Є на світі земля, де майже весь рік зима (інформсторінка)

 

Є на світі земля, де майже весь рік зима

(інформсторінка)

Бібліотека філіал №2 пропонує вашій увазі трішки дізнатися про життя в снігах: побут і уклад народів Крайньої Півночі.

Територію, розташовану в арктичній зоні Євразії, прийнято називати Крайньою Північчю. Регіон включає континентальну сушу і острови в басейні Північного Льодовитого океану. Це малонаселені області з мізерною тундровою і лісотундровою рослинністю. Місцеве населення в основному веде кочовий спосіб життя, займається оленеводством, рибальством і мисливським промислом.

Аборигени Крайньої Півночі - невеликі за чисельністю етноси, які зберегли традиційний уклад побуту і господарства:евенки, ненці, ханти, мансі, селькупи, нганасани, чукчі, коряки та інші.

Суворі кліматичні умови, з тривалими морозними зимами, наклали відбиток на зовнішній вигляд сіверян. Вони не високі на зріст, з яскраво вираженими монголоїдними рисами зовнішності. Тісний зв'язок з природою виробив у людей її особливе сприйняття, загострило всі органи чуття. Мешканці півночі добре орієнтуються в незнайомій місцевості, заздалегідь розпізнають зміни погоди, виявляють здобич по слідах. У розумовому процесі у них домінує права півкуля, тобто сильно розвинена інтуїція.

Убога  рослинність тундри не дає можливості довготривалого випасу оленів на одному місці, тому сім'ям пастухів-оленярів доводиться постійно кочувати. Динамічний спосіб життя сприяв створенню раціональних речей повсякденного вжитку.

Житло (яранга або чум) являє собою збірний дерев'яний каркас, укритий оленячими шкурами. Пірамідальна або закруглена форма житла забезпечує його стійкість під час буранів. Центральну частину займає вогнище з каменів, на якому готують їжу. До вогню ставляться з повагою. Вважається, що він захищає людей від злих духів. Під час вітання один одному говорять: «Нехай не гасне вогонь в вашому чумі». Це означає побажання здоров'я і благоденства.

По периметру житла розташовані укриття для сну - пологи з хутра. Обробкою шкур займаються виключно жінки. За допомогою оленячих жив, замінюють нитки, вони шиють закритий одяг (кухлянку, парки, комбінезони), чоботи (торбаса, унти), шапки, рукавиці. Наряд прийнято прикрашати геометричним орнаментом зі смужок світлого і темного хутра. Традиційним оберегом є «розетка», що виконується зі шкіри, хутра та бісеру. Її можна побачити на національних костюмах жителів Сибіру і Далекого Сходу.

Зручні в носінні, добре зберігають тепло, елементи одягу народів Півночі були взяті на озброєння сучасною індустрією моди. Їх носять не тільки люди, що працюють в екстремальних умовах (полярники, альпіністи), але і мешканці великих міст.

Головним продуктом національних страв сіверян можна назвати оленину. У ній багато поживних речовин і мікроелементів, тому нерідко оленина вживається в їжу в сирому і замороженому вигляді. Жителі арктичного узбережжя промишляють морського звіра - китів, моржів, нерпу. З китових кісток роблять остов жител. З моржевих бивнів вправні різьбярі вирізують рукояті для ножів, побутові предмети, фігурки.

Крижаний теплий дім ескімоса

Сусіди чукчів - ескімоси - зимують в «крижаних хатинках», які називаються іглу. Це арктичне житло, в якому можна вижити навіть без опалення.

Голку представляють собою куполоподібні споруди зі снігових блоків. Зазвичай вони мають висоту близько 2 м і діаметр близько 3-4 м. Якщо сніг неглибокий, то вхід в голку облаштовується в стіні, до якої прилаштовується додатковий коридор з крижаних (снігових) блоків. При глибокому снігу вхід в житло знаходиться прямо в підлозі, а зовні до нього прокладений коридор. Дуже важливо, щоб вхід в будинок знаходився нижче рівня підлоги, так як це забезпечує приплив кисню і відтік більш важкого вуглекислого газу, а також дозволяє зберегти в приміщенні тепло.

Сувора природа Крайньої Півночі загартовує людей, робить їх мужніми, сильними, чуйними. Так було за старих часів. Для цих територій це справедливо і в наше століття.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина