Про Чорнобильську катастрофу та ядерну енергетику говорили в Кіноклубі Docudays UA

 


26 квітня - Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. В цей день ми згадуємо найстрашнішу катастрофу, що сталася на території нашої країни та призвела до жахливих наслідків. В Кіноклубі Docudays UA при бібліотеці-філії №2 показали документальну стрічку режисера Сергія Буковського «Десять років відчуження». У стрічці показано, як аварія Чорнобильської АЕС стала гуманітарною трагедією і які мала значні наслідки для здоров'я людей, і навколишнього середовища.


Фільм «Десять років відчуження» складається з  коротких сюжетів, які Сергій Буковський та його творча група зняли напередодні 10-річчя трагедії на Чорнобильській АЕС. Ідея Сергія полягала в тому, щоб за два тижні до трагічної дати показувати документальні свідчення наслідків катастрофи. Після виходу в ефір творча група вирішила скласти сюжети в один фільм, який показує стан зони – людей, що живуть там, їхні домівки, проблеми, з якими вони зустрічаються,– і все ж таки залишаються там. Це – одна з рис українського характеру – не полишати місце народження, свою домівку.


Після перегляду фільму відбулось жваве обговорення. Питання екології та енергетики і раніше мали важливе значення для громади. Але в сьогоднішніх реаліях ці проблеми набувають нового сенсу. Для країни важливо розвивати енергетику таким чином, щоб, з одного боку, енергосистема була сталою, з іншого боку, держава могла виконувати міжнародні зобов’язання у сфері збереження довкілля та протидії змінам клімату. Але як це зробити, коли кожен день наша АЕС знаходиться в такому страшному становищі війни та окупації?

На сьогодні в країні діє Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) — найбільша в Європі й третя у світі за сукупною потужністю АЕС, перші блоки якої почали зводити ще у 1981 році. Її генеруюча потужність складає 6000 МВт — це близько 22% всього виробництва електроенергії в Україні. Станція налічує 6 ядерних ректорів та сухе сховище для відпрацьованого ядерного палива.

В ніч з 3 на 4 березня 2022 року внаслідок російського широкомасштабного вторгнення світ став свідком першого випадку у світовій історії, коли військові однієї країни атакували та захопили діючу атомну станцію іншої. Унаслідок цих дій ЗАЕС зазнала значних пошкоджень та пережила пожежі і в результаті були зупинені усі шість реакторів ЗАЕС, а станція продовжує отримувати електроенергію з останньої з чотирьох резервних ліній електропередачі та надалі зазнає проблем із безпекою та експлуатацією.

Атомні електростанції є складними промисловими об’єктами. Навіть у мирний час їх безпечна робота залежить від стабільного технічного, людського, нормативного, політичного та економічного середовища. Раніше безпечність ядерних реакторів аналізували лише в умовах дотримання такої стабільності. Коли ж вона порушена, ризики збоїв лише зростають. І це ще один виклик для нашої держави, як вважають глядачі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені