Цікаві та дивні звички відомих письменників

Цікаві та дивні звички відомих письменників


Іван Франко. Саме Іван Якович Франко був першим, хто почав носити вишиванку під піджаком – зараз такий стиль у тренді. Тоді ж, за Австро-Угорщини та Польщі, це виглядало дещо дивакувато. Саме через відкрите дивацтво і прямолінійність письменника недолюблювали в колах галицького бомонду.


Ще один цікавий факт з життя письменника – те як він писав вірші. Справа в тому, що Іван Якович майже ніколи не записував віршовану форму відразу, як тільки виникала ідея. Спочатку він довго ходив по хаті, вистукуючи, підбирав ритм до майбутнього вірша, мугикав мелодію. Далі під вже сформовану мелодику він підставляв слова, наспівуючи їх. І тільки тоді, коли і мелодія, і текст ставали одним цілим, поет записував своє творіння.

Іван Нечуй-Левицький. Відомо, що письменник прокидався та лягав спати у строго визначений час. Трапезував тільки вдома і також у визначений час і ніколи ніде не пив навіть чаю, бо то було не в призначену годину, і могло вибити його із колії.  Ще відомий літератор ну дуже боявся застудитися, і, збираючись у поїздку, брав з собою завжди пальто та шапку. Ще автор був вельми категоричним щодо правопису: «Писати треба так, як люди говорять!». Дратувала його буква «і» та апостроф (наприклад,  він писав  - сімя, а не – сім’я).


Джон Толкін жахливо хропів. Його хропіння було настільки гучним, що він спав у ванній, щоб не порушувати сон дружини. А ще автор трилогії «Володар кілець» заповідав ніколи, ніколи не знімати фільмів за його книгами. Але жага грошей взяла гору над заповітами геніального батька, і діти Толкіна дали згоду на екранізацію. Ну і що з цього вийшло, ми всі знаємо.


Світовий класик Чарльз Діккенс був небайдужий до свого волосся: він безліч разів протягом дня зачісувався, намагаючись, щоб зачіска була бездоганною. Крім того, англієць любив, щоб у його кабінеті були певні речі: великий ніж-різак для паперу, дві бронзові статуетки жирних жаб, позолочений лист з кроликом на ньому ваза з квітами.


Чехов також мав дивні звички. Відомий автор оповідань займався колекціонуванням поштових марок — зібрав кілька тисяч примірників! А ще Чехов, заспокоюючи нерви, молотком розбивав щебінь в пил, потім посипав цим пилом садові доріжки. Письменник міг годинами, не відволікаючись, розбивати щебінь!


Гоголь заспокоював нерви катанням кульок із хліба все своє життя! Микола Берг, згадуючи про письменника, розповідав, що Гоголь постійно ходив з кутка в куток або писав, одночасно з цим скачуючи кульки з хліба (саме пшеничного). А ще письменник підкидав ці кульки в квас своїм друзям! Сучасники Гоголя підтверджували деякі дивацтва письменника, наприклад, що Гоголь спав сидячи, любив вишивати (шив хустки і жилети), та писав свої геніальні твори тільки стоячи.


А Джейн Остін була справжнім родоначальником системи безпеки: вона дуже не любила, коли хтось намагався заглянути в рукопис, який вона ще не закінчила. Тому письменниця стежила, щоб двері в її кімнату завжди скрипіли: так їй вдавалося стежити за тим, хто входить до неї в кімнату.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина