Цікава наука - геологія (до дня геолога)

 

Цікава наука - геологія


День геолога припадає на першу неділю квітня.

Цей день святкують люди, які цікавляться сучасними фізичними процесами, що відбуваються в надрах і на поверхні планети. В основному геологи вивчають гірські породи, які несуть у собі великий обсяг інформації про розвиток Землі. Саме завдяки геологам ми дізнаємося про особливості життя на Землі у минулі століття і навіть тисячоліття.

Вигляд Землі постійно змінюється під впливом різних факторів: води, вітру, дії людини, вивержень вулканів, ударів метеоритів. Іноді це призводить до появи дивних геологічних формувань. Ми підібрали  самі незвичайні.

           Топ-10 геологічних чудес світу

1. Ворота Пекла (Дарваза), Туркменістан


У 1971 році під час геологічних розкопок неподалік від села Дарваза провалилася велика ділянка землі – діаметром 60 метрів і глибиною 20 метрів. 

У яму, яка виявилася заповнена газом, провалилася бурова вишка й усе обладнання.

Щоб уберегти людей довколишніх міст від шкідливих газів, їх було вирішено підпалити.

 Як порахували вчені, полум’я мало згаснути протягом декількох днів.

Розрахунки геологів виявилися неправильними, і величезне багаття горить донині.
2. Шоколадні пагорби, Філіппіни

Це незвичайне геологічне утворення знаходиться на філіппінському острові Бохоль. На площі в 50 кв. км розташовано близько 1500 пагорбів, укритих травою. Влітку трава висихає і стає коричневого – шоколадного кольору.

Є кілька версій появи цих пагорбів. Одні вчені вважають, що це результат вулканічної діяльності, інші – що це наслідки ерозії дна стародавнього океану.
Місцеві ж жителі вважають, що пагорби – це результат битви двох велетнів, які кидали один в одного каміння і пісок. Шоколадні пагорби входять у список об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

3. Дорога гігантів, Ірландія

Ще одна місцевість, що входить до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – це Дорога гігантів, або Стежка велетня, у Північній Ірландії. Прибережна смуга складається з 40 000 базальтових колон, що утворилися в результаті виверження вулкана. Більшість цих колон – шестикутні. Найвища з них досягає 12 метрів.


Процес утворення цих колон можна порівняти з появою тріщин у засихаючому бруді: розплавлений базальт, що з’явився під час виверження вулкана, стрімко остигав, що викликало швидке скорочення його обсягу і поява характерною структури. Вчені з Канади змогли навіть обчислити умови, необхідні для появи подібних колон. Для цього дослідники проводили експерименти зі звичайним кукурудзяним крохмалем. З’ясувалося, що чим швидше остигає речовина, тим дрібніше розмір комірок, на які розтріскується поверхню.

4. Острови Сокотра, Ємен

Острови Сокотра – це найізольованіший у світі архіпелаг континентального (невулканічного) походження. Розташований він за 240 км від Африканського Рогу і за 380 км від Аравійського півострова.

Через таку біологічну та геологічну ізоляцію, а також особливості місцевого клімату тут сформувався свій унікальний тваринний і рослинний світ. Завдяки цьому Сокотра занесена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.



5. Хвиля, США


Унікальне геологічне формування, відоме як Хвиля, знаходиться в США, на кордоні штатів Юта та Арізона. Незвичайного виду утворення складаються з пісковика юрського періоду, їм близько 200 млн років. Схильний до впливу води і вітру, піщаник набув незвичайних форм, які тепер приваблюють туристів з усього світу.


Пам’ятка природи строго охороняється урядом. Для запобігання руйнування тендітної структури Хвилі потік туристів жорстко обмежений до 20 осіб на день.

6. Печера кристалів, Мексика

На глибині 300 м під мексиканським містом Найка знаходиться подковоподібна печера. Вона повністю заповнена кристалами селеніту. Розміри утворень сягають 11 метрів. Найбільший із них важить близько 11 тонн. У печері дуже жарко (до +58) і волого – 80-100%.
Процес формування кристалів простий: протягом сотень тисяч років магма, що знаходиться в порожнині під печерою, нагрівала воду, насичену мінералами, до температури +54 … + 58, тобто створювала ідеальні умови для утворення таких кристалів. На жаль, зараз вода з печери постійно відкачується, що призводить до деградації цих утворень.

7. Солончак Уюні, Болівія

Він є найбільшим у світі солончаком, з площею, що становить 10 582 км². Це колишнє солоне озеро знаходиться в Болівії неподалік від міста Уюні.


У сезон дощів тонкий шар води покриває солончак і перетворює його у найбільшу дзеркальну поверхню у світі. За оцінками фахівців у солончаку Уюні міститься десять мільярдів тонн солі, а щорічно тут видобувають близько 25 000 тонн.

8. Башта Диявола, Вайомінг

США, ця скеля вулканічного походження, яка утворилася близько 200 млн років тому, вважається «національним монументом».

За індіанської легендою, колись семеро маленьких дівчаток, рятуючись від ведмедя-грізлі, залізли на плоский камінь. У відчаї вони молили камінь про порятунок, і раптом він почав рости, піднявся до неба і дівчатка перетворилися на Плеяд. А вертикальні борозни на скелі залишили кігті величезного ведмедя.

9. Печера очеретяної флейти, провінція Гуйлінь, Китай

Ця печера найбільше схожа на декорації до фантастичного фільму. У давню епоху тут був океан, який відступаючи оголив ці вражаючі гори з глибокими ущелинами, печерами та гротами.

Ці фантастичні утворення приваблюють людей уже більше 12 століть. Біля входу в печеру зростає особливий очерет, з якого виходили дивні мелодійні флейти, що й дало назву печері.


10. Велика синя діра, Беліз

У центрі одного з атолів, що входять до складу Белізського бар’єрного рифу, знаходиться величезна карстова воронка. Її діаметр 305 м, а глибина 120 м.
На думку вчених, таке утворення з’явилося після останнього льодовикового періоду: вода затопила вапнякову печеру, і її звід обвалився, утворивши карстову воронку.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина