«Визначний майстер живопису» – 165 років від дня народження Михайла Врубеля

 

«Визначний майстер живопису»

 165 років від дня народження Михайла Врубеля



Как демон мой, я зла избранник,

Как демон, с гордою душой

Я меж людей беспечный странник,

Для мира и небес чужой...

М. Ю. Лермонтов

 Миха́йло Вру́бель (5 (17) березня 1856, Омськ, Російська імперія — 1 (14) квітня 1910, Петербург) — український та російський художник-символіст дансько-польського походження. Визначний майстер акварельного і олійного малярства. Робив ілюстрації до книжок, монументальні роботи, портрети, захоплювався сценографією.

 Врубель — один із найяскравіших і найоригінальніших художників у російському мистецтві. Художник розкриває перед нами багатий світ думок і почуттів, глибокого розпачу, любові до природи і краси. Врубель кожен свій твір перетворює на сповідь, у кожен вкладає свою жагучу душу.

Лермонтов був улюбленим поетом Врубеля все життя. Він знав багато його віршів напам'ять, читав їх друзям і близьким. Подібно до Лермонтова, Врубель рано відчув свою обраність, мріяв про славу і визнання. Поет мав на художника особливий вплив. Цей вплив відбився на становленні характеру Врубеля, на ставленні до людей і розумінні самого себе. Художник написав багато ілюстрацій до творів Лермонтова: "Печорін на дивані", "Кирибеєвич",  ілюстрації до поем "Демон", "Ізмаїл-Бей", віршів "Русалка".


Ілюстрація до твору М. Ю. Лермонтова "Герой нашого часу". Дуель Печорина  з Грушницьким.

Пропонуємо зупинитися на одній із найзнаменитіших картинах Врубеля - "Демон, що сидить".



Поема Лермонтова "Демон" була для художника поштовхом до створення образу титана, у якому борються світло і пітьма, добро і зло. Він гордий, самотній, прагне любові, незалежності, нещасливий, він страждає. Демон Врубеля, як і лермонтовський, сумний, похмурий від того, що він бачить своє майбутнє. І в цьому майбутньому для нього немає нічого доброго, що могло б зробити його щасливим.

В образі Демона відбилися особисті переживання Врубеля. Художник стверджував, що взагалі "Демона" не розуміють — плутають з чортом і дияволом, а "Демон" означає "душу", пошук сенсу життя. "Демон, що сидить" ніби уособлює сум і роздуми про недосконалість світу.

Щоб краще дізнатися про життя і творчий шлях художника завітайте в бібліотеку філіал № 2 та візьміть книги на абонементі.

Євгенія Іванівна  Гаврилова "Михайло Врубель"

Валентина Скляренко «Сто видатних художників, ХІХ-ХХ сторіччя »

Бібліотека філіал №2 пропонує  переглянути відео презентацію арт виставку найвідоміших картин Михайла Врубеля.




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина