Вальтер Скотт

Вальтер Скотт – творець жанру історичного роману

(1771 - 1832) 

Вальтер Скотт – шотландський письменник, що залишив значний слід в історії світової літератури. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші факти з життя Вальтера Скотта.

-  Вальтер Скотт вважається родоначальником історичного роману.

- У Вальтера було 12 братів і сестер, але коли йому виповнилося півроку, в живих залишилося тільки п’ятеро. 1772 він захворів на дитячий параліч та втратив рухливість правої ноги, назавжди залишившись кульгавим.

- Більшу частину своїх великих знань Скотт отримав не в школі та університеті, а за допомогою самоосвіти. Все, що його цікавило, назавжди вкарбовується у його феноменальній пам’яті. Колосальний обсяг знань дозволяв йому писати на будь-яку обрану тему.

- У дитинстві Вальтера Скотта частково паралізувало, в результаті чого його кінцівка стала майже нерухомою. У зв’язку з цим він до кінця життя кульгав на праву ногу.

- В дитинстві Вальтер найчастіше вивчав античну літературу. Пізніше він захопився творчістю німецьких поетів, заради чого навіть вивчив німецьку, щоб читати твори в оригіналі.

- Протягом більш ніж 30-річної літературної діяльності письменник створив 28 романів, дев’ять поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць, що виходили без імені автора і інкогніто було розкрито тільки в 1827 році.

-  Лише у 42-річному віці Скотт опублікував свій перший історичний роман.

- У 1791 році Вальтер знайомиться зі своїм першим нерозділеним коханням – Вільяміною Белшес, дочкою едінбурзького адвоката.

Проте, дівчина віддає перевагу сину заможного банкіра.

Нерозділене кохання стало для молодого письменника найсильнішим ударом; частинки образу Вільяміни в подальшому не раз виявлялися в героїнях романів.

-  В 1797 Скотт одружився на Шарлотті Карпентер. За життя був зразковим сім’янином, людиною доброю, чутливою, тактовною, вдячною; любив свій маєток Ебботсфорд, який перебудував, зробивши з нього невеликий замок; дуже любив дерева, свійських тварин, хороше застілля в сімейному колі.

-  У 1825 році на лондонській біржі вибухнула фінансова паніка, і кредитори зажадали оплати векселів. Видавець Скотта, та власник друкарні оголосили себе банкрутами. Письменник взяв на себе відповідальність за всі рахунки, на яких стояв його підпис, що склало 130000 фунтів стерлінгів. Виснажлива літературна праця, на яку він себе прирік, щоб виплатити величезний борг, відняла у нього роки життя. Скотт пережив чотири інсульти, але продовжував працювати.

-  Протягом більш ніж 30-річної літературної діяльності письменник створив 28 романів, дев’ять поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць.

Термін «фрілансер» (букв. «вільний митець») вперше був ужитий саме Вальтером Скоттом в романі «Айвенго» для опису «середньовічного найманого воїна».

Джерело: https://dovidka.biz.ua/valter-skott-tsikavi-fakti


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина