йоганну Баху – 29), вони вели тривалі бесіди про музику, грали в чотири руки, імпровізували, займалися композицією. Вольфґанґ відчував духовну опіку і підтримку наставника.

7. У Вольфґанґа Амадея була геніальна пам’ять. Одного разу в Римі композитор, послухавши виконання дев’ятиголосного хорового твору Грігоріо Аллєґрі «Miserere», прийшов додому і записав його по пам’яті на нотному аркуші. Цей твір вважався власністю церкви і виконувався двічі на рік. Переписувати ноти або виносити їх за межі церкви заборонялося. Але композитор не виносив нот, він запам’ятав музику. Згодом Моцарт був удостоєний аудієнції у папи Климента XIV. Шокований талантом 14-річного музиканта, понтифік нагородив його однією з найвищих католицьких відзнак – орденом Золотої шпори.

8. В 14 років Вольфґанґ Амадей Моцарт став членом Болонської академії, склавши іспит із композиції. За півгодини геніальний хлопчик написав дуже складний багатоголосний твір. Тож уперше в історії академії її членом став такий юний композитор.

9. «Віденські класики» – так називають композиторів Йозефа Гайдна, Вольфґанґа Амадея Моцарта та Людвіга ван Бетховена, які стали творцями нових музичних жанрів та форм. Та чи були вони знайомі? Композитори Моцарт і Гайдн познайомилися у Відні 1782 року й протягом життя зберегли дружні стосунки. Про це свідчать написані Моцартом шість струнних квартетів зі зворушливим зверненням – другу і, в певному сенсі, учителю Йозефу Гайдну.


У  1787 року до Відня приїздить молодий Людвіг ван Бетховен, щоб узяти кілька уроків у авторитетного маестро Моцарта. Про наслідки візиту існує два припущення: Моцарт прослухав Бетховена і похвалив його; Моцарт відмовився навчати Бетховена, і вони після цього більше не зустрічались.

10. Моцарт був одружений із двоюрідною сестрою німецького композитора Карла Марії фон Вебера – Констанцією.


Вони мали шістьох дітей, із яких вижили тільки двоє: Карл Томас і Франц Ксавер Вольфґанґ. Молодший син Франц Ксавер майже тридцять років прожив у Галичині, переважно у Львові. Моцарт-син був активно задіяний і як капельмейстер місцевого міського театру, і як педагог численних учнів, і як авторитетний керівник заснованої ним за німецьким зразком хорової спілки святої Цецилії, і як відомий піаніст та композитор.

Щоб краще дізнатися про життя і творчість Моцарта завітайте до абонементу бібліотеки філіалу №2 та візьміть почитати додому такі книжки:
Чичерин Г. В. "Моцарт"

Черная Е. С. "Моцарт"






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина