Як у хаті витинанка, то й добро стоїть на ганку…

 



В читальному залі бібліотеки-філії №2 до  Дня козацтва відкрилась творча виставка робіт учнів Полтавської дитячої художньої школи під назвою «Розповім тобі про Україну». Це унікальні роботи нашої талановитої молоді виконані в особливій техниці «витинанка».

Назва витинанка походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Саме так в Україні називають одне з традиційних декоративних мистецтв. Першими були китайці, які почали вирізати з паперу візерунки, щойно в них з’явилися ножиці, а у нас ця техніка набула популярності в середині ХІХ століття.

Раніше витинанки використовували для прикрашання вікон, стін, грубок, полиць і печей. Традиційно у витинанки закладали сюжет, який розповідав, що відбувається в селі: які були свята, весілля, хто народився. Тоді це був спосіб прикрасити оселю не тільки на Різдво чи Новий рік. У сюжетних витинанках фіксували події, що відбувалися в селі, або робили орнаменти — рослинні, геометричні та зооморфні — які склеювали між собою і лаштували на стіни.

Сьогодні цю техніку використовують традиційні майстри, сучасні художники і пересічні громадяни, які все ще вирізають сніжинки. Перевага витинання в тому, що починати легко і нестрашно, а заглиблюватися і вдосконалювати свої роботи можна нескінченно. Звичайно, сучасна витинанка дуже відрізняється від  автентичної, що пояснюється багатьма чинниками, але головне те, що діти з задоволенням втілюють свої думки у цих надзвичайних паперових прикрасах. Вони лаконічні, гармонійні, наповнені життям та певним сюжетом.

Свідомо чи підсвідомо використовуючи давню символічну мову у своїх витворах, витинанки дають нам можливість зрозуміти глибину думок наших пращурів. Найчастіше в роботах, представлених на виставці, зустрічаються мотиви із зображенням жінки, берегині, і недарма, адже народ здавна вірив у її здатність відвертати лихо, приносити добро. Силуетні зображення утворені папером вражають своєю майстерністю та  привертають увагу сюжетами, що на них зображені.

Українські народні витинанки — яскравий, своєрідний вид народної декоративної творчості, що має глибокі й багаті традиції. Запрошуємо всіх відвідати цю прекрасну виставку, подивитись на роботи учнів та оцінити їх красу та вишуканість. Запрошуємо також подивитись відеопрезентацію від бібліотеки-філії №2  - «Розповім тобі про Україну».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина