18 жовтня - Всесвітній день цукерок
Привіт
усім любителям солодощів! А ви знали, що існує навіть таке свято?
Щорічно,
18 жовтня, відзначається Всесвітній день
цукерок. У цей день прийнято вітати усіх любителів різноманітних ласощів.
З латини «цукерка» перекладається як «приготовлене зілля», бо солодощі спочатку наділяли надприродною силою.
Найперші цукерки з’явилися в Єгипті. У той час цукор ще не був відомий,
і тому в солодощі додавали фініки і мед. На Сході цукерки робили з плодів
мигдального фігового дерев.
А в Стародавньому Римі робили апетитні цукерки наступним чином: варили
горіхи і макові зерна в меді, а потім посипали їх кунжутом.
Слов'яни
ж робили смачні льодяники з меду,
кленового сиропу і патоки.
А от шоколадні цукерки в середині 19 століття продавалися в аптеці!
Аптекар
з Брюсселя Джон Нойхауз пропонував
«лікувати» цими солодкими «пігулками» нервові розлади і кашель. Чимало
шанувальників цього методу лікування існує і сьогодні, адже не дарма після
смачних «ліків» поліпшується настрій і організм отримує порцію «гормонів
щастя».
Найбільш
романтичними німецькі психологи називають цукерки з полуничною начинкою, їх
вибирають саме романтичні натури, творчі вибирають кокосову, сором'язливі –
горіхову.
На
світі існує безліч різновидів цукерок – це помадки і батончики, льодяники і
карамельки з різними начинками, іриски, трюфелі і грильяж, шоколадні, молочні
та вафельні цукерки і безліч інших різновидів.
Найвідоміші
цукерки – праліне. Рецепт їх приготування був винайдений ще в 1663 році кухарем
спеціально для французького посла в Німеччині. Праліне досі б'ють рекорди з
продажу в Німеччині та Швейцарії.
А чи знаєте ви, що з усіх солодощів найбільш корисні – зефір, мармелад і пастила.
Вони менш калорійні і можуть використовуватися в дієтичному харчуванні. У
мармеладі, зефірі і пастилі відсутні жири, і тим, хто бажає схуднути, але без
солодкого не може обійтися, краще замінити інші кондитерські вироби саме ними.
Халва і козинаки вважаються східними
солодощами, але їх люблять і їдять багато народів.
У ній містяться корисні вітаміни та мінеральні речовини: калій, кальцій, магній і інші, жири, білки і амінокислоти, харчові волокна. До складу халви можуть додаватися різні добавки – какао, шоколад, горіхи, ваніль, – а так само барвники та ароматизатори.
До
складу цукерок входять вуглеводи – фруктоза, глюкоза, лактоза, сахароза та інші
вуглеводи, жири або ліпіди, так само в цукерках є трохи білків, зовсім мало
мінералів і вітамінів.
У
шоколадних цукерках є антиоксиданти, що впливають на обмінні процеси в нашому
організмі, запобігають змінам в серцево – судинній системі і утворенню
злоякісних пухлин.
Вуглеводи є джерелом енергії для нашого організму, підвищують розумову і фізичну працездатність, піднімають настрій.
Солодощів існує дуже багато різновидів, але пам’ятайте, що надмірне споживання цукерок та інших солодощів призводить до порушення обміну речовин і ожиріння, може нашкодити організму. Для нормальної роботи нашого організму достатньо від 50 до 100 грамів солодкого, включаючи цукор, варення і мед.
Якщо
ж не займаєтеся фізичною працею, спортом і мало рухаєтеся, то вживання
солодкого потрібно звести до мінімуму.
Трохи цікавої інформації про улюблені
ласощі
всіх часів і народів – цукерки!
Якщо ви мріяли про величезну коробку цукерок, то і вона існує, її творці
компанія Майстер Фуд. Її ширина – 1,5, а довжина – 2,5 метра. У таку коробку
вмістилося 800 кг цукерок.
А найбільшою одиночною цукеркою став ведмедик на прізвисько Хагі-Бой. У
висоту він був 1,68 метра і вагою 633 кілограми. Його зробили кондитери
компанії Gummi Bear Factory. Відливали цукерку-крихітку в спеціальній формі вагою
4 тони. Щоб ведмідь вийшов на славу, фруктову масу заливали у форму,
охолоджували протягом двох тижнів, а потім вийняли і відполірували до блиску.
Найвідоміша
вітчизняна цукерка – це «пташине
молоко». Спершу це був торт, а після стали випускати цукерки. Секрет
виробництва ласощів у використанні агар-агару, який видобувається з водоростей.
В
Азії найпопулярнішою цукеркою вважався мармелад. У перекладі це слово означає «Варення».
Щоб ласощі отримало таку тверду форму, при його приготуванні в рецептуру
додавали пектин.
У
Швейцарії не тільки найдорожчий годинник, але і найдорожчі цукерки, вартість
однієї коробки – 100 доларів. Справа не тільки в особливій начинці і хорошій
якості шоколаду. При виробництві ж його фантиків використовуються золоті нитки,
тому обгортки їстівні, їх можна з’їсти, а не викидати.
Бельгійські
цукерки також коштують дорого. Дорожнеча кондитерських виробів пояснюється тим,
що цукерки робляться виключно вручну.
А самі незвичайні в світі цукерки – фінські. Фінські компанії виробляють
дивовижні цукерки: абсолютно кислі, без натяку на солодкість; солоні до пива; і
навіть зі смаком, схожим на нафту!
Якщо не можете відмовитися від солодощів, намагайтеся збільшити фізичне навантаження, більше гуляйте, робіть зарядку, ходіть пішки, і тоді жодна цукерка вам не нашкодить!
Коментарі
Дописати коментар