145 років з дня народження українського письменника Василя Королів-Старого.



У лютому цього року виповнюється 145 років від дня народження українського громадського діяча, письменника та видавця Василя Королів-Старого. З цього приводу пропонуємо подивитись відео-презентацію підготовлену бібліотекою-філією №2 та обов’язково цікавими фактами з біографії письменника.

Василь Королів-Старий — це псевдонім українського письменника-казкаря Василя Костянтиновича Короліва. Він народився 4 (16) лютого 1879 року в селі Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині (нині Чернігівська область). Його батько був священнослужителем при Троїцькій церкві у знаменитій Диканьці. Але його пращури походили із шведського роду, його прапрадід — старшина шведської армії, прийшов на південь із Карлом ХІІ-им. В бою під Полтавою його ранили, після чого він залишився в Україні. Інший же прапрадід Покійного був ігуменом Соловецького манастиря. І Василя віддали спочатку у Полтавську духовну бурсу, потім — у Полтавську семінарію. Але юнак бути священиком не захотів. Його завжди цікавило мистецтво, він захоплювався фольклором, досконало вивчив творчість Т. Шевченка, М. Гоголя. Згодом  Василь вирішив послужити своєму народові практично. У 1902 році він закінчив Харківський ветеринарний інститут, працював за спеціальністю. Ще в дитячому віці вирішив бути письменником, малярем і лікарем. Свою постанову вповні виконав у всіх трьох напрямах.

У 1919 році як член дипломатичної місії УНР виїхав до Праги (Чехословаччина). Коли ж УНР було придушено російськими більшовицькими загонами, Василь Костянтинович не повернувся на Батьківщину. Він викладав у Подєбрадах в Українській господарчій академії, одночасно активно займаючись видавничою та літературною роботою. Тоді ж він одружився з українською письменницею Наталеною Королевою.

Визначніші його літературні твори — це цікаві, живі, глибокі змістом, повні тепла й прихильності, оповідання з життя православного духовенства та оповідання з життя дітей для дорослих, з яких важніші появилися й окремою збіркою «Милосерний Самарянин»( Львів, 1938 р.).

У 20-ті роки письменник написав роман «Чмелик», в якому розповідається про мандри юнака з Полтавщини чужими землями, збірку казок «Нечиста сила» та збірки п’єс-казок «Русалка-жаба» і «Лісове свято». Крім того, по смерті письменника залишилося багато перекладів з чеської мови, а також малюнки, на яких відтворено природу і побут Закарпаття. У 1941 році письменник закінчив свій останній твір — роман «Згадки про мою смерть». 11 грудня 1943 року Василя Костянтиновича Короліва-Старого не стало.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені