95 років від дня народження Джона Роберта Фаулза

 95 років від дня народження Джона Роберта Фаулза


Джон Фаулз - відомий британський письменник-постмодерніст. Знаменитий своїми романами «Волхв», «Колекціонер» і «Коханка французького лейтенанта». Працював в жанрі реалізму з невеликим допущенням фантастичних елементів, постійно підтримував високу інтелектуальну планку. У творчості Фаулза величезне значення мають питання про щирість людських відносин і про природу реальності. Крім романів Фаулз писав оповідання, новели, есе та вірші. «Волхв» по ​​праву займає місце в сотні найбільш популярних англійських романів.

Джон Фаулз цікаві факти.

Народився Джон Фаулз 31 березня 1926 року в невеликому містечку Лі – він – Сі, Ессекс. Його батько займався тютюновою торгівлею.

 Після закінчення школи, пройшов підготовку до морської служби. Курси закінчив 8 травня 1945 року і цілих два роки відслужив в Девоні на військовій базі. У 1947 році був демобілізований. Зайнявся вивченням французької мови в Оксфорді.

 Перший роман Фаулза «Волхв» довго не виходив в друк. Він був надрукований тільки після того як він став знаменитий як письменник.

 З дитинства хотів стати викладачем. До 1963 року займався викладацькою діяльністю (викладав англійську мову на грецькому острові Спецес, але після написання роману «Колекціонер», який приніс йому популярність, пішов з роботи і став займатися тільки творчістю.

 Фаулз був відмінним спортсменом – грав у крикет і регбі.

 


Джон Фаулз  та Елізабет Крісті

Був двічі одружений. Першою його дружиною стала Елізабет Крісті. Вони одружилися 2 квітня 1954 року і Джон став прийомним батьком для її дочки від першого шлюбу. Другою дружиною (після смерті Елізабет) письменника була Сара Фаулз.

 Письменник дуже цікавився історією. У період з 1979 по 1988 рік він навіть працював куратором музею в Лайм – Реджіс.

 Джон Фаулз відомий тим, що вів закритий спосіб життя. Він рідко з’являвся на публічних заходах, надаючи перевагу тихій, домашній обстановці.

 


Чотири його романи були екранізовані. Це «Колекціонер», «Волхв», «Жінка французького лейтенанта» і «Вежа з чорного дерева».

 У 1988 році у нього стався інсульт, який помітно похитнув його здоров’я.

У 2005 році письменник помер.

Щоб краще дізнатися про життєвий та творчий шлях письменника завітайте в бібліотеку філіал №2 та візьміть почитати  додому ці книги:




Головний герой — Фредерік Клегг, який працює клерком у муніципалітеті, а у вільний час займається колекціонуванням метеликів.

Клегг закоханий у Міранду Грей, гарну дівчину, яка є студенткою художнього училища. Проте Клегг недостатньо сміливий, щоб познайомитися з нею, тому він захоплюється нею на відстані.

Одного разу Клегг виграє велику суму грошей. Він вирішує купити будинок в сільскій глушині та «приєднати» Міранду до своєї колекції. Юнак детально продумує план по викраденню дівчини та зрештою втілює його в життя. Головний герой переконаний, що дівчина зможе покохати його, якщо житиме під його наглядом.

Міранда довго знаходиться в ув'язненні у підвалі Клегга, однак ніяк не може змусити себе покохати його. Все, що вона відчуває до нього — жалість.

Наприкінці роману Міранда хворіє на пневмонію і, зрештою, вмирає. Фредерік Клегг дуже сумує за нею та думає про власне самогубство. Проте, якось знайшовши її щоденник, він дізнається, що вона ніколи не кохала його, і вирішує спробувати повторити все з іншою дівчиною.


Дія роману відбувається в другій половині XIX століття, у приморському містечку Лайм-Реджіс. Головний герой, Чарльз Смітсон, спадкоємець небагатого аристократичного роду, заручений з Ернестіною Фрімен, дівчиною з пересічної і незнатної, але багатої родини комерсанта. Одного разу, прогулюючись по молу, герої бачать жінку на ім'я Сара Вудрафф, відому як «коханку французького лейтенанта». З чуток у неї був роман із заїжджим французьким офіцером, який обіцяв одружитися з нею, але поїхав на батьківщину і не повернувся. Сара стала ізгоєм, її прийняла до себе в покоївки багата, але обмежена і лицемірна місіс Поултні, а у вільний час Сара приходить на мол і вдивляється в море.

Чарльз, палеонтолог-любитель, одного разу зустрічається з Сарою під час прогулянки. Вона розповідає історію свого зваблення французом на ім'я Варгену і просить Чарльза про допомогу та підтримку. Пізніше Чарльз дає Сарі грошей і радить залишити місто. Сара селиться в готелі в Ексетері. Коли туди прибуває Чарльз, між героями відбувається пояснення, Сара віддається Чарльзу. Він розуміє, що Сара незаймана, а значить, вся історія про французького лейтенанта, розказана йому Сарою, виявляється брехнею. Закоханий в Сару Чарльз повертається додому, оголошує про розірвання заручин з Ернестіною і повертається до Сари, однак та зникла.

Зникнення Сари стало великим ударом для Чарльза, а розірвання заручин підірвало його репутацію. Він проводить три роки в подорожах, але повертається до Англії, щоб знайти Сару. Нарешті, він знаходить її в будинку художника (автор натякає на Россетті). Сара виглядає вільною і впевненою в собі жінкою, секретаркою і можливо супутницею майстра…


Молодий художник-абстракціоніст і арт-критик Девід Вільямс приїжджає до знаменитого художника Генрі Бреслі, щоб зібрати матеріал для книги про нього. Бреслі, відомий своєю епатажною поведінкою і презирством до сучасного мистецтва, давно живе в маєтку Котміне в Бретані. Крім Бреслі, в маєтку живуть дві молоді англійки, які вивчали мистецтво і стали коханками Бреслі, - Діана  і Енн.

Девід починає відчувати почуття до Діани, розривається між  красивою і талановитою художницею і  своїм обов'язок (через кілька днів він повинен зустрітися в Парижі з дружиною). В останній вечір між ними відбувається розмова, що закінчилася розлученням. На ранок Девід їде, щоб продовжити те життя, яке він вів до цього. Він розуміє, що ніколи не побачить більше Діану…




"Мантиса" - роман про роман, звучне відлуння написаного і лише ледь вгадуються звуки того, що ще буде написано ... І головний герой - письменник, творець, чия чуттєва фантазія створює особливий, свій світ: в ньому вирують пристрасті, з полону яких не може вирватися і він сам.

Еротика, міфологія і роздуми про природу творчості тісно переплітаються між собою в романі відомого англійського письменника. Героя роману, Майлза Гріна, вражає амнезія, з якої його намагається вельми екстравагантним способом вивести парочка спокусливих дам: доктор Дельфі і медсестра Корі…



"Аристос". Найдивовижніший твір Джона Фаулза, в якому, за його словами, він намагається відновити ідеали людської свободи в невільному світі, використовуючи для цього подання про страждання і насолоду, красу і потворність, гуманізм і екзістенціоналізма.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина