Собаки, які побували у космосі

 Собаки, які побували у космосі: чотириногі герої ХХ століття.


Космос завжди вабив людину, притягував погляд, розбурхував уяву вчених. Люди давно хотіли дізнатися, що ж криється за межами нашої планети. І дуже символічно, що першими відкрили цю таємницю не люди, а саме собаки, наші вірні, розумні і добрі друзі. 12 квітня все людство відмічає Всесвітній День авіації та космонавтики, з цієї нагоди бібліотека-філіал №2 пропонує познайомитись з першими «космонавтами» - собаками, що випередили людину.

Але чому вибрали собак, а не кішок або мавп? Так склалося історично, що собаки  були піддослідними в СРСР. Мавпи ж вважалися більш схожими на людину у багатьох відношеннях, але це досить проблемні створіння. Вони потребували інтенсивної підготовки та численних вакцинацій, були емоційно нестійкі. Тож, було вирішено: першими космонавтами стануть собаки.

Перед польотом ці чотириногі космонавти пройшли жорсткий відбір і тренування, їх привчали до невагомості, перевантажень. Їх відбирали за жорсткими критеріями. Це повинні були бути молоді особи не старше 6 років, здорові, стійкі до впливу навколишнього середовища, зі спокійним, поступливим характером. Мали перевагу собаки світлого забарвлення, оскільки їх було краще видно на моніторах. В результаті породисті собаки виявилися непридатні для польотів, а підійшли саме дворняжки, яких відбирали навіть по притулках і на вулицях.

Честь відправитися в перший політ дісталася двом собакам по кличках Дезік і Циган. Цей політ відбувся 22 липня 1951 року на космодромі Капустін Яр. Коли ракета піднялася на 100 кілометрів, від’єднався відсік з собаками і полетів до землі. На висоті 7 кілометрів відкрився парашут, і собаки благополучно приземлилися.

Після них було ще багато запусків. Засвоєння космосу не зупинялося, 15 серпня 1951 у польоті брали участь Ведмедик і Чижик, а 19 серпня – Рижик і Сміливий.

Траплялись і курйозні випадки: у вересні також був запланований політ, який ледь не зірвався через втечу головного пілота – пса Сміливого. Було вирішено замінити собаку, в результаті в космос з псом Недолугим полетіла непідготовлена собачка, яка жила біля їдальні. Незважаючи ні на що, політ був вдалим, а песику дали ім’я ЗІБ (скорочено від «Запасний Зниклого Бобика»).

19 серпня 1960 року на орбіту вийшла ракета з собаками, мишами, двома білими щурами, декількома видами комах, рослин і грибів на борту. Корабель виконав 17 обертів навколо Землі, і пробув на орбіті більше доби. У цьому польоті як раз брали участь легендарні Білка і Стрілка. Вони стали знаменитостями, про них говорив весь світ, адже ці дві безпородні собаки першими побували на орбіті і повернулися живими. До речі, обидві прожили до старості.

В результаті всіх цих досліджень стало можливим подорож людини в космос. І ось 12 квітня, нарешті, на орбіту вилетів корабель «Схід» з лейтенантом Юрієм Гагаріним на борту. Таким чином, за 9 років було виконано 29 запусків, за весь час експериментів загинуло 18 собак. У польотах брали участь не менше 30 собак, більшість літало по кілька разів.

Багато хто вважає, що використання тварин в якості космонавтів негуманне, так як вони часто гинуть і відчувають дискомфорт. З іншого ж боку, якби не тварини, смертельних випадків з людьми-космонавтами могло бути набагато більше.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина