Жіночі долі




        
 Жінка... Найзагадковіше творіння Всевишнього! 

                                         Щодень ти неоднакова і різна –

Ласкава і грізна, 

            Шляхетна й недосяжна,

               В красі суворій невимовна,

    Розумна і відважна,

      Натхненна і гріховна,

                    Манлива, наче вогник і вікні …

                            Е. Межелайтіс


Жінка – загадка, яку постійно намагаються відгадати поети, письменники, художники, скульптори та інші митці, описуючи її у своїх творах. Але марно, бо жінка – вічна таємниця!

Кожна жінка має право на щастя, адже саме вона охоронниця родини та дому. Вона не тільки слідкує, а й контролює усе навкруги. Що б чоловік не зробив, за цим буде стояти жінка.

Сучасна жінка перетворилася з "крила для чоловіка" у вільну пташку, яка може розправити обидва крила та злетіти у небо. Вона завжди буде кращою стороною усього прекрасного на цій планеті!

Жінка – берегиня домашнього вогнища, жінка – мати, жінка – любов, ніжність, доброта, жінка – наполегливість, принциповість, рішучість. Саме тому ми і хочемо запропонувати вам огляд книжок, підготовлений нашими бібліотекарями, «Жіночі долі» у творчості жінок-письменниць України та світу.

Почнемо огляд з цікавого, на наш погляд,  роману Ніни Фіалко «Зламані жоржини». Це оповідь про непросту долю вчительки Галини Павлівни Ковальчук. Карколомний сюжет, несподівані повороти долі головної героїні, заплутані життєві ситуації — саме це вирізняє даний твір з-поміж інших жіночих романів.



Які б випробування долі не припали, Галина все витримала: і зраду чоловіка, і непорозуміння з сином, і тяжку роботу за кордоном, і розлуку з коханим на довгі роки. Сестра Леся теж багато пережила, з-за заробітків лишилася здоров'я і сім'ї.

 Для Галини важливо не втратити себе, свою гідність, не переступити через свої життєві та моральні цінності, навіть коли здається, що вже гірше нікуди. Бо майже завжди чекатиме свого роду «винагорода» за страждання,  а в даній історії - це повернення кохання.

 

Роман Сари Гейвуд «Кактус» - став бестселером The New York Times. Це історія жінки-колючки, якій необхідно тримати все під контролем. С’юзен Ґрін стримана й нетовариська (не надто приємна жінка, якщо чесно). Їй просто не до вподоби надмірна чутливість та емоційність. Сюрпризи? Ні-ні, сюрпризи С’юзен ні до чого. Найкраща подруга чи кохання всього життя? З цим теж не до неї. Усі ці соціальні зв’язки — такі часо- й енергозатратні… Хіба воно того варте? Але все не так просто. Незапланована вагітність у 45 від партнера по сексу, раптова смерть матері, дуже дивний заповіт, ще й брат, з яким стосунки не склалися з дитинства, постійно псують життя… Плани С’юзен руйнуються зі швидкістю світла. Від чого ж вона себе захищає, контролюючи все на світі? Невже кожна колючка цього кактуса, яким стала С’юзен, проростає з її дитинства? І взагалі, вміють ті «кактуси» цвісти чи ні?...

Сара Джіо «Ожинова зима»


Сіеттл, 1933. Самотня мати Віра Рей вкладає спати й цілує свого трирічного сина Деніела, вирушаючи в нічну зміну до місцевого готелю, де працює покоївкою. Вона повертається й виявляє, що травнева хуртовина вкрила місто снігом, а її хлопчик зник. На замерзлій вулиці Віра знаходить його улюбленого іграшкового ведмедика, а сніг замітає будь-які сліди її дитини.

Сіеттл, 2010. Репортер Клер Олдрідж отримує завдання написати про першотравневу «ожинову зиму» (пізнє весняне похолодання). Вона дізнається про свого двійника з минулого та про викрадення, яке так і залишилося нерозкритим, і присягається віднайти правду. Виявляється, що в житті цих двох жінок є багато несподіваних паралелей… 

Світлана Талан «Осіння весна»  

Кохати і бути коханою попри перешкоди, чи залишатися вірною, нехай і нещасною у шлюбі?

 Життя Марії, звичайної шкільної вчительки проходить ніби за розкладом: чоловік, діти, перевірка зошитів та викладання, у літню відпустку - в гості до мами. І як це часто буває, життя не попереджає про свої плани, і може хитнути з боку в бік саме тоді, коли на це не очікуєш. Вона звикла до буденності днів, та випадкова зустріч з Олександром стає для жінки ковтком свіжого повітря, початком нової історії кохання, яка згодом перетвориться на кару...

Збіг обставин, і її чоловік дізнається правду, а разом з тим фізичні травми, через які стає прикутим до візка. У пошуках спокути та відради, головна героїня роману «Осіння Весна» виборюватиме право на власне щастя, якою б не була ціна…

Роман Люко Дашвар «Мати все» - історія професорської доньки у якої було все: турботлива мама, коханий чоловік, гарна квартира, вдосталь грошей – ідеальне життя. Але не завжди все складається чудово. Підступ і брехня – ось на чому «авторитарна» мати побудувала родинну ідилію. Назва «Мати все», як і назви усіх книжок Дашвар, що побудовані на грі слів, мають неперевершену властивість з ювелірною точністю передавати захований у сюжетні лінії зміст. В основу роману письменниця поклала реальну життєву історію, яку колись побачила на одеському пляжі і в якій, переконана письменниця, багато людей побачать своє власне невигадане життя.


«Щебетала пташечка», автором роману є Оксана Кір'ян - драматична історія.

Рената - дивне й чудернацьке ім’я героїні, яке дісталося звичайній сільській дівчинці, напівсироті, що змушена жити під одним дахом з лихою мачухою. Після школи Ренатка хотіла навчатися десь у великому місті, а натомість мачуха з чоловіком вже наперед визначили її долю: після восьмирічки - робота в колгоспі і, звісно, заміжжя. Та інколи життя несподівано підкидає сюрпризи. Виявляється, Ренатка насправді живе серед чужих людей, а її рідний батько десь у далекій столиці. Укотре зіштовхнувшись із жорстокістю мачухи, дівчина вирішує покинути свій дім та вирушає на пошуки батька. Чи вдасться Ренатці його відшукати та які випробування підготувала доля цій дівчині з незвичним ім’ям?...

Оксана Калина «Довга дорога додому» - твір, що  переносить нас в Україну 90-х років.

«Казарма» – слово із залізним присмаком. Так називався будинок, де жила головна героїня Мар'яна. Замість сімейного затишку тут панував деспотизм і страх. Батько Мар’яни був дуже жорстокою людиною і тримав у страху всю родину.

З дитинства дівчина бажала батькові лише смерті. І коли він помер, донька видихнула з полегшенням. Гадала, що нарешті вільна. Але Мар’яна стає іграшкою в руках ще одного тирана. Брат Сергій прагне підкорити її та продати багатієві. Коли Мар’яна стає власністю Андрія, їй здається, що це кінець. Однак попереду довгий шлях. Від страху й безпорадності - до моторошної, ледь не потойбічної, помсти. Мар’яна не вірила в те, що настане справедливість. Тому вона сама віддасть належне тим, хто заслуговує на покарання…


Роман Наталії Гурницької «Мелодія кави з присмаком кардамону»  – драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Львова XIX сторіччя!

Що це - мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї - це перше кохання, для нього - мабуть, уже останнє... Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?


Ліян Моріарті «Таємниця мого чоловіка»

Сесилія Фіцпатрик, мати трьох доньок, упевнена, що знає про свого чоловіка все. Однак одного разу натрапляє на листа, написаного його рукою, з приміткою: розпечатати тільки по його смерті. Читати чи не читати? Які темні секрети приховував стільки років чоловік, що видавався таким простим і пересічним? І що робити з таємницею, яка, щойно випливе на світ, здатна зруйнувати життя багатьох родин?

Книги які представлені в нашому огляді, ви можете знайти в фондах нашої бібліотеки. Тож, до зустрічі!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина