Туристичні родзинки України

 

Туристичні родзинки України

Україна - це країна з багатою історією, тож не дивним є розмаїття як природних, так і рукотворних пам’яток: високі гори і просторі степи, затишні містечка і гучні мегаполіси, суворі твердині і розкішні палаци. Україна - край, де пам’яток стільки, що вистачить не на один рік мандрівок. Не обов'зково їхати за кордон, щоб щось пабачити і відпочити з комфортом. В Україні є свої унікальні місця, які вражають масштабами і красою. Вони оповиті легендами і таємницями. Буденність нашого життя підсилює прагнення до мандрів. Отримуючи нові враження від побаченого, ми по іншому сприймаємо цей яскравий, самобутній світ, що нас оточує.

Актовський каньйон

Актовський каньйон знаходиться в Миколаївській області у Вознесенському районі поблизу села Актово.

 Загальна площа каньйону становить 250 гектарів. Подекуди заглибини вивітрених гранітів досягають 40-50 метрів. Загальна довжина каньйону сягає більш ніж п’ять кілометрів.

Особливістю каньйону є його комплекс утворень, що складається з валунів, гранітних скель, що доповнюється водною та степовою екосистемами. До того ж, усе це розміщується чи не на найстарішій частині суші в усій Євразії.

«Каньйон вважається єдиним у Європі, який за геолого-ландшафтними показниками в точності повторює знамениті каньйони Північної Америки. Такий собі Гранд-Каньйон в мініатюрі», – стверджує Віталій Мілевич.

Актовський каньйон є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя».

Родзинкою каньйону є його річка, що простягається між розлогими крутими берегами. З назвою річки – Мертвовод – походить безліч легенд.

Одна з легенд сягає сивої давнини – ще часів ханства. В ній говориться про те, що колись татарське військо вирішило забрати скіфське золото, яке заховане на території каньйону. Щоб захистити себе та скарби місцеві жителі залили у річку сильного отруйного відвару. Коли вороги скуштували воду, то загинули майже миттєво у страшних муках.

Друга легенда пов’язує річку із запорізькими козаками. Під час їх битви з турками було стільки загиблих, що навіть не було видно води в ріці.

Джуринський водоспад

Джуринський (Червоногородський) водоспад - найвищий рівнинний водоспад України. Знаходиться в урочищі Червоному та входить до складу Національного природного парку "Дністровський каньйон". Назва водоспаду пов'язана з річкою Джурин. Дослідники вважають, що водоспад штучного походження втім конкретної інформації не збереглося до наших часів. Повна висота водоспаду 16 м, ширина близько 20 м. Водоспад має 3 каскади. Найбільш повноводним водоспад є під час рясних опадів та в осінній період.

Заліщики

Географія: місто Заліщики Тернопільської області.

Найбільш красиві краєвиди розташовані в периметрах самого міста, яке створює такий собі півострів. Курортного значення цьому містечку надає не тільки навколишня природа, а й середземноморський клімат, який створюється завдяки високим кручам, що оточують Заліщики, огинаючи півколом по периметру. Також, будучи у Заліщиках, можна відвідати місцевий дендропарк.

Олешківські піски

Географія: за 30 км на схід від міста Херсон у Цюрупинському районі.

Олешківські піски – не тільки природне диво України, а й найбільша пустеля Європи (деякі науковці щоправда виділяють їх як другий піщаний масив у цій частині континенту). Пустелю умовно поділяють на 7 арен, кожна з яких відрізняється природними та кліматичними особливостями. Як і всі пустелі, вона складається з чисельних барханів заввишки близько 5 м (окремі сягають висоти 20 м), що пересуваються завдяки дії вітру. Влітку температура піску сягає 75°C, крім того тут рідко йдуть дощі, а іноді трапляються навіть піщані бурі.

Базальтові стовпи

Географія: село Базальтове Костопільського району Рівненської області.

Їхня масивність, безперечно, вражає, а ще зі стовпів б’є вода. У тих, хто там побуває, є можливість побачити політ лелеки за кілька метрів від себе і сфотографувати її. Варто сказати, що базальтові стовпи – не єдине визначне місце Костопільщини. Якщо ви вирішили побачити всі пам’ятки місцевості, вам варто рухатись таким маршрутом: Музей лісу (розташовується за кілометр від Костополя), Костопільський районний музей, урочище Гутвин або базальтові стовпи.

Печерний монастир

Географія: село Розгірче Стрийського району Львівської області.

Всі, хто відвідує Сколе, має нагоду завітати й у село Розгірче, щоб побачити печерний монастир. Він знаходиться на пагорбі, звідки відкривається прекрасний краєвид на всю навколишню місцевість і долину річки Опір. Найбільш цікавим і вивченим в архітектурному відношенні є основний скельний масив. У ньому вибито три печери, які знаходяться на двох рівнях. На другий поверх монастиря ведуть видовбані сходинки в декількох місцях.

Українське мертве море (Лемурійське)

Одне з найказковіших озер України знаходиться біля села Григорівка, за 100 кілометрів від Херсона. На західному березі Азовського моря розкинулась ціла система мілководних солоних заток – Сиваш. Однією з таких заток і є унікальна рожева водойма, яку від Азовського моря відділяє піщана коса Арабатська стрілка. За переказами, саме на цьому місці колись простягалося Лемурійське море, яке омивало береги міфічного затонулого континенту з високорозвиненою цивілізацією. Місцеві ж мешканці розповідають, що утворилось озеро у 1969 році. Тоді радянський винищувач зазнав аварії й від удару бойового літака утворилась воронка, з якої пробились дуже солоні підземні джерела. Згодом ці джерела наповнили ціле озеро, яке за його цілющі властивості прозвали «українським мертвим морем». Кажуть, що українське «море» набагато солоніше за ізраїльське – увесь запас солі у затоці перевищує 200 мільйонів тонн, а її концентрація у воді сягає 35%, тоді як у Мертвому морі – усього 27-30%. Вода тут настільки солона, що в ній неможливо потонути. Засмагати можна, не виходячи з води – сіль увесь час триматиме тіло на плаву. Завдяки високій концентрації солі, а також надзвичайно багатому хімічному складу вода в озері має цілющі властивості. Неповторному рожевому кольору водойма завдячує особливим мікроводоростям, які під дією сонця виробляють бетакаротин та забарвлюють озерну ропу у колір ранкової зорі. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина