Цікаві факти про «Щедрик», які ви не знали

 Цікаві факти про «Щедрик», які ви не знали



«Щедрик, щедрик, щедрівочка». Хто не знає мелодії цієї пісні? Саме вона говорить про наближення Різдва і створює святковий настрій практично в усіх куточках земної кулі. Коли слухаємо «Щедрик», одразу постає в уяві образ творця геніальних композицій Миколи Леонтовича     автора всесвітньо відомих хорових обробок народних пісень. Микола Леонтович є одним із найчастіше виконуваних українських композиторів у світі завдяки його «Щедрику».

Не судилося  автору сидіти в перших рядах концертних залів, почути тріумф свого «Щедрика» у виконанні світових зірок естради, кіно.  Миколу Леонтовича вбили у розквіті таланту на 44 році життя і ще має минути 80 років, коли правду про його смерть розповідатимуть архівні матеріали.

А світову славу і безсмертя автору принесли його пісні. «Щедрик» у Сполучених Штатах, Канаді, Європі, Австралії й навіть Японії під назвою Carol Of The Bells («Колядка дзвонів») давно стала символом Різдва.

В кожного українця пісня викликає особливе хвилювання й гордість, бо  це ж наш знаменитий «Щедрик», що його майстерно обрамив у поліфонічні тони Микола Леонтович. Лише справжній шедевр здатний облетіти всю планету й стати знаковою Різдвяною темою для багатьох країн і народів.

Геніальність композиції «Щедрик» Миколи Леонтовича полягає у тому, що він зумів трьома нотами й чотирма звуками до-сі-до-ля — прославити українську співочу націю на весь світ. І вже понад 100 років ластівочка зі «Щедрика» облітає всю земну кулю. 

Зараз важко собі уявити жанр музики, у якому б не існувало обробки «Щедрика». Його виконують рок-гурти, репери, існують диско- та техно- версії. «Щедрик» переробляють на власний смак представники кардинально різних музичних напрямків і щоразу маємо оригінальну, незабутню версію.

В Англії «Щедрик» називають «новорічна серенада», в Латинській Америці — «пісня великого чару», «пісня бурхливого моря», а в Канаді — «нововідкритий сфінкс». Весь музичний світ визнав «Щедрик»  піснею XX століття, а Україну — «країною пісень».

Бібліотека філіал №2 до різдвяних свят пропонує подивитись відео презентацію Цікаві факти про «Щедрик», які ви не знали.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина