До Дня українського козацтва огляд книжкових новинок від УІК

 

                 

До Дня українського козацтва Бібліотека-філія №2 пропонує ознайомитися з книжками-новинками від Українського інституту книги, що висвітлюють  славні сторінки історії доби Козаччини.

Видання «Фастів козацький і гайдамацький» є першим узагальнюючим дослідженням з історії одного з найвідоміших центрів українського козацтва на Правобережній Україні – Фастова.  Автор книги Євген Васильович Букет – почесний краєзнавець України, журналіст, активний громадський діяч. Ще студентом почав досліджувати історію малої батьківщини.

В книзі детально досліджуються діяльність полковника Семена Палія, гетьманів Самійла Самуся, Івана Мазепи і Пилипа Орлика, а також повстанців гайдамаків під час Коліївщини 1768-1770 рр. Висвітлюється також історія Фастівського полку і низки населених пунктів на його території. Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до XIX століття, грунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби. Треба зауважити, що книга містить гарні ілюстрації, витяги з історичних документів, історичні пісні, мапи, схеми – все, що потрібно для детального дослідження історичних фактів. Видання розраховане як на науковців так і на тих, хто цікавиться історією козацтва, історією нашої України.



У книзі відомого дослідника Гетьманщини Сергія Павленка «Іван Мазепа. Перше п’ятиріччя правління» опрацьовано практично невивчений пласт джерел щодо перших років правління гетьмана Івана Мазепи. «Ці часи були малоцікавими для більшості мазепознавців… Тут стільки інтригуючих і драматичних сюжетів!» - каже сам автор книги.

Правитель Гетьманщини Іван Мазепа постає в книзі як енергійний державник, який формував довкола себе команду однодумців, жорстко боровся із тими, хто мріяв розбудовувати промосковську Україну. У книзі на широкій документальній основі показано заходи гетьмана щодо проведення в Гетьманщині референдумів про поліпшення податкових зборів, фінансування війська та державних інституцій. Під патронатом правителя автономії проходила й реформація Київської митрополії, вибори її провідних духовних очільників, кардинально вирішувалася проблема збільшення доходів монастирів.

Книга дає змогу читачу по-новому переосмислити ранній період гетьманування володаря булави, деталізує реалії приходу його до влади на Коломаку, показує як талановитого організатора військових дій.

Сергій Павленко  - автор понад півтора десятка історичних книг, це не враховуючи упорядкованих збірок документів і робіт у спів­авторстві. Сергій Павленко своїми дослідженнями фактично переписує… історію України. 

Обидві книги є переможцями мистецького конкурсу Міністерства культури та інформаційної політики «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України»  і представлені на книжковій виставці в Бібліотеці-філії №2 ПМТГ. Запрошуємо всіх доторкнутися до славних сторінок нашої історії, вивчаймо історію України разом!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина