Яскравий світ далеких і близьких предків

 

Яскравий світ далеких і близьких предків


День археолога, що в цьому році відзначається 15 серпня – свято працівників які досліджують історію минулих часів, відкривають нам повний різноманітності і яскравий світ наших далеких і близьких предків, світ, який лежить в основі нашої з вами сучасності.

Саме археологи  – це ті люди, для яких в першу чергу відкривається сенс нашого минулого матеріального буття і справжня цінність нашої спільної історичної спадщини. Всі знають, що будь-яку історію кожен може трактувати по-своєму, історію можуть «переписувати», можуть «переглядати», проливати на неї світло або відводити в тінь, але факти завжди залишаються фактами. Їх марно підробляти або ховати, спотворювати або заплутувати, так як Його Величність Час усе розставляє по своїх місцях, які й виявляє археолог.

Археологія визначається як "наука про обробку матеріальних решток людського минулого" або як "систематичне та описове дослідження старожитностей". Це наукове дослідження людського минулого – одне з головних джерел, з якого нам можливо дослідити історію для об'єднання людей та культур, які формують в сьогоденні те, хто ми, вивчають шляхи доісторичних суспільств у різних куточках світу, вивчають звичаї, цінності та соціальні зразки різних культур.

Україна - це археологічний клондайк, переконаний вчений секретар Інституту археології Олексій Корвін-Піотровський.

Територія країни, за його словами, була, як "прохідний двір" - тут жили багато народів, після яких залишилося чимало археологічних знахідок.

Пам’ятки матеріальної культури, залишені стародавніми племенами, що населяли територію України, є цінними джерелами інформації про історію та людей, які творили її своїм повсякденним життям. Досліджуючи ці пам’ятки вітчизняні вчені простежують основні періоди історичного і культурного розвитку населення, спостерігають етнічні й соціально-економічні процеси, досліджують нерозривний зв’язок та спадкоємність матеріальної культури і досвіду.

Загалом, археологія має велике соціально-культурне значення, оскільки є однією з історичних дисциплін, яка дає нам можливість зазирнути в далеке минуле, реконструювати його за численними артефактами, отриманими під час польових досліджень. Археологи відкривають світ пращурів, що лежить в основі нашого сьогодення. З іншого боку, археологічні відкриття та знахідки – це також вагомий внесок у світову культуру.

День археолога допомагає привернути увагу до важливої суспільної ролі археології як науки й археологічного фаху. Досягти цього вчені можуть у тісній співпраці з професійними журналістами, які інформують суспільство про результати досліджень, і за чіткої позиції держави, котра розуміє, що дослідження й популяризація правдивих історичних фактів є запорукою національної безпеки.


Користувачі, що цікавляться історією, можуть дізнатися що роблять археологи, шукаючи під землею черепки і кістки? Це лише часточка їхньої наукової роботи, завдяки якій ми дізнаємося про давні культури, про життя наших пращурів. І ця робота дуже захоплива!

Із книг, що  знаходяться на полицях нашої бібліотеки можна прочитати про безцінні археологічні скарби України та світу, дізнатися про спорідненість та взаємовплив археологічних культур, що були поширені на різних континентах.


          

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина