Кен Кізі

 

Неповторний погляд на світ

Кена Кізі

(до 85 річчя від дня народження )

    

Кен Кізі – це відомий американський літератор, який став популярним, переважно, завдяки своїй книзі "Над гніздом зозулі". 

У його бібліографії було зовсім небагато романів, проте, незважаючи на це, більшість з його творів досі вважаються справжніми шедеврами.

Все своє життя Кен Кізі дивував оточуючих своїми скандальними витівками і резонансними вчинками.

Кен Елтон Кізі народився в крихітному містечку
Ла-Хунта в штаті Колорадо в родині власника невеликого виробництва з виготовлення олії. Коли майбутньому письменникові було всього одинадцять років, його сім'я переїхала в передмістя Спрінгфілда, де влаштувалася на фермі, що належить їх дідові. Дитинство Кена пройшло далеко від шуму великих міст. Кен ріс в долині Вілламетт.

У шкільні роки Кен Кізі захоплювався спортом і навіть встиг виграти чемпіонат штату з вільної боротьби. Однак, через банальну незібраність, професійного спортсмена з нього не вийшло.

На початку п'ятдесятих років майбутній відомий автор вступив до університету штату Орегон, де  навчався на факультеті журналістики. У цей самий час Кен Кізі сильно змінився. Він став трохи більш свідомим в ставленні до навчання. Саме тому на одному з старших курсів Кен отримав престижну Національну стипендію Вудро Вілсона.

Пізніше він почав відвідувати курси письменницької майстерності, які діяли при Стенфордському університеті.

У 1959-му році Кен Кізі влаштувався на роботу в госпіталь для ветеранів, де став працювати в якості помічника психолога. Паралельно з цим він брав участь в дослідах з тестування ЛСД і деяких інших психотропних препаратів, за що отримував непогані гроші. Спочатку все було гарно, але згодом Кен і сам "підсів" на ці препарати. Кілька років по тому Кізі утворив комуну "Веселі бешкетники", яка влаштовувала своєрідні вечірки, відмінною рисою яких були яскраве світло, гучна музика і гори ЛСД, які роздавали всім бажаючим.

Подібні вечірки буквально перевернули з ніг на голову весь район Перрі-лейн, що сприяло популяризації ЛСД, шкідливі властивості якого тоді ще не були доведені. Таким чином, Кен Кізі став засновником і ідеологом нової філософії життя, яка згодом стала невід'ємною частиною всього західного світу.

У перервах між вечірками і дослідами з ЛСД Кен Кізі працював над своєю першою книгою, яка отримала назву "Зоопарк", але книга так і не була видана.

                         



Роман " Над гніздом зозулі" був виданий в 1962-му році і мав приголомшливий успіх. Кізі не приховував, що писав книгу під впливом галюциногенних препаратів. Однак це лише тільки посилило популярність його роману, а також всієї філософії "Веселих пустунів".

Епіграфом до роману стали два рядки з дитячої лічилки: «One flew east One flew west. One flew over the cuckoo's nest». Дослівний переклад: «Кто-то полетел на запад, кто-то полетел на восток, а кто-то полетел над кукушкиным гнездом». Поетичний переклад: «Кто из дома, кто в дом, кто над кукушкиным гнездом».

Назву роману взято з епіграфа. В оригіналі вона звучить так: «One flew Over the Cuckoo's Nest». Назва є дуже символічною, оскільки слово «cuckoo» перекладається з англійської  не тільки як «зозуля», а й як «божевільний».

Герої роману це:

Міс Гнусен – старша медсестра в психіатричній лікарні;


 Рендл Макмерфі – пацієнт, якого перевели з в’язниці (симулював психічний розлад, щоб уникнути каторжних робіт);

Бромден – пацієнт, від імені якого ведеться розповідь.

Образи роману:

Психіатрична лікарня – образ Системи;

Міс Гнусен – представник Системи;

Психічно хворі – в’язні Системи;

Рендл Макмерфі – «фактор безладу»;

Бромден -  «просвітлений» - результат конфлікту вільної людини і Системи.

У романі порушено такі проблеми:

1. Людина і поняття свободи;

2. Феміністичний рух, який тільки зароджувався в Америці;

3. Проблема расизму.

Перший виданий роман письменника був перетворений в популярну постановку Дейла Вассермана. Згодом з’явився фільм Мілоша Формана (1975), який отримав відразу п'ять премій "Оскар": за кращий фільм, за кращу режисуру, за кращу жіночу роль (в фільмі отримала Луїза Флетчер),  а також «Оскаром» відзначено актора Джека Ніколсона, який зіграв головного героя – Рендла Макмерфі.




Кен Кізі написав ще кілька романів та ряд збірок есе. Найбільш відомою серед них стала книга "Часом, примха велика", що була екранізована.

На пізньому етапі свого життя Кен Кізі писав п'єси, подорожував по країні в розфарбованому автобусі, переховувався в Мексиці від борців з наркотиками, а також завжди залишався вірним собі. Він відсидів термін за зберігання марихуани, але навіть тоді не звернув з наміченого шляху.



Зупинити шалений плин життя Кена Кізі змогла тільки смерть, яка прийшла за письменником в листопаді 2001 року.  У нього був діагностований рак печінки, діабет, а також проблеми з серцем.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»