Приберемо планету від сміття

 Приберемо планету від сміття

Сьогодні наша планета переживає велику екологічну кризу. Ми часто скаржимось на погане повітря, неякісну воду, бруд на дорогах, погіршення здоров’я, неякісні продукти, вирубку лісів, підвищення тарифів на енергію… І якщо ми будемо продовжувати лише пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану планети неминуче. Фахівці вважають, що у нас є ще максимум 50 років, щоб запобігти необоротним екологічним змінам. Пропонуємо Вам декілька порад, дотримуватись яких дуже просто.

Сортуйте сміття, адже 1 тонна макулатури збереже 17-20 дерев, а 1 т вторинних полімерів (пластмаси) збереже 16 т сирої нафти. Якщо у Вас під будинком вже з’явилися окремі контейнери для побутових відходів і пластику-скла-металу-паперу, то гріх цим не скористатись. Якщо такого немає, то можете звернутись в пункти прийому втор сировини.

Відмовтесь від одноразових пластикових пакетів. Пластик не розкладається природним шляхом: в Тихому океані вже утворився острів, який повністю складається з відходів життєдіяльності людини. Наївшись такого сміття, щорічно гине 100 тисяч тварин. Тому краще носити з собою зручну багаторазову екоторбу, яка буде корисна для екології і допоможе заощадити сотню-дві гривень, позбавивши від необхідності щоразу купувати новий пластиковий пакет.

Бережіть воду. Вчені прогнозують, що до 2050 року запаси прісної води практично вичерпаються, а 4 млрд. людей навіть не зможуть задовольнити добову потребу в питній воді. Банальне «закривайте кран, поки чистите зуби» має глибокий зміст: якщо так робити, то витрачається 1 л води, в той час як при відкритому крані витікає 6 л/хв. Скоротіть час перебування в душі, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу). Ремонтуйте протікаючі крани.

Бережіть енергію. Виробіть звичку вимикати світло, залишаючи приміщення більш ніж на 15 хвилин. Використовуйте енергозберігаючі лампи, які служать в 12 разів довше і споживають на 80% менше енергії. Вимикайте з розетки непотрібну техніку, таким чином, Ви заощадите до 40% даремно витраченої електроенергії.

Про чистоту. Звичайні миючі засоби містять фосфати, які, потрапляючи у водойми, сприяють бурхливому «озелененню» води. Тому слід віддавати перевагу екологічним миючим засобам, які нешкідливі і на 98-100% розкладаються в природних умовах.

Про косметику. Віддавайте перевагу натуральній, а ще краще, органічній косметиці, яка не містить штучних добавок і продуктів нафтохімії.

Про харчування. Відмовтеся від фаст-фуду, готуйте вдома. Вибирайте продукти харчування місцеві, органічні (так витрачається менше палива на транспортування).. При вирощуванні останніх не використовуються пестициди (більшість яких виготовлено з нафти), витрачається менше води та енергії, і відновлюється ґрунт.

Про домашній затишок. Максимально віддавайте перевагу всьому натуральному: меблям, текстилю, предметам інтер’єру.

Посадіть дерево і підтримуйте людей, які зберігають і захищають наші ліси. Дерева поглинають тонну СО2 протягом свого життя, очищуючи повітря. Дерева також забезпечують тінь і скорочують витрати на роботу кондиціонера від 10 до 15%.

Не проходьте повз різних еко-предметів, наприклад: зошитів або туалетного паперу з переробленого паперу, біо-пакетів для сміття, що розкладаються протягом 3 років.

Не поспішайте викидати або купувати що-небудь нове. Ввімкніть уяву і подаруйте старій речі нове життя.

Ми підготували для вас підбірку книг на екологічну тематику, що допоможуть зберегти навколишнє середовище



1.  Кондо, Марі «Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди»
(Клуб сімейного дозвілля, 2019)

Книжка – суцільний порадник. Не тільки про прибирання чи викидання мотлоху. А й про життєвий принцип: кожна річ повинна виконувати свою функцію і бути корисною для вас.

Метод авторки – мудрий, простий і дуже ефективний. Він переконає вас раз і назавжди навести лад. Справді, достатньо один раз грамотно організувати та облаштувати свій простір, а далі все працюватиме на вас. І не доведеться безкінечно прибирати, викидати, купувати, а потім знову все спочатку.


2.
Джонсон, Б. «Дім – нуль відходів». Чи можливо опанувати стиль життя, де кожен з нас не продукує більше літрової банки сміття, не купує зайвого та насолоджується мінімалізмом? Книга — це 310 сторінок лайфхаків, які надихають на внутрішні зміни та допоможуть заощаджувати ресурси та гроші. Після застосування порад авторки, кожен з нас зможе відчути полегшення у власному оточенні, та вплинути на здоров'я Землі в цілому.


3.  Файва, Е. «Сміттєва революція»

На яскравих сторінках книги юних читачів чекають безліч цікавих фактів та відкриттів, які не лише пояснять, як захистити нашу планету від сміття. Тут чітко, наочно пояснюють, звідки береться, як використовується й куди дівається вода, їжа, одяг, папір, пластик, метали, електроніка. Тобто речі, котрими ми користуємося щодня, але майже ніколи не задумуємося про них і їхнє походження.

Якщо ти хочеш дізнатися, звідки береться вода, яку ти п'єш, чим небезпечна шерстяна шапка та як твій старий телефон може захистити тропічні ліси, то не марнуй час, та пірнай у читання!


4.  Еріксен, Т.Г. «Сміття і люди» – це актуальна для сучасного суспільства книга, адже сучасні темпи споживання та нехтування екологічними нормами, замовчування теми сміття та історичне підґрунтя проблеми відходів автор розглядає та аналізує через культурну та соціальну призму, шукаючи шляхи перетворення сміття у щось корисне.


5.  Джей, Ф.  «Радощі мінімалізму». Щодня ми отримуємо десятки «вигідних» пропозицій: купи це — і ти матимеш привабливіший вигляд, придбай інше — і досягнеш успіху, а якщо станеш власником ще й ось цього, то щастю загалом не буде меж. Проте зазвичай результат є абсолютно протилежним: бездумне придбання великої кількості речей не лише стає причиною марних очікувань, а й висмоктує гроші з гаманців, псує стосунки з близькими, позбавляє справжніх радощів. Ви готові раз і назавжди вимести мотлох із власного життя? У такому разі спробуйте осягнути філософію мінімалізму разом з експертом із прибирання Френсін Джей …


6.  Ткачук, Г. «Книжка про сміття».
Ця книжка про те, що ми виносимо з нашого помешкання у сміттєвих пакетах і викидаємо у бак. Або, у найкращому разі, в кілька різних баків. Про те, що зустрічає нас, коли ми приходимо на пікнік до лісу. Про те, що пропливає повз нас у річці або в морі. І про те, що може заполонити всю нашу планету. Простіше кажучи, ця книжка про сміття — таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися.

7.  Беккер, Джошуа «Коли менше – насправді більше» — один з найвпливовіших представників руху мінімалістів, пропонує прості кроки до усвідомленого щасливого життя без зайвих речей. Він розповідає про те, як обходитися меншою кількістю речей і відчувати натомість більше задоволення.



І наостанок, полюбіть природу! 

Так, Ви захочете захищати її і зрозумієте, що кожна  Ваша дія має силу! 

А Ваші діти і онуки скажуть Вам: «Дякую, що зробив світ кращим».

Джерела: http://solvetpv.lviv.ua/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина