Радіо – найнадійніший засіб масової інформації (13 лютого - Всесвітній день радіо)

 


Сучасне суспільство як ніколи насичене новітніми технічними засобами: радіоприймачами, телевізійною та комп'ютерною технікою, якими користуються у найвіддаленіших куточках нашої планети. Зараз навряд чи знайдеться сім'я, в якій не було б телевізора чи радіоприймача.

Характерною особливістю радіо є не візуальність (лат. vіceo „бачення"). На перший погляд це недолік радіо, насправді ж, становить глибоку основу його специфіки. На радіо, на відміну від телебачення, відсутнє зображення. Слухачі радіо мають можливість сприймати звук більш повно й глибоко. Радіо як би відфільтровує звук від усіх інших звуків, які передаються для сприйняття зорової  інформації, часто непотрібної  й навіть небажаної. 

Крім цього, ще одна особливість радіо - та, що відсутність відеоряду дозволяє слухачам проявити свої здібності до "фантазування" уявного образа. Радіотеатр, радіомемуари, читання художніх творів і передача літературно-музичних композицій дозволяють створювати за допомогою музики й тексту своє бачення персонажа, який відповідає особистому характеру сприйняття художнього твору (хоча актор або ведучий деяким чином „задає рамки" слухацької фантазії).

Однак особливості радіо визначають і деякі його негативні властивості. Радіомовлення в певному сенсі примусове - передачу можна слухати лише в той час, коли вона йде в ефірі, причому у тому ж порядку, темпі й ритмі, які задані в студії. Тому  неможливо відкласти прослуховування на зручний час, робити це швидше або повільніше, у обраному порядку, тим більше „переглядати", як це властиво при контакті з друкованим виданням. 

Цікаві факти про радіо

World Radio Day – відносно молоде свято: рішення відзначати його щороку Генеральна конференція ЮНЕСКО ухвалила за ініціативою Іспанії в листопаді 2011-го. У світі ж його відзначили через рік після цього, а ще через рік затвердили Генасамблеєю ООН. Варто зазначити, що дату обрано не випадково — саме 13 лютого 1946 року вперше вийшло в ефір "Радіо ООН", станція якого розташовувалася в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй.

 Як зазначає ООН, за допомогою радіо інформація доходить у найвіддаленіші громади і до найбільш вразливих груп населення: неосвічених людей та інвалідів, найбіднішого населення, даючи їм можливість взяти участь у громадських дискусіях незалежно від рівня освіти. Окрім того, важко переоцінити роль радіо в надзвичайних ситуаціях. Як відзначав восьмий генсек ООН Пан Гі Мун:"В умовах конфліктів і в часи криз радіо стає рятівним колом для вразливого населення". Тому радіо має і надалі брати участь у розширенні доступу до інформації та сприянні свободі вираження думок на радіохвилях.

Якщо любите радіопередачі і слухаєте їх на службі, вдома або під час поїздок на авто, то маєте змогу дізнатися про радіо більше. Ми підготували цікаві факти, які вас здивують.

- Перший радіоприймач запатентував у 1893-му році сербський вчений Н. Тесла.


 В Україні перший цивільний радіозв’язок встановили 110 років тому – 30 грудня 1902 року на лінії Херсон – Гола Пристань.

- У серпні 1942 року кілька десятків індіанців з племені навахо були покликані в армію США. На них покладалася особлива відповідальність – вести радіопереговори на своїй рідній мові. Японська військова розвідка регулярно перехоплювала радіоповідомлення, але розшифрувати їх так і не змогла. У всій країні не знайшлося фахівців, які знають мову навахо.

- Завдяки радіо з’явилося слово «хакер» – так називалися зломники секретних паролів на радіостанціях.


- 18 квітня 1930 року слухачі ВВС не почули в ефірі ніяких новин, замість них грала музика. Як пояснили потім диктори, нічого гідного уваги радіоаматорів в цей день не сталося.

- Ейфелева вежа зобов’язана своїм «життям» саме радіо. Її звели спеціально для Всесвітньої виставки 1889 року, а після 20 років був запланований її демонтаж. Однак, при відкритті радіо, було вирішено встановити на ній антени для більшої дальності та сили сигналу. Це і врятувало нинішній символ Парижа.


- Радіоспектакль 1938 року за мотивами книги Герберта Уеллса «Війна світів» викликав паніку в деяких містах США. Багато хто подумав, що слухають реальні новини, де йшлося про те, що на Землю напали марсіани і спалили Білий дім.

- У США до 2013 року всі основні державні радіостанції не мали права вести мовлення на території власної країни. Вся справа в постанові про те, що державне радіо націлене на пропаганду, а уряд зобов’язаний захищати своїх громадян від будь-якої пропаганди, навіть своєї.


- В Україні близько 73% радіослухачів воліють слухати радіо в автомобілі.



- Перше мовлення радіо в інтернеті почав Карл Маламуд в 1993 році. Назва станції була «Internet Talk Radio».

- Радіо не померло навіть з появою інтернету, оскільки з’явилася можливість слухати його онлайн без всяких приймачів.



Пропонуємо також почитати нову книгу Ніни Даценко "Пригоди на радіохвилях: історія українського радіо", що розповість цікаву історію українського радіомовлення.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені