8 вересня - Міжнародний день грамотності

 

Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Вміння читати - лише мала частина вміння бути грамотною людиною, а ось здатність використовувати прочитане, отримуючи вигоду для себе, оточуючих вас людей, близьких і сім’ї - це більш вагома частина вміння бути грамотним, хоча і не завжди вирішальна. Ви часто вмієте використовувати прочитане з користю? Це просто - лише потрібно намагатися бути трохи ...



 Міжнародний день грамотності  – свято, що відзначається щорічно  8 вересня та символізує досягнення усього людства. Міжнародний день грамотності - один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй 8 вересня.
Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Освічених людей із кожним роком стає все, але більше й більше боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою.

Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета. Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.


 Грамотність – один із незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.
Варто зазначити, що щорічно День грамотності присвячений певній темі. Так, в різні роки він проходив під гаслами: 
«Значення грамотності для жінок», «Грамотність розширює особисті можливості», «Грамотність і здоров’я», «Грамотність забезпечує сталий розвиток», «Читаючи минуле, пишемо майбутнє», «Грамотність в цифровому світі», «Грамотність і багатомовність» та ін. 

У Міжнародний день грамотності проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність, навчає мові, літературі, історії...

«Шляхів до мовної досконалості безліч. Але всі вони починаються з любові до рідної мови, до майстерного бажання володіти нею і відчуття власної відповідальності за рідну мову».

Мова – найміцніший кордон, який формує націю та захищає державу, її національний інтерес. Про українську мову словами класиків літератури можна сказати, що вона «жива схованка людського духу» (Панас Мирний), «росте елементарно, разом із душею народу і є коштовний скарб народу» (Іван Франко), «зброя іскриста, щира і гартована» (Леся Українка), «генофонд культури» (Олесь Гончар), «музика, мелодика, барви буття, інтелектуальна і мислительська діяльність народу» (Олександр Олесь). 

А наша сучасниця Ліна Костенко попереджає: 

«Нації вмирають не від інфаркту – спочатку їм відбирає мову».

Завітайте до нас у бібліотеку де вас чекає багато цікавих книжок про мову!

            

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина