Все геніальне - просто!

 

Все геніальне - просто!

27 квітня 1791 року народився Семюел Морзе – американський художник і винахідник.

Саме він у 1838 році розробив систему точок і тире для кодування і передачі повідомлень. Мова йде про відому у всьому світі азбуку Морзе.

Призначалася вона перш за все для військових і цивільних фахівців в галузі зв'язку. Азбука представляла собою телеграфний код і перший час використовувалася саме в спеціальних телеграфах, які теж були винаходом Морзе. Прообраз телеграфу був задуманий Морзе як прилад, що складається з важеля на пружині і олівця, прикріпленого до одного з його кінців. При подачі струму олівець опускався, і грифель залишав на паперовій стрічці лінію, а при відключенні піднімався, і виходив пробіл. Робота йшла повільно, так як Морзе бракувало технічної освіти. На допомогу йому прийшов промисловець Стів Вейл, який побачив в ідеях колишнього художника комерційний потенціал.

Перше офіційне повідомлення з використанням коду Морзе було передано 24 травня 1844 року через Вашингтона в Балтімор. Телеграма складалася з однієї фрази: «What hath God wrought!» – закінчення біблійного вірша, яке в  перекладі звучить так: «Дивні діла твої, Господи!».

Цікавий хід з азбукою Морзе було придумано колумбійською  владою у 2011 році, щоб підняти бойовий дух солдат і поліцейських, які знаходилися в полоні у повстанців і зазвичай їм дозволялось слухати тільки музичні радіостанції. Спеціально для них був написаний поп-хіт, в якому біт передавав повідомлення на азбуці Морзе. У закодованому посланні говорилося про те, скільки людина вже вдалося визволити з полону. Також звучав заклик не падати духом. Пісня була в ротації багатьох колумбійських радіостанцій протягом декількох місяців.

А ось історія британського майора Алексіса Касдаглі, який був в'язнем чотирьох нацистських таборів. Щоб не втратити розум в ув'язненні, він вишивав полотна хрестиком. Нитки висмикував зі старого одягу. Вийшов відмінний гобелен, на якому були символічно зображені країни-учасниці Другої світової. Полотно не було вилучено і навіть залишилося висіти на стіні барака – на думку наглядачів, воно свідчило про порядок. Але мучителі Касдаглі були неуважні: подвійна рамка між символами свастики на гобелені була заповнена візерунком з крапок і тире, але не абстрактним. На азбуці Морзе там було написано: «Боже, бережи короля». Друга фраза, де безпосередньо йдеться про Гітлера, і зовсім не друкована. Це відмінний приклад того, як не втратити розум і почуття гумору в нелюдських умовах. До слова, Касдаглі вижив, був звільнений і дожив до глибокої старості.

Сьогодні широко застосовуються більш сучасні засоби зв'язку, але азбука Морзе аж ніяк не віджила свій вік. «Морзянка» до цих пір використовується військовими і радіоаматорами. Її вивчають у військових училищах, її зобов'язані знати авіадиспетчери і пілоти. 

Якщо сучасна апаратура виходить з ладу, повідомлення передаються на азбуці Морзе – це найдоступніший і простий спосіб передати і прийняти сигнал на далеких відстанях і в умовах сильних радіоперешкод. В середньому підготовлений радист може передати від 60 до 100 знаків за хвилину. Рекордна швидкість – 260-310 знаків в хвилину.

Оригінальна азбука Морзе широко використовувалася аж до 60-х років XX століття. 

Семюель Морзе отримав славу і значний дохід від своїх винаходів. Пізніше оригінальний код Морзе був доопрацьований американським винахідником Альфредом Вейлем. В даний час використовується міжнародний код Морзе, прийнятий в 1939-му році ..

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина