ОСКАР УАЙЛЬД - естет та майстер епатажу

 

«Якби мені довелося заповнювати переписний опитувальник, я б у графі «вік» написав «19 років», в графі «професія» – «геній», а в графі «недоліки» – «талант», – так говорив про себе Оскар Уайльд.

 16 жовтня – день народження  Оскара Уайльда  (1854-1900), англійського письменника.

 Дотепний красень з довгим волоссям в запаморочливих нарядах із незмінною зеленою гвоздикою в петлиці, надзвичайно ерудований, з тонким почуттям гумору, відчуттям прекрасного та впевненістю у власній неперевершеності, Оскар Уайльд завжди перебував у центрі уваги та був улюбленцем суспільства.

Філософ, естет, письменник, поет, він легко отримав славу та визнання, багато подорожував, йому симпатизували найяскравіші фігури світової літератури того часу (Поль Верлен, Еміль Золя, Віктор Гюго та інші). Його близьким другом був Бернард Шоу.

Одначе помер він у вигнанні, в чужій країні під чужим прізвищем, після тюремного ув’язнення, де відбував покарання за гомосексуальні зв’язки. Самотній, хворий, у скруті та безвісності, залишався естетом – його останніми словами були «Або я, або ці бридкі шпалери у квіточках».

Цікаво, що Оскар Уайльд написав всього 1 роман, який подарував йому всесвітню популярність – «Портрет Доріана Грея». 


За мотивами цього твору знято більше десятка художніх картин. 

                                Кадр з фільму по роману Оскара Уальда «Портрет Доріана Грея»

Цей твір своєю появою спричинив грандіозний скандал, викликавши суперечливі оцінки сучасників, але водночас зробив автора знаменитим і забезпечив йому місце в пантеоні найвідоміших письменників світу. Поєднавши риси готичного роману, комедії характерів, трактату про взаємовідносини між мистецтвом і мораллю, "Портрет Доріана Ґрея” досі залишається загадкою для читачів і саме тому не втрачає свою актуальність.

Йому вдавалося швидко і відразу досягати успіху в усіх видах літературної творчості і публічної естетичної діяльності. Його вірші відразу принесли славу поета, перша розповідь «Кентервільскій привид» прославив його як письменника, роман «Портрет Доріана Грея» зробив його найзнаменитішою людиною Лондона, а комедії принесли йому репутацію найвідомішого вікторіанського драматурга. При цьому Уайльд заробляв і редагуванням журналу, і читаючи лекції, наповнені оригінальними ідеями, переконливими аргументами і яскравими прикладами, збираючи навколо себе інтелектуальні круги. У листі другу з Оттави майстер самореклами Уайльд пише знамениті слова «Америку я вже цивілізував - залишилися Небеса».

Деяких класиків ніколи не перестануть цитувати, і один з них - Оскар Уайльд. В романах, повістях і казках Оскар Уайльд піднімає вічні теми, які не втратили актуальності навіть більш ніж через століття після їх написання! Серед важливих у творчості Оскара Уайльда творів, окрім «Портрету Доріана Грея», варто виділити книги «Соломія», «Як важливо бути серйозним», «Щасливий Принц», «Ідеальний чоловік». В Бібліотеці-філії №2 є чимало примірників книг прославленого англійського та ірландського письменника. 

                            Запрошуємо до бібліотеки - філії №2




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина