Олександр Іванович Купрін (150 років від дня народження)

Олександр Іванович Купрін 

(1870-1938)

( 150 років від дня народження )

Російський письменник-прозаїк Купрін Олександр Іванович народився 26 серпня 1870 року в повітовому місті Наровчате Пензенської губернії.


11 цікавих фактів про Купріна

Перший твір Купрін написав, коли перебував на військовій службі, за що отримав дві доби карцеру. Після цього солдат назавжди вирішив покінчити з письменницькою діяльністю, але як покаже час все відбудеться з точністю до навпаки.

Перші твори Купріну допоміг опублікувати Іван Бунін, який гідно оцінив талант починаючого літератора.

Цікавий факт, що Купрін володів надтонким нюхом. Йому вдавалося розпізнавати всі компоненти парфумів, приводячи в захоплення парфумерів.

За своє життя Олександр Купрін освоїв безліч різних професій. Він навіть встиг побувати злодієм і конокрадом.

Власні твори Купрін писав не поспішаючи, внаслідок цього у нього неодноразово виникали сварки з дружиною. Жінка навіть обіцяла вигнати чоловіка на вулицю.

У зв’язку з частими сімейними конфліктами, Купрін почав зловживати алкоголем. На щастя, няня його дочки вмовила письменника відправитися на лікування в Фінляндії (див. цікаві факти про Фінляндію).

Чи знаєте ви, що у Купріна були дружні стосунки з Буніним і Чеховим?

У літератора була досить дивна звичка. При зустрічі з людьми Купрін починав по-собачому обнюхувати їх.

У Севастополі Олександр Іванович взяв участь у повстанні моряків, прихистив у себе 10 моряків з екіпажу бунтівного крейсера. Щоб відвернути увагу правоохоронних органів він прикинувся п’яним і ввалився в поліцейський відділок.

Цікаво, що в 2014 р. в Росії був знятий серіал «Купрін».

Купрін помер у 1938 р. від раку стравоходу. Письменника поховали поруч з могилою Івана Тургенєва.

Олександр Іванович Купрін - автор таких знаменитих творів, як: «Поєдинок», «Гранатовий браслет», «Олеся», «Гамбрінус» та інших, які заслужено увійшли в золотий фонд світової літератури. 

Особистість Купріна, як і його творчість - це «вибухонебезпечна суміш дворянина, благородного розбійника і жебрака мандрівника.

«Олеся»

Молодого чоловіка доля закинула в Поліссі, що в Волинській області в східній Україні. Щоб убити нудьгу, він цікавиться місцевими звичаями і повір'ями. А одного разу ранньою весною дізнається про стару відьму, яка живе на болоті. Волею долі герой знайомиться з її онукою, яка вирішує розкинути карти на долю, але карти говорять дуже сумні речі, а другий раз кидати не можна, адже доля не терпить підглядання.


«Гранатовий браслет»

Він не був багатий, красивий і знатний, він любив її, любив безмірно, сумирно й самовіддано. Вона була задоволена, вона соромилася його любові, вона була заміжня. Він надіслав їй в подарунок гранатовий браслет. Вона сміялася над цією витівкою, бентежачись і кокетуючи, її гості бавилися історією, її чоловік був поблажливий. А він...

 

"Поєдинок" (1905) - на думку критиків, найзначніший і глибокий твір письменника. Події в ньому розвиваються на тлі армійського життя, оголюючи соціальні та моральні проблеми армії і суспільства в цілому.

«Білий пудель»

Старий шарманщик, юний акробат Сергій і їх відданий пудель Арто заробляють гроші своїми невибагливими виступами перед дачниками. На одній з багатих дач їм пропонують продати пуделя. Старий шарманщик відмовляє. Тоді собаку викрадають ...


«Суламіфь»

Ця книга про кохання бідної дівчини з виноградника - Суламифи і великого царя Соломона. Про ту любов, що ніколи не мине й не забудеться, тому що міцна, як смерть їх любов бо кожна жінка, яка любить, - цариця бо любов - прекрасна!

Завітайте до нашої бібліотеки та почитайте книги
Олександра Івановича Купріна!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина