Мандруємо дендропарком

 



Осінь – найкраща пора для відвідування зелених зон Полтави. Одне з найпопулярніших по відвідуваності місць - є Полтавський міський парк, або дендропарк. Навіть у холодну дощову погоду тут можна зустріти полтавців, які проводять свій вільний час гуляючи стежками, дихаючи повітрям, насолоджуючись краєвидами.

Сьогодні в бібліотеці-філії №2 разом з ВПО здійснили віртуальну екскурсію Полтавським дендропарком. Для людей, які нещодавно опинилися в місті і ще не встигли відвідати всі куточки затишної Полтави, було цікаво подивитись і дізнатись багато нових подробиць про один з найвідоміших в минулі часи парків, що має статус загальнодержавного значення в Україні.



Полтавський міський парк має свою цікаву історію. Його закладення розпочалося весною 1962 року. Головним ініціатором створення дендропарку була дендролог Яніна Яківна Яценко. У перший день у закладенні парку взяли участь три тисячі полтавців, а протягом місяця — вже майже десять тисяч чоловік. Дерева висадили на площі 17 гектарів. Для того щоб засадити зелені масиви, із сусідніх дендропарків «Софіївка», «Тростянець» та «Олександрія» було надіслано безліч посадкових матеріалів.

Особливість парку — його рельєф: багато видових майданчиків, з яких відкриваються цiкавi перспективи, свiтлi галявини. Парк багатий джерелами, по усіх балках течуть річечки. Розкішний килим різнотрав’я в поєднанні з водою, заростями очерету, деревами різної форми i кольору, створюють незабутній ефект.

Не дивлячись на те, що нашому Полтавському дендропарку довелось пережити важкі часи занепаду, він все ж таки зберіг свою унікальність і зачаровує незрівняними краєвидами, буйством фарб, особливо зараз, восени. Як цінна наукова, історико-культурна та естетична пам'ятка, парк потребує постійного догляду, розчищення, реконструкції ставків, а також пропаганди і популяризації як природоохоронного об'єкта Полтавщини.

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина