«Книжкове колесо» - браузер 16 століття

 

Багато хто звик вважати, що кілька століть тому люди жили у нудному і незручному світі, де немає ні звичних нам зручностей, ні комунікацій. Насправді, це не так! Наприклад, у 16 столітті люди користувалися справжнім браузером для паперів, який був зроблений з кількох шестерень, дерев'яних полиць та коліс. Цей механізм дивовижно передбачив деякі властивості GUI – графічного інтерфейсу користувача, які винайшли тільки в XXI столітті.

Приклад такого приладу - «книжкове колесо», що винайшов італійський архітектор


Агностіно Рамеллі. Він вивчав математику, механіку та інженерну справу. Був інженером французького короля Генріха III. Книжкове колесо, що вважається найголовнішим його винаходом — це етажерка, яка обертається, і дозволяє людині читати кілька книг одночасно. В багатьох бібліотеках та університетах, де йшла активна робота з книгами та рукописами, використовували такі колеса. Книги лежали на полицях, та  зберігали постійний кут нахилу; самі ж полиці рухалися за принципом водяного колеса. Такі пристосування мали поширення в XVII-XVIII століттях.


Поворотні механізми таких пристроїв розвивалися та удосконалювалися паралельно з млиновими жорнами, сама шафа поступово перетворилася з предмета меблів на деталь архітектури. І досі такі «книжкові колеса» зберігаються в старих європейських монастирях, наприклад в Празі, в Страговському монастирі можна побачити на власні очі це середньовічне досягнення техніки. Можливо, саме ці «книжкові колеса» стали предками сучасних книжкових стендів, які використовують і сьогодні як вітрини.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені