Чим нас може здивувати диня


Зараз у нас пора спекотного літа, а тому і пора динь та кавунів які люблять усі без винятку. Пропонуємо поговорити про диню. Ця баштанна культура неймовірно корисна для здоров’я. Її корисні властивості здатні покращити самопочуття, а ніжний смак та аромат принесуть багато насолоди. Її батьківщиною вважається Середня і Мала Азія. Маса однієї дині може доходити від 1,5 кг до цілих 10 кг. Перші згадки про диню можна знайти ще в Біблії (в Числах 11:5). Відомо, що її вирощували в Давньому Єгипті. Європейці дізналися про диню тільки у Середньовіччі.

Цікаві факти про диню


 В Австрії у 2009 році вдалося виростити найбільшу диню, вага якої склала майже 500 кілограмів. Світ дізнався про це природне диво завдяки її щасливому власнику Штірієцю Крістофу Шієдеру. Відомо, що переможець отримав тоді премію в розмірі 1,3 тисячі євро.

У туркменів кожна друга неділя серпня вважається «Днем туркменської дині». В цей час у церквах Туркменістану прийнято здійснювати молебні на освячення всіх динь нового врожаю. По всій країні проходять конференції вчених-баштанників, художні виставки, ярмарки, концерти та театралізовані вистави. Який фрукт є найдорожчим в світі? Королевська диня Юбарі. Її вартість становить близько 23 тисяч доларів. Ця диня з оранжевою м'якоттю - гібрид двох мускусних динь. Вона цінується завдяки своїй солодощі і соковитості.

Як подати диню на стіл?


В основному, плоди їдять в сирому вигляді, розрізавши на скибочки і видаливши зовнішню шкірку. Дуже смачною є також і в’ялена диня. Чудово смакує овоч у засушеному вигляді. До того ж, сушену диню можна додавати у різноманітні страви. Також з цього овоча готують динний мед і повидло. Зі шкірочки можна приготувати трохи гіркуваті цукати. Відмінним смаком відрізняється морозиво з дині. Цей освіжаючий десерт сподобається і дорослим, і дітям.



Однак з динею потрібно бути обережними. Не всі знають, що диня не сполучається з іншою їжею, і тому вживати її можна за 1 годину до або через 2 години після їжі. Цього необхідно дотримуватися для запобігання бродіння і газоутворення в шлунку.



Диня має унікальний хімічний склад, тому вважається одним з кращих корисних продуктів. У м’якоті містяться речовини, що сприяють виробленню «гормону щастя» — серотоніну. Звідси і поширена думка про здатність дині усувати нервові стреси і депресію. Так що, не сумуйте, з’їжте пару шматочків цих смачних плодів і все прийде в порядок.

 Як вибрати найсмачнішу диню?

Визначити на ринку або магазині хорошу диню просто. В першу чергу подивіться на діаметр стебла, який повинен бути товстим. Натисніть на кірку з іншого боку стебла, — якщо плід не дозрів, кірка буде твердою і не піддасться на натиск.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина