Літературний онлайн-календар "Бальзак і Україна"



20 травня  - день народження відомого французького письменника Оноре де Бальзака, доля якого тісно пов′язана з Житомирщиною. У Верхівні під Бердичевом жила жінка, якій Бальзак подарував своє серце, єдина, яка стала його офіційною дружиною, – Евеліна Ганська. Досі поблизу Бердичева, на Житомирщині, стоїть костел святої Варвари, де вінчалися графиня Евеліна Ганська з «великим французом». На фасаді храму в меморіальній рамці так і написано: «Тут 2 березня 1850 року житомирський прелат Віктор Ожаровський закріпив церковним актом шлюб Евеліни Ганської та Оноре де Бальзака». Бібліотека-філіал №2 пропонує своїм користувачам подивитись відео презентацію  «Бальзак і Україна» на ютуб каналі бібліотеки https://www.youtube.com/watch?v=ZWEkx4lJXRg&t=14s та обов’язково перечитати безсмертні твори цього видатного французького письменника.

Роман Бальзака з пані Ганською розпочинався з епістолярної таємниці. Письменник почав листування з жінкою, а згодом зустрівся з нею у Швейцарії. Між ними зав'язались дружні стосунки, які невдовзі переросли в справжнє кохання. Вони не могли одружитись, адже Евеліна мала чоловіка. Венцеслав Ганський помер у 1841 р., але закоханим через різні обставини довелось чекати на вінчання ще дев'ять років.

Бальзак двічі відвідував Україну: у вересні 1847-січні 1848 р. і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року. Окрім Верхівні, маєтку Ганської, він кілька разів був у Бердичеві, Києві та проїздом у Львові. Україна вразила його своїми полями і родючою землею.

У квітні 1959 року в приміщенні Верхівнянського сільськогосподарського технікуму (с. Верхівня) було відкрито кімнату-музей Оноре де Бальзака, а у 1999 році тут засновано Житомирський літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака. Щороку у день народження Оноре де Бальзака — 20 травня — у Верхівні проводиться Міжнародне літературно-мистецьке свято «Весна Прометея».

Оноре де Бальзак по визнанню літературознавців вважається не лише видатним митцем, а й основоположником абсолютно нового напряму в літературі — соціального роману. До цього прикладами були Вальтер Скотт із його історичною прозою та численна кількість творів у готичному стилі з таємничими замками, ідеалізованими героями. Бальзак першим довів, що реальне життя сучасників не менш захопливе, ніж розповіді про події лицарських часів чи авантюрні романи.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина