60 років від дня народження Івана Малковича

 Літературний онлайн-календар  «60 років від дня народження Івана Малковича»


Іван Малкович — власник і директор видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га", упорядник і редактор багатьох комерційно успішних книжок для дітей, поет, скрипаль, фаховий філолог, тенісист-аматор.

Народився 10 травня 1961 року в Березові Нижньому на Івано-Франківщині. Закінчив скрипковий клас Івано-Франківського музучилища та філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Член Спілки письменників з 1986 р.

Закінчивши музичне училище по класу скрипки, все ж обрав по тому літературу. Хоча, може, то вона його обрала, над даром-бо поети не владні, вони можуть тільки вдячно його прийняти. Перший вірш Іван Малкович написав у 8 років. Як сам каже, нічого серйозного — про осінь і груші. З тих рядків він почав свою першу рукописну збірку — простий загальний зошит у цупкій обкладинці.

Він належить до покоління вісімдесятників, увійшов у літературу разом з Ігорем Римаруком, Василем Герасим'юком, Оксаною Забужко; це їм випало переосмислювати радянський досвід, повертати замовчану, затавровану пам'ять. 1985-го Малкович якраз отримав диплом філфаку Київського університету. Йому пощастило на добрих учителів. Це професор Андрій Олександрович Білецький показав його зошит із віршами самому легендарному перекладачеві й знавцеві літератури Григорію Кочуру - і тому вони сподобалися!


Саме Іван Малкович став першим лауреатом премії "Бу-Ба-Бу" за найкращий вірш року. А ця відзнака в ту пору важила багато! (До речі, він охоче розповідає, що на одному з поетичних вечорів зустрів тоді й свою майбутню дружину Ярину).

Малкович, у 1992 році заснував видавництво і назвав його словом  з оповідання Івана Франка «Грицева шкільна наука» — «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», що можна «перекласти» з дитячої мови як «абетка».

Ідея створити видавництво не була бізнесовою — Малкович хотів видати свою українську абетку, якої у 90-ті на ринку просто не було. І для цього заснував «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» — щоб українська «Абетка» починалася з Ангела.

Твори Івана Малковича — це поетичні збірки  «Білий камінь», «Ключ» «Вірші», «Із янголом на плечі», «Вірші на зиму», «Все поруч», «Подорожник з новими віршами». Також він упорядкував і переклав безліч дитячих та Малковича перекладено англійською, німецькою, італійською, російською, польською, бенгальською (Індія), литовською, норвезькою, грузинською, словацькою, словенською мовами.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»