18 жовтня - Всесвітній день цукерок

 


Привіт усім любителям солодощів! А ви знали, що існує навіть таке свято?

Щорічно, 18 жовтня, відзначається Всесвітній день цукерок. У цей день прийнято вітати усіх любителів різноманітних ласощів.

З латини «цукерка» перекладається як «приготовлене зілля», бо солодощі спочатку наділяли надприродною силою.

Найперші цукерки з’явилися в Єгипті. У той час цукор ще не був відомий, і тому в солодощі додавали фініки і мед. На Сході цукерки робили з плодів мигдального фігового дерев.

А в Стародавньому Римі робили апетитні цукерки наступним чином: варили горіхи і макові зерна в меді, а потім посипали їх кунжутом.

Слов'яни  ж робили смачні льодяники з меду, кленового сиропу і патоки.

А от шоколадні цукерки в середині 19 століття продавалися в аптеці!

Аптекар з Брюсселя  Джон Нойхауз пропонував «лікувати» цими солодкими «пігулками» нервові розлади і кашель. Чимало шанувальників цього методу лікування існує і сьогодні, адже не дарма після смачних «ліків» поліпшується настрій і організм отримує порцію «гормонів щастя».

Найбільш романтичними німецькі психологи називають цукерки з полуничною начинкою, їх вибирають саме романтичні натури, творчі вибирають кокосову, сором'язливі – горіхову.

На світі існує безліч різновидів цукерок – це помадки і батончики, льодяники і карамельки з різними начинками, іриски, трюфелі і грильяж, шоколадні, молочні та вафельні цукерки і безліч інших різновидів.

Найвідоміші цукерки – праліне. Рецепт їх приготування був винайдений ще в 1663 році кухарем спеціально для французького посла в Німеччині. Праліне досі б'ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.

А чи знаєте ви, що з усіх солодощів найбільш корисні – зефір, мармелад і пастила. 

Вони менш калорійні і можуть використовуватися в дієтичному харчуванні. У мармеладі, зефірі і пастилі відсутні жири, і тим, хто бажає схуднути, але без солодкого не може обійтися, краще замінити інші кондитерські вироби саме ними.

     
Халва і козинаки вважаються східними солодощами, але їх люблять і їдять багато народів.

            У ній містяться корисні вітаміни та мінеральні речовини: калій, кальцій, магній і інші, жири, білки і амінокислоти, харчові волокна. До складу халви можуть додаватися різні добавки – какао, шоколад, горіхи, ваніль, – а так само барвники та ароматизатори.

До складу цукерок входять вуглеводи – фруктоза, глюкоза, лактоза, сахароза та інші вуглеводи, жири або ліпіди, так само в цукерках є трохи білків, зовсім мало мінералів і вітамінів.

У шоколадних цукерках є антиоксиданти, що впливають на обмінні процеси в нашому організмі, запобігають змінам в серцево – судинній системі і утворенню злоякісних пухлин.

Вуглеводи є джерелом енергії для нашого організму, підвищують розумову і фізичну працездатність, піднімають настрій.

    Солодощів існує дуже багато різновидів, але пам’ятайте,  що надмірне споживання цукерок та інших солодощів призводить до порушення обміну речовин і ожиріння, може нашкодити організму. Для нормальної роботи нашого організму достатньо від 50 до 100 грамів солодкого, включаючи цукор, варення і мед.

Якщо ж не займаєтеся фізичною працею, спортом і мало рухаєтеся, то вживання солодкого потрібно звести до мінімуму.

Трохи цікавої інформації про улюблені ласощі
всіх часів і народів – цукерки!

Якщо ви мріяли про величезну коробку цукерок, то і вона існує, її творці компанія Майстер Фуд. Її ширина – 1,5, а довжина – 2,5 метра. У таку коробку вмістилося 800 кг цукерок.

А найбільшою одиночною цукеркою став ведмедик на прізвисько Хагі-Бой. У висоту він був 1,68 метра і вагою 633 кілограми. Його зробили кондитери компанії Gummi Bear Factory. Відливали цукерку-крихітку в спеціальній формі вагою 4 тони. Щоб ведмідь вийшов на славу, фруктову масу заливали у форму, охолоджували протягом двох тижнів, а потім вийняли і відполірували до блиску.

Найвідоміша вітчизняна цукерка  – це «пташине молоко». Спершу це був торт, а після стали випускати цукерки. Секрет виробництва ласощів у використанні агар-агару, який видобувається з водоростей.

В Азії найпопулярнішою цукеркою вважався мармелад. У перекладі це слово означає «Варення». Щоб ласощі отримало таку тверду форму, при його приготуванні в рецептуру додавали пектин.

У Швейцарії не тільки найдорожчий годинник, але і найдорожчі цукерки, вартість однієї коробки – 100 доларів. Справа не тільки в особливій начинці і хорошій якості шоколаду. При виробництві ж його фантиків використовуються золоті нитки, тому обгортки їстівні, їх можна з’їсти, а не викидати.

Бельгійські цукерки також коштують дорого. Дорожнеча кондитерських виробів пояснюється тим, що цукерки робляться виключно вручну.

А самі незвичайні в світі цукерки – фінські. Фінські компанії виробляють дивовижні цукерки: абсолютно кислі, без натяку на солодкість; солоні до пива; і навіть зі смаком, схожим на нафту!

Якщо не можете відмовитися від солодощів, намагайтеся збільшити фізичне навантаження, більше гуляйте, робіть зарядку, ходіть пішки, і тоді жодна цукерка вам не нашкодить! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина