В День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в Кіноклубі Docudays UA показали фільм «Крим SOS»

 


26 лютого Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У цей день у Сімферополі відбувся організований Меджлісом кримськотатарського народу масовий мітинг під будинком кримського парламенту проти намірів відірвати Крим від України. Кіноклуб Docudays UA при бібліотеці-філії №2 ЦБ ПМТГ запропонував аудиторії в цей день подивитись документальну кінострічку режисера Сергія Лисенка «Крим SOS» (2014 р., Україна).

Стрічка розповідає про те, як 27 лютого 2014 року - у перший день російської окупації півострова, активісти Таміла Ташева, Севгіль Мусаєва та Алім Алієв створили сторінку Крим SOS у Фейсбуці, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Згодом організація почала займатися наданням допомоги внутрішньо переміщеним особам із Криму і Сходу України. Нині Крим SOS надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму в Україну. На початку заходу разом з модератором говорили про Міжнародне право прав людини, що містить перелік невідчужуваних прав людини, до яких належать: право на життя; заборона катувань; заборона рабства і утримання людей у неволі; право на свободу думки, совісті та релігії; право на справедливий суд та інші. Ці права мають бути забезпечені у будь-якому разі. Насильницька анексія Криму, як і псевдореферендум, не визнаються українською державою і більшістю країн, не визнаються Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість російською владою це трактується як «повернення Криму до Росії».

Глядачам також повідомили, що Президент України Володимир Зеленський 24 березня 2021 року своїм указом увів у дію  «Стратегію деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Намагалися відповісти на питання, які механізми захисту прав і свобод людини існують у сучасному світі, зокрема, це система міжнародних (міждержавних) органів і організацій, які безпосередньо займаються захистом прав людини.

Також присутні зауважили, що правозахисники та журналісти є однією із вразливих груп, які зазнають системних переслідувань в окупованому Криму. Для боротьби з подібним безчинством потрібно взяти під постійне спостереження випадки свавільних обшуків та затримань, вимагати від урядів демократичних країн запровадити персональні санкції проти осіб, безпосередньо причетних до порушень прав людини в окупованому Криму, та посилювати системний тиск на Російську Федерацію для якнайшвидшої деокупації території України.

 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені