День українського кіно

 День українського кіно

Прем’єри, що потішили глядача цього року

Сьогодні День українського кіно – свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів. Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроекційний апарати. Кілька років по тому в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс. У новітній час попри всі перешкоди наше  кіно продовжує не просто жити, а й набирати обертів світового масштабу. Варто згадати хоча б фільми Сергія Лозниці, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди, Олеся Саніна, Михайла Іллєнка, Ахтема Сеітаблаєва.

Режисери, зокрема, екранізують твори українських письменників – Софії Андрухович, Олега Сенцова, Тараса Шевченка. Також цього року можна переглянути фільми-рефлексії про події на сході України. Тож, вшановуючи цей день, пропонуємо ознайомитися з кінострічками, які вийшли цоього року в прокат, або вийдуть найближчим часом. Дивіться також офіційні трейлери до фільмів. Топ-5 українських новинок чекають на свого глядача.  

Віддана

Режисер: Христина Сиволап

Жанр: драма, мелодрама

Прем’єра: 16.01.2020

«Віддана» відкрила кіносезон українських релізів 2020 року. За основу режисери взяли роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що став переможцем всеукраїнської премії «Книга року ВВС», а також отримав особливу відзнаку «Форуму видавців» у Львові та премію «ЛітАкцент року».

 

Мої думки тихі
Режисер: Антоніо Лукіч

Жанр: комедія

Прем’єра: 16.01.2020

«Мої думки тихі» Фільм розповідає про звукорежисера Вадима, чиє життя складно назвати успішним – невдач в особистому житті та на роботі набагато більше, ніж будь-яких хороших моментів. Одна канадська компанія вирішила дати йому шанс – потрібно всього лише записати звуки закарпатських тварин для створення гри. А якщо зможе ще й записати для них крякання рахівського крижня, то взагалі запросять на роботу до Канади. Вадим розуміє, що це його можливість виїхати з України у краще життя. У цій подорожі компанію йому вирішила скласти мама – сім'я ж так мало часу проводить разом, а тут такий шанс. Мамі Вадим не сильно радий, адже спільна подорож – це чимало неприємних ситуацій і розмов.

Толока

Режисери: Михайло Іллєнко

Жанр: драма, історія, романтика

Прем'єра: 20.08.2020

В основі фільму балада Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості». Творці фільму пропонують екскурс у події з житті нашого народу. У сюжеті йдеться про жінку, яка шукає способи визволити свого брата з турецького полону… Катерина пообіцяла свою прихильність тому, хто зможе його звільнити. Правда, це не її брат, а коханий. І якби це була балада Тараса Шевченка, то відрубали би Катерині голову, а тут історія продовжується й охоплює все нові й нові події. Козаччина, Голодомор, Чорнобиль, війни, революції – це те, що зробило наш народ таким, яким він є.

Тарас. Повернення

Режисер: Олександр Денисенко

Жанр: драма, історія

Прем’єра: 17.09.2020

Масштабна історія про останні місяці заслання Тараса Шевченка в російській царській армії, що окупувала в середині ХІХ ст. казахські степи. Поет отримує звістку від друзів про помилування його царем Олександром II. Однак військове керівництво Новопетрівського форту не поспішає повідомляти про це Тараса, й не видає наказ про звільнення. Більше того, до форту прибуває таємний агент з Петербурга…

Номери

Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

Жанр: драма, фантастика

Прем’єра: 19.11.2020

Повнометражний художній фільм, що був створений за однойменною п'єсою Олега Сенцова. Це розповідь про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. У цьому світі номерів раптом пішов збій – Сьомий почав відносини не зі своєю парною – Четвертою. Від цього зв'язку з'являється дитя – Одинадцять. Та у відповідальний момент Сьомий відмовляється від свого сина, так само як вчинив зі своїм другом Дев'ятим, коли той вирішив публічно висловити свою думку. Але саме «безхребетному» Сьомому вдається звільнити героїв від системи. 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина