Маєш ідеї – пиши! Поради майбутнім письменникам

 

Маєш ідеї – пиши! Поради майбутнім письменникам

(до Всесвітнього дня письменника)

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Це свято відзначають не лише письменники, а й літературні асоціації і об'єднання, редактори, коректори, критики, культурологи, журналісти, викладачі, студенти та випускники філологічних навчальних закладів, любителі читання. Часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися.

   Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько — 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

Всесвітній день письменника відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег.

Професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги.

Рішення про відзначення такого свята було прийнято на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся в 1986 році. ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка.

Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став відомий англійський письменник Джон Голсуорсі. В 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах. ПЕН-клуб виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни та між усіма країнами.

Як святкують Всесвітній день письменника?

- Письменники, літератори та їхні друзі збираються на заходи, де діляться своїми досягненнями.

- Влаштовуються презентації нових праць.

- Письменники отримують подарунки від своїх колег та шанувальників.

- Автори дарують свої книги бібліотекам та читальним залам.

  Висловлювання відомих людей про письменницьку працю:

- "У письменника тільки і є один учитель: самі читачі"

 (Микола Гоголь).

- "Той, хто не сподівається мати мільйон читачів, не повинен писати ані рядка"

 (Йоганн Гете).

- "Найбільше вміння письменника – вміти викреслювати. Хто вміє і може викреслювати своє, той далеко піде"

(Федір Достоєвський).

- "Бути цікавим – перший обов’язок маловідомого автора. Право бути нудним мають тільки ті письменники, які вже прославилися"

 (Едмунд Берк).

- "Література – це таке заняття, при якому потрібно знову і знову доводити, що у тебе є талант, людям, позбавленим будь-яких талантів" (Жюль Ренар).

7 основних порад для тих, хто хоче стати письменником:

1.Читай так, ніби завтра ніколи не настане

    Перед тим, як оволодіти ремеслом літератора, потрібно освоїти критичний аналіз текстів. Стівен Кінґ якось сказав: «Якщо ви не маєте часу читати, то ви не маєте інструментів для письменництва». Домашнім завданням щотижня має стати розбирання до кісток одне оповідання чи твору відомих письменників.

      Читаючи хоча б одну книгу на тиждень, роблячи нотатки й помічаючи техніки письменників, можна швидко відточити свої творчі навички. Бути завжди жадібним до друкованого слова вигідно, адже це допомагає визначитися з формою, жанром і структурою твоїх майбутніх робіт.

2. Стань графоманом/-кою

   Часто ми романтизуємо рутину письменників, уявляючи, ніби ті прокидаються в обід відразу із чашкою чорної кави і в процесі роботи над новим шедевром на вінтажній друкарській машинці. Та слід пам’ятати, що письменництво  вимагає неабиякого самоконтролю. Наприклад, коли Харукі Муракамі перебуває в творчому режимі, він прокидається щодня о 4 ранку, працює 5-6 годин, потім пробігає 10 кілометрів або пропливає 1 500 метрів і завершує свій день з книгою. Письменництво потрібно перетворити на звичку і щоденно приділяти їй хоча б півгодини. Тож, якщо бажаєш досягти успіху, усвідом, що самодисципліна є найголовнішою рисою письменника.

3. Під копірку

     Вдумливе копіювання не є плагіатом. Усі відомі автори спочатку когось наслідували, а вже потім створювали власні неповторні роботи. Достоєвський захоплювався Діккенсом, а Еліс Манро й досі без тями від Чехова. Дуже важливо: наслідувати лише найулюбленіших авторів і створювати те, що змусило б саме тебе не спати до ранку, не маючи сил відкласти книгу. Тільки тоді продукт літературної творчості буде переконливим та автентичним.

4.Генеруй ідеї

   Ніколи не знаєш, звідки чекати натхнення, тому варто бути напоготові 24/7. Завжди май під рукою блокнот чи користуйся нотатками в телефоні для документації своїх спостережень, спогадів, думок та ідей. Існує безліч крутих щоденників, створених спеціально для творчих людей, за допомогою яких можна легко й весело придумувати й записувати свіжі ідеї сюжетів, діалогів і навіть ілюстрацій для майбутніх творів.

5.Спокушай музу

   Щоб запросити натхнення до свого творчого святилища, достатньо просто змусити себе сісти й розпочати роботу.  Є декілька рецептів, як спокусити музу на пристрасне рандеву. Ось вони:

*Піти на довгу прогулянку. Вчені зі довели, що піші прогулянки сприяють креативному мисленню;

 * Оточити себе естетично приємними речами: милий кухлик, гарні ручки, стосик книжок улюблених авторів, «чарівний» капелюх, що допомагає думати, тощо;

*Почитати біографію видатної людини;

*Зробити щось божевільне для творчості.

6.Звикай до критики

   Зачитуй свої твори вголос рідним, друзям, однокласникам, вчителям. Така практика навчає адекватно оцінювати свою роботу, ретельно її редагувати й захищати, коли потрібно.

    Відрощувати товсту шкіру й звикати до критики потрібно якомога раніше, тому що в майбутньому письменнику доведеться зіткнутися з критикою від літературних агентів, редакторів, працівників видавництв і читачів. Пам’ятай: вдовольнити всіх неможливо, навіть якщо твоя книга – бестселер.

7.Вилізай з барлогу

   Відвідуй читання в книгарнях, почни волонтерити в бібліотеці, ходи на зустрічі з письменниками – це все покращує письменника як професійно, так і особистісно. Ми набуваємо колосального досвіду, коли відкриваємо себе світові.



  Ще з дитинства за певними ознаками можна простежити чи є в людини хист до слова, чи немає. Наприклад: гарно пише твори без допомоги дорослих, має добре розвинуту фантазію та добре формує хід своїх думок. Більш того пробує писати власні оповідання чи складати вірші. Якщо так, то це хороше підґрунтя хорошому письменнику. Для подальшого ж успіху потрібне прагнення, наполегливість і щоденна праця.

Якщо це все у тебе є і ти хочеш спробувати написати щось цікаве, ми підібрали декілька лайфхаків, які тобі в цьому допоможуть.

Як стати письменником?

 Починати треба з найпростішого – з

коротких історій, оповіданнячок. З часом майстерність вдосконалиться і можна переходити до чогось соліднішого: новел, повістей, романів та ін. Щодо жанрів, то тут кому що більше до душі припаде: фантастика, мелодрама, детектив. Але кожному жанру притаманна своя специфіка. Так для фантастики потрібна добре розвинута фантазія, що межує з реальністю. Для детективів – внутрішнє відчуття справи, яка розкривається, правдивість і логічність вчинків. Тому справа жанру – індивідуальна.

  Що стосується сюжету, то скажу одне: цікавий і захоплюючий. Важко підібрати такий і не кожному вдається, але в цьому і весь письменник.

   Для написання гідного  твору треба не аби – яких зусиль і фантазії.

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина