Якщо чорний кіт перейшов дорогу? Міфи та незвичайні факти про чорних котів.

 


Що б ми робили без цих котів? День кота в Європі почали відзначати 17 лютого з 1992 року, для того, щоб привернути увагу до цих неймовірних тварин. Бібліотека-філія №2 пропонує ознайомитися з цікавими фактами про чорних котів, яких роками винищували та стереотипно вважали передвісниками нещастя. Втім, у світовій культурі котам із суцільною чорною шерстю приписували не тільки негативні риси. Склалося так, що різні народи у різних куточках світу наділяють чорних котів протилежними якостями. Так, наприклад, у Японії вважають, що чорні коти можуть налагодити особисте щастя самотніх дівчат. У Латвії народження чорних кішок означає хороший урожай. У Німеччині, якщо вам переходить дорогу чорний кіт, то це до удачі та приємних подій. Якщо загадковий чорний кіт з’являється на вашому ґанку в Шотландії, це передвіщає неминуче процвітання. А у Франції вірять, якщо зустріти чорного пухнастика на роздоріжжі, де перетинаються п’ять доріг, чотирилапий мандрівник приведе вас прямо до скарбу.

В деяких культурах, навпаки, вважається, що чорні коти приносять нещастя. Дослідники кажуть, що коріння цього сходить до древньої Греції. Богиня Гера, дружина Зевса, хотіла запобігти народженню Геракла (позашлюбного сина її чоловіка Зевса і принцеси Алкмени). Слуга Алкмени завадив здійснитися планам Гери. В покарання, Гера перетворила цього слугу в чорну кішку і послала його служити богині смерті й чаклунства. Таким чином, будь-яка чорна кішка асоціювалася з цим слугою смерті й чаклунства.

Навіть вже на початку ХХ століття досі існувало багато забобонів щодо чорних котів. Так у віддалених штатах США закопували мертву кішку в лісі неподалік від села для того, щоб у жителів не було бородавок. Підтвердження цього факту можна знайти в книзі Марка Твена «Пригоди Тома Соєра».

А в 1843 році американська газета Saturday Evening Post опубліковала оповідання Едгара Аллана По «Чорний кіт». Читали? У цьому творі чорний кіт мститься своєму господареві за вбивство. Автор невипадково взяв за основу саме чорну кицю, адже ще у XVI столітті забобони щодо таємничих котів призвели до масової істерії. Люди в Європі почали масово боятися чорних котів, усіляко знищувати ні в чому неповинних тварин. Так символ чорного кота став вісником найгіршого. Найвідоміша прикмета про чорну кішку говорить, що якщо ця тварина перебігла дорогу — чекай біди. Вона настільки міцно засіла в підсвідомості багатьох поколінь, що раціонально пояснити її люди просто не можуть. Але негативні стереотипи не несуть під собою ніякого смислового навантаження, чи наукового обгрунтування.

 «Чорна кішка приносить невдачу тільки в тому разі, якщо ви миша», — заявив виробник GPS-маячків для котячих нашийників. Тож беріть це до уваги, коли зустрінете на своєму шляху чорного кота!

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені