Нові книги про сучасних захисників України

 

Нові книги про сучасних захисників

 України


29 серпня  -  День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Війна – вічна тема в літературі, про неї вже написано безліч книг і ще немало буде написано. Адже твори на воєнну тематику не просто дозволяють переосмислити жахливі історичні події, але й навчитися цінувати мир тоді, коли він є. На жаль, навіть після двох світових війн масові убивчі сутички не залишилися в минулому: в сучасному світі держави продовжують вирішувати конфлікти за допомогою зброї та надто пізно розуміють, що війна насправді не є вирішенням. Моторошно усвідомлювати, що й для України війна стала частиною сьогодення, вже п’ять років вона забирає життя та змінює наше повсякдення.

Пропонуємо читачам звернутися до теми війни й прочитати щось зі справді важливих книг, які про неї розповідають.

Як показує історія літератури, війна – це не лише біль, жах, руйнування та смерть, а ще й потужний каталізатор для розвитку літератури. Сьогоднішня російсько-українська війна не стала винятком. На сучасному видавничому ринку спостерігається серйозне пожвавлення такої літератури: протягом останніх років вийшла друком досить велика кількість різноманітних видань про події на Сході країни.

Пропонуємо вам ознайомитися з літературою що є в наших фондах.

1.  

"АД 242" - книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу - як його назвали оборонці летовища - це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне — про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те — що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці — читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту. Читайте, аналізуйте та робіть свої неупереджені висновки!

2.  

«Аеропорт» – це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.



3.   

Кіноповість "УКРИ" відомого українського письменника, драматурга та кіносценариста Богдана Жолдака – це бойова проза про сучасну АТО. Майже сто років тому Юрій Яновський створив неперевершені взірці про тодішнє АТО, узявши фактаж із вуст Юрка Тютюнника. "УКРИ" – це суцільний "екшн", заснований на реальних подіях російсько-української гібридної війни, в якій сучасні українці, подібно до героїв "Енеїди", відчайдушно жартують зі смертю, захищаючи свою землю і честь. Книга буде цікавою для читачів майже всіх поколінь."

 4.  


Андрій Курков «Війна». 

«Щоденник Майдану та війни» і «Сірі бджоли» – обидва твори Андрія Куркова, що увійшли до цієї книги, – об’єднані спільною темою війни. У першому випадку маємо справу зі своєрідним часописом очевидця, який в щоденниковому форматі фіксує події з різних куточків країни, стривоженої революцією, а пізніше – окупацією і війною. А друга частина – це роман про так звану «сіру зону», окуповану частину Донбасу, де російсько-українська війна розвела по різні сторони конфлікту двох найближчих сусідів-ровесників. Від страху перед цією війною навіть бджоли не хочуть вилітати зі своїх вуликів та збирати мед, що вже й казати про людей…" 

5.  Світлана Світлана Талан — українська письменниця. Пише романи в жанрі «реальних історій», які їй підказує життя. Усі її твори на гостросоціальну тематику. Незмінним лишається єдине: головна героїня її книжок — жінка-українка, вольова, зворушлива, ніжна, чуттєва, яка іноді помиляється, але її завжди веде за собою любов: до чоловіка, до дітей, до батьківщини.

 

С. Талан «Оголений нерв».

Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі звязки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...

Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка – вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах..


«Повернутися дощем» - продовження роману "Оголений нерв".  Це неймовірна книга про війну, про яку ЗМІ не розказували всю правду!... "Повернутися дощем"- це продовження масштабно-нашумівшого роману "Оголений нерв". І якшо перша частина більше розповідала про майдан та захоплення ополченцями Донбасу, то друга - про волонтерів, бійців, битви, смерті, полони... 

Але роман не зациклений на війні, є історії деяких персонажів, які відвертають увагу від передової та полонених, і все ж змушують співпереживати і радіти...

Більше про ці та інші книги ви зможете дізнатися завітавши до нас у бібліотеку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина