Європейська Ніч Літератури - сучасний європейський проект

Європейська Ніч Літератури - проект, що здійснюється в багатьох містах континенту, представляючи твори письменників з різних європейських країн. Це свято читачів, які в цей вечір можуть слухати чудову прозу в інтерпретаціях видатних творців культури, і в той же час відвідувати різні локації міста, які в звичайні дні часто не доступні для відвідувачів. Кожного року цей проект відбувається в різних форматах. 

Вперше Європейська ніч літератури відбулася у Вроцлаві у 2013 р. в рамках програми Європейської столиці культури Вроцлав 2016. Ідея цього заходу – це вечірнє читання відомими діячами польської культури літературних творів у міському просторі. У минулому році на цій акції, яка відбулася на Грюнвальдській площі, зібралися понад 12 тис. читачів. Як і щороку, в  2020 у Вроцлаві польські актори зачитували фрагменти літературних творів європейської літератури, відібраних за певною тематикою.

 «Ніч літератури»  також регулярно проводять у Чехії за підтримки Асоціації культурних інститутів ЄС, посольств та видавництва Labyrint. Фестиваль влаштовують напередодні найбільшого книжкового ярмарку центральної Європи, «Світу книг», який розпочався у Празі та інших містах Чехії.​ Так у  2019 році у Чехії на європейському фестивалі «Ніч літератури» уперше представили український твір — читали уривки перекладу «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко. В 2020 році Україну представив роман Володимира Рафєєнка «Довгі часи». Цей проєкт мав для України не лише «літературне», але й політичне значення, оскільки Україна стала єдиною країною, яка не є членом ЄС, проте бере участь у фестивалі. Погодьтеся, це уже символічно. Це був перший реалізований спільно з Українським інститутом проект.

 «Ніч літератури» - це зазвичай одна з найбільш відвідуваних літературних подій в європейських країнах, яка  проходить одночасно в різних містах. І якби не пандемія коронавірусу, кількість охочих відвідати її була б ще більша.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина