Всесвітній день журавля

 

Всесвітній день журавля 

(екологічна сторінка)


Кожного року, у другу неділю вересня, вся планета відзначає Всесвітній день журавля.

Свято покликане привернути увагу всього світу до загрози зникнення цих птахів.

 Уперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Ратуючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, учені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які вирушали на гніздування у безпечні місця. День, коли на гніздування вирушив цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу.

 Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азії, а звідти в Африку і Австралію. Зараз популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида та Південна 

 На сьогоднішній день в світі налічується близько 15 видів журавлів, багато з яких занесені в Червону книгу. В Україні гніздиться 2 види — журавель сірий (біля 700 пар) та журавель степовий (200–250 пар). Обидва види занесені до Червоної книги України.

Журавель (від латинського Gruidae) – це досить крупний птах. Головна його особливість – давня історія. Вид зародився близько 60 мільйонів років тому, і мешкали вони на Землі за часи ери динозаврів. Перші люди були вражені цими птахами. Археологи знаходять наскальні малюнки із зображенням журавлів в печерах стародавніх людей, які проживають на територіях Північної Америки та Африки.

Всього існує п'ятнадцять видів: журавель степовий; вінценосний і східний вінценосний журавлі; сережковий журавель. 

Також існують види журавлів, названі за територією проживання: Індійський, Американський, Канадський, Японський, Австралійський, Даурский, а також Сірий, Чорний, Чорношиїй журавлі і Стерх. Деякі натуралісти включають в дане сімейство ще й пастушкових журавлів з трубачами, але все-таки вчені ради світу відносять їх до окремих родин які пішли від прадавніх журавлів.

Журавлі люблять жити на заболочених ділянках землі десь неподалік від поораних полів.

Харчуються журавлі паростками, насінням рослин. Кореневища рослин є для них гастрономічним ласощами. Інший раз в меню крилатих гурманів потрапляють комахи, молюски, черви, жаби, а іноді і дрібні рибки. В таких умовах журавель набуває свого розміру:

• Зріст до 175 см (у індійського журавля);

• Розмах крил – до 240 см;

• Вага – до 11 кг.

Чому цих птахів потрібно захищати?

Та тому що важливий кожен вид і кожен окремий птах у світі. Тому що ніхто не повинен гинути й тим більше зникати назавжди як вид із поверхні Землі просто з дурості людини. Тому що тільки починаючи жити в гармонії з природою та звертаючи увагу на біль кожної окремої істоти, ми стаємо людьми.

В Червону книгу України занесені журавель сірий і журавель степовий. Журавель сірий гніздиться на важкоприступних болотах Полісся та Лівобережного Лісостепу. Зимує у Північній Африці, Західній та Південній Азії. Журавель степовий гніздиться у Херсонській, Запорізькій, Донецькій областях і Криму. Зимує у Північній Африці та Південно-Східній Азії.

Журавель є героєм багатьох літературних творів: казок, оповідань, легенд, пісень. Поети присвятили цьому дивному птаху свої вірші.

Легенди про журавлів

Японія назвала один зі своїх космічних супутників «tsuru», що означає журавель. Це відсилка до японської прикмети, за якою той, хто складе тисячу паперових журавликів, гарантує собі відмінне здоров'я.

У 1955 році зі смертю 12-річної японської дівчинки Садако Сасакі, яка загинула від наслідків ядерного бомбардування Хіросіми, паперові журавлики стали символом миру. Діти з усього світу надсилали до Японії журавликів, які Садако не встигла доробити.

Друга легенда каже про те, що журавлі збираються в коло для захисту свого короля, при цьому однією ногою вони стоять на землі, а іншою стискають камінь: якщо журавель засинає, камінь падає і будить його.

Цікаві факти із життя журавлів

Журавлі – величні птахи, які вирізняються серед інших. І не тільки розміром, але й особливостями пристосування.

Журавлинні рекорди Серед журавлів є свої рекордсмени:

• Найменший журавель – беладона;

• Найбільші – австралійський і індійський журавлі;

• Найважчий – японський.

Тривалість життя журавля – близько 20 років в дикій природі і до 80 років в неволі, що для птахів є досить рідкісним явищем. 

                   


 Цікавинки про журавлів

У Вірменії цей птах вважається національним символом країни. Для китайців і японців журавель є символом мудрості, честі, краси, довголіття, пильності. Назва квітки герань походить від грецького слова «Γερανος», що буквально означає «журавель». Назва обумовлена плодами герані, які нагадують дзьоб журавля.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина