Чорнобиль – біль усього людства

 


26 квітня 1986 року Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа планетарного масштабу, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.






   І скільки б часу не пройшло, а дзвони Чорнобиля болем і смутком відгукуватимуться у наших серцях. Нинішні та прийдешні покоління з вдячністю згадують і згадуватимуть тих, хто зберіг життя на Землі та відроджує опалену радіацією землю.

Катастрофа на атомній електростанції перетворила місто Прип'ять і 30 км поліських лісів, на зону відчудження. Покинуту і небезпечну, на сотні років. Близько 116 000 людей отримали статус переселенців і більше 6 000 – ліквідаторів.

Тоді під час вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався великий викид радіоактивних речовин в навколишнє середовище. Сила вибуху прирівнювалася до 500 бомб — таким, які колись були скинуті на Хіросіму. Трагедія зачепила долю кожного українця.

Сильне радіоактивне випромінювання вразило територію в радіусі 30 кілометрів від місця події. Однак масштаби аварії були набагато більшими.

Нехай ніколи не повториться шлях чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і безпеку.

Серед усіх трагедій, які пережило людство, чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя.

Своїм відлунням Чорнобильська катастрофа спонукає до пильності. Вона знову і знову примушує замислитися на тим, що науково-технічний прогрес не тільки дає сучасній людині засоби, щоб досягти намічених цілей на шляху цивілізованого поступу, а й вимагає (й дозволяє) знаходити запобіжники, котрі дають гарантії безпеки, а це прямо пов'язано і з формуванням та розвитком світоглядних моральних засад, які об'єднують людей.

26 квітня в Україні став Днем чорнобильської трагедії. Щороку ми згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради наших.

Вічна і світла їм пам’ять! Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами!

Завітайте в бібліотеку - філію №2 до читального залу та ознайомтеся з переглядом літератури "Чорнобиль - біль усього людства"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені