Міжнародний день сну

 

Міжнародний день сну

Щорічно Всесвітній день сну відзначається у п’ятницю напередодні дня весняного рівнодення.

      Вперше Всесвітній день сну (World Sleep Day) відзначили у 2008 році. Заходи, що проводяться цього дня, покликані пропагувати незаперечну користь правильного і повноцінного сну для здоров’я людей, привернути увагу до проблем порушення сну, викликаних хворобами або неправильним режимом дня, а також відновити здоровий сон і можливість повноцінного відпочинку.  

 Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. 

Під час сну з людським організмом трапляються неймовірні речі, які науковці не в змозі до кінця пояснити. Саме сон нині залишається найменш дослідженою галуззю в психології.

Пропонуємо вашій увазі декілька цікавих фактів про сон.

ТОП-27 ФАКТІВ ПРО СОН

Здригання тіла вночі, коли нам сниться, що ми падаємо, називають "гіпнотичними ривками". Це дуже поширене явище, яке абсолютно не шкідливе.

Вважається, що сон після обіду (між 14:00 та 16:00) є дуже корисним. Він сприяє відновленню організму і підвищує творчий потенціал.

Більшість людей має спати вісім годин, аби почувати себе бадьорим. Проте 30% з них дозволяють собі спати лише шість годин на добу.

У світі є люди, яким достатньо для сну лише чотири години. Жодних побічних ефектів у здоров'ї у них не має. Втім, таких щасливчиків лише 5% населення Землі. Вчені вважають, що такий феномен спричинений мутацією гена короткого сну DEC2.

Тривалість сну залежить від віку. До 18 років людина повинна спати не менше як 10 годин, у віці від 19 до 55 – вісім годин, а після 55 років людям достатньо лише шість годин на добу.

Найшвидше заснути можна лежачи на животі, а найкориснішою позою є спання на лівому боці – протилежною від серця.

У світі кожна четверта подружня пара спить порізно.

Без сну людина здатна прожити 10 днів, тоді як без їжі вона може витримати 14 днів.

Сни сняться абсолютно всім – і лише сліпі з народження їх не бачать. Втім, після п'яти хвилин пробудження людина забуває 50% побаченого, а через 10 хвилин – 90%.

Уві сні ми бачимо обличчя тих людей, яких вже колись зустрічали. Ми можемо їх навіть не пам'ятати.

Близько 12% людей бачать чорно-білі сни. Раніше цей показник був більший. Все змінилося з приходом кольорового телебачення.

Найчастіше сни мають негативний характер. Найбільш популярним емоційним станом уві сні є тривога.

Зовнішні фактори можуть прямо впливати на наші сновидіння. Наприклад, обійми можуть уві сні з'явитися в образі змії, спів перенесе вас на концерт, а запах їжі до ресторану.

Страх сну називається сомніфобією.

Підрахунок овець насправді не пришвидшує засинання, а ось пісні гурту Coldplay можуть змусити людину заснути. Це підтвердили 6000 британців під час наукових досліджень.

Лунатизм, або ж сомнамбулизм може не лише змусити людину ходити під час сну, але й спонукати до якихось дій. У деяких випадках такі розлади призводили до грабежів, зґвалтувань і навіть убивств.

Сон потрібен нам не для відпочинку. Цього потребує мозок, він під час сновидінь стає більш активним і перезавантажує наш організм.

Рекорд із найдовшого періоду без сну був поставлений у 1965 році Ренді Гарднером. Тоді хлопець не спав 11 днів. Відтоді Книга рекордів Гіннеса припинила ведення обліку цієї категорії, побоюючись, що люди можуть заподіяти собі шкоду.

Найдовше із ссавців сплять коали. Для цього вони витрачають 22 години на добу.

Дельфіни під час сну закривають лише одне око. Так вони контролюють своє дихання і остерігаються хижаків.

Жирафи та слони, як правило, сплять менше двох годин за ніч.

Порушення сну може призвести до прояву таких хвороб як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння та психічні розлади. Понад два мільйони дітей у світі страждають від порушень сну.

Людина просипає приблизно 1/3 свого життя.

У закритих в'язницях і спеціальних таборах, тортури із застосуванням позбавлення сну вважаються найефективнішою формою примусу.

Пчихнути уві сні неможливо.

Відсутність сну хоча б протягом 24 годин викликає симптоми схожі на алкогольне сп'яніння — погіршення пам'яті, зниження реакції, дратівливість. Після трьох днів без сну можуть з'явитися параноя, проблеми з мовою, слухові та зорові галюцинації.

Відсутність сну знижує рівень мелатоніна – антиоксиданту, що може уповільнити або зупинити ріст пухлин.

Рекомендуємо Вам таку добірку книг

Карен Вайт "Коли я падаю у сні"


1951 рік. На березі річки стоїть покритий мохом дуб, Древо Бажань, що здавна зберігає чужі секрети. За легендою, якщо написати своє сокровенне бажання на стрічці і покласти її в дупло, то воно збудеться. Три подруги - Маргарет, Бітті і Сіссі - вирішують випробувати долю. Вони загадують бажання, які дійсно починають збуватися. Але зовсім не так, як би їм хотілося.

Наші дні. Ларкін повертається в безлюдний, напівзруйнований після пожежі будинок, де вона колись жила зі своєю матір'ю Айві і з Сіссі, яка їх обох виростила. Намагаючись зрозуміти, через що почалася пожежа в будинку, Ларкін занурюється в таємниці далекого минулого, і це змушує її переосмислити власне життя і ставлення до улюблених.

Джеймі Кет Каллан "Француженки не сплять на самоті"


Книга Джеймі Кет Калан "Француженки не сплять на самоті" швидко завоювала прихильність українських жінок. І зовсім не тому, що в ній розповідається про життя французьких чи американських жінок. Навіть навпаки. Це книга просто про Жінку та її відносини з самою собою. Адже, коли пані перебуває в стані гармонії, коли вона натхненна, жіночна та відкрита для всього нового, щастя саме її знаходить! Також книга дає відповідь на питання як віднайти та насолоджуватися радощами кохання, романтики і шлюбу та допомагає кожній читачці віднайти в собі справжній французький шарм!

Вільям Шекспір "Сон літньої ночі"

Знаменита шекспірівська комедія про мінливості любові, в сюжеті якої світ стародавніх Афін сусідить з фантастичним світом ельфів, а персонажі англійського фольклору і середньовічних лицарських романів - з образами «Метаморфоз» Овідія. Герої п'єси, які перебувають в осяяного місяцем зачарованому літньому лісі, стають іграшками фортуни і здійснюють незвичайні, химерні, екстравагантні вчинки. Магія чарівної квітки, сік якого вселяє людині безоглядну любов до першого зустрічного, стає причиною дивних перетворень і низки трагікомічних непорозумінь; проте влада могутнього короля ельфів Оберона призводить події, як і належить в комедії, до щасливого кінця.

Стівен Кінг "Доктор Сон"
«Доктор Сон» - роман американського письменника Стівена Кінга, продовження історії роману« Сяйво »(опублікованого в 1977 році). У США роман надійшов у продаж 24 вересня 2013 р.

 Стівен Кінг присвятив книгу американському рок-музиканту Уоррену Зівону (1947-2003).

Франческа Меландрі "Єва спить"


Ева, фахівець зі зв’язків з громадськістю, що мешкає на Півночі Італії, отримує несподіване повідомлення з Півдня Італії від людини, яку вона знала ще у дитинстві. У цьому повідомленні йдеться, що Віто, колишній коханий її матері, який так і не став її чоловіком, важко хворий і хоче бачити Еву, щоб пролити світло на давні сімейні таємниці. Ева вирушає на південь, у Колабрію. Ця довга поїздка у потязі через всю Італію навіює їй спогади про дитинство, яке збіглося з важким періодом в історії Італії — боротьби і конфліктів у прикордонних районах Північної Італії і Австрії. Кожна країна має свої важкі часи, які часто стають персональними…

Зигмунд Фройд "Тлумачення сновидінь"

На рубежі століть відомий австрійський вчений, засновник теорії психоаналізу Зігмунд Фрейд створив ряд фундаментальних робіт, в яких прагнув пояснити сутність такого психологічного феномена, як сновидіння. «Тлумачення сновидінь» дає уявлення про метод і техніці психоаналізу, що передбачили багато положень сучасної теорії сновидінь. У книзі наведені конкретні приклади аналізу сновидінь і описані характерні для них психічні процеси. Містяться основні відомості про психоаналітичної трактуванні символіки сновидінь. Фрейд показав, що сон не нісенітниця, а перекручене, замасковане здійснення витісненого бажання.

Для психотерапевтів, психологів, соціологів і всіх, хто цікавиться проблемами психоаналізу і таємницями сновидінь.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина