Елізабет Гаскелл

Елізабет Ґаскелл

(210 років від дня народження) 

Біографічні дані, цікаві факти життя, химерні випадки з життя митця дуже важливі, оскільки можуть допомогти осягнути прихований підтекст його робіт. Подекуди осягнути зміст твору без елементарного орієнтування в життєписі автора, розуміння історичного контексту та літературного віяння зовсім неможливо.

Елізабет Ґаскелл (29 вересня 1810, Лондон – 12 листопада 1865, Галіборн, графство Гемпшир) – англійська письменниця, народилась у сім'ї священика Вільяма Стівенсона, який зрікся свого сану.

Матір померла через рік після народження дочки, котру взяли на виховання родичі, що мешкали у Натсфорді, невеликому провінційному містечку, образ якого неодноразово виникатиме у листах і творчості Елізабет. Змалку вона зацікавилася літературою, і в коло її читання входили Л. Стерн, С Річардсон, Д. Дефо, англійські романтики. 

У 1832 р. Ґаскелл вийшла заміж за священика і відразу переїхала у Манчестер – центр промисловості, який вона згодом назве «мерзотним Вавилоном Великим». Як людина надзвичайно енергійна та добра, Елізабет миттєво включилася в особисте і суспільне життя: виховувала дітей, хазяйнувала, займалася філантропією, відвідувала хворих і бідних парафіян, створювала необхідні умови для праці чоловіка і писала для нього чудові проповіді. Душевний стан юної жінки вона передала в одному із листів: «Одне із моїх «я», як мені видається, справжня християнка, друге із моїх «я» – дружина і матір... А, крім того, в мене є ще одне «я» з розвинутим відчуттям краси... Як мені замирити всі ці ворогуючі істоти?»  

Замирення Гаскел знайшла у літературі.

Своєрідним приводом до літературної творчості стала особиста трагедія – помер єдиний син Елізабет, від чого вона впала у відчай. Знаючи про літературні здібності і намагаючись якось розрадити дружину, чоловік порадив їй написати роман.

                                                

Першим великим творінням Елізабет Гаскелл став роман "Мері Бартон", опублікований в 1848 році. 

Потім послідували "Кренфорд", "Рут", "Північ і Південь" та інші.

Гаскелл дружила з ще однією чудовою романісткою вікторіанської епохи Шарлоттою Бронте. Після смерті останньої в 1855 році її батько звернувся до письменниці з проханням  написати біографію його дочки. У 1857 році в світ вийшла книга "Життєпис Шарлотти Бронте".

Елізабет Гаскелл, твори якої мають свій незвичайний літературний стиль і різноманітні теми, входить в число блискучих англійських романістів поряд з У. Теккерея, сестрами Бронте,
Ч. Діккенсом.


Її останній роман "Дружини і дочки" виявився незавершеним. Як і в інших творах, тут описувалося життя провінційного містечка.

Цю книгу дописав журналіст Фредерік Грінвуд.

В останніх роботах письменниці (в тому числі в романі "Північ і Південь") простежується посилення ролі релігійності і сентиментальності.

У неї є ще ряд творів, які користуються популярністю і зараз:

Елізабет Гаскелл померла в Гемпширі в 1865 році від серцевого нападу.  Їй було п'ятдесят п'ять років.

   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина