О музико! Чарівних звуків ти ріка безмежна!..

 «О музико! Чарівних звуків ти ріка  безмежна!..


   Музика – це найвиразніша  мова.  

           Мова, що  може  без  жодного  слова  

           Людям  про радість і сум розказати,

           Вміє  картину  без фарб  малювати,     

           В світі  усьому  знайде  слухача          

           Без  словника  і перекладача…     

Сьогодні, 1 жовтня, щорічно відзначається Міжнародний день музики.

Незважаючи на те, що музиці мільйони років, свято з’явилося порівняно недавно. У 1973 році його заснувала Міжнародна музична рада при ЮНЕСКО, а через два роки пройшли перші симфонічні концерти в його честь.

Міжнародний день музики – це свято, яке знаходить палкий відгук у серці кожної людини. Адже музику розуміють усі, незалежно від національності і художніх уподобань. Музика – це наша з вами душа, думка, сила. Музика веде нас до світу прекрасного.

Музика – це велике мистецтво, яке зачаровує людей, розповідає про все на світі своїми, тільки їй притаманними засобами. Музика супроводжує людину все її життя, в ній вона знаходить вираження найвищих почуттів і найтонших душевних переживань.

 

Музика входить у наше життя буквально з перших днів, і вона завжди з нами - і в радості, і в горі. Її можна почути будь - де: у природі, у людській мові, у найтонших поруках людської душі.

Природа - одне із наймогутніших джерел натхнення для митця. Композитори завжди намагаються відтворити у своїх творах неповторність оточуючого світу. І тоді оживають у звуках картини снігової заметілі і яскраві барви весняного сонця. Прозорі акварелі нічної річки і чітка графіка осінніх дерев.

Вона може бути приємна для слуху, гармонійна, може передавати той чи інший настрій або ідею. Музика має великий вплив на внутрішній світ людини. Вона може давати насолоду, або, навпаки, викликати душевне занепокоєння, спонукати слухача до роздумів і відкривати перед ним невідомі до цього сторони життя. Слухаючи її, або підносишся духом, або заспокоюєшся. Музика зробить ще яскравішим і прекраснішим наше життя, вона втішить, коли з нами трапиться щось прикре, печальне, дасть  силу, якщо нам буде важко... Вона стане нашим справжнім вірним добрим другом.

 

Музичне мистецтво має чудодійний вплив. Учені виявили цікаві факти щодо «немузичних» можливостей музики.

В Японії та Китаї випускають навіть диски з несподіваними назвами: «Безсоння», «Серце», «Легені». Від кожної хвороби – свій «музичний рецепт». Такі диски нещодавно з'явились і в Україні. Найкращим звуковим лікарем визнано музику В.А.Моцарта та С.Рахманінова. Вона налаштовує організм на здорову хвилю, знімає втому, заспокоює.                       

Деякі квіти швидше ростуть і зацвітають від мажорних мелодій, і навіть корови, які слухають класичну музику

Ми поринули у багатогранний і неповторний світ музики, який же він прекрасний! Тому зичимо усім здоров'я, наснаги, творчих злетів. Бажаємо вам більше слухати класичну музику, вона допоможе збагатити ваш духовний світ!

Цікаві факти про музику і музикантів

 – Вчені вважають, що після виникнення в Африці музика існує, принаймні, 50 тисяч років. Цей вид мистецтва грав важливу роль в житті давніх єгиптян, греків, китайців. Збереглися настінні рельєфи давніх єгипетських храмів і гробниць, давньогрецькі вази із зображенням музикантів та музичних інструментів.

         – Найстарішим музичним інструментом, можливо, є флейта. Цей інструмент був виявлений поряд зі скульптурами, які були зведені 35-40 тисяч років до н. е.

         – Найпотужніший розвиток професійна музична культура стала отримувати в середні століття в Європі, коли з’явилися освітні установи, великі музичні колективи.

         – Назву нот винайшов італієць Гвідо Д’ареццо. Виявляється, вони не тільки чудово звучать, але і позначають прекрасні слова, які в перекладі означають:

DO – DOMINUS — ГОСПОДЬ

RE – RERUM — МАТЕРІЯ

MI – MIRACULUM — ДИВО

FA – FAMILIAS PLANETARIUM – СІМ ПЛАНЕТ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ

SOL – SOLIS — СОНЦЕ

LA – VIA LACTEA – ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ

SI – SIDERAE – НЕБЕСА.

         У знаменитого німецького композитора і піаніста Людвіга Ван Бетховена була дуже дивна звичка. Перед тим, як сісти за стіл і складати музику він опускав голову в миску з крижаною водою.

       – Вчені провели різні дослідження і довели, що почуття ритму мають не тільки люди, але і деякі тварини. Наприклад, папуги какаду дуже люблять танцювати і добре вловлюють музичний ритм. Музична пам’ять і слух також є у слонів. Встановлено, що ці тварини люблять скрипку і басові звуки низьких мідних інструментів.

        Музика століттями використовувалася як відновлюючий і зцілюючий засіб. Вона сприятливо впливає на серце, систему кровообігу, психоемоційний стан. Під час тренувань прослуховування музики може підвищити витривалість на 20 відсотків. Крім того, чим більше людина слухає музику, тим краще стають її розумові здібності та пам’ять.

        – На сьогоднішній день у Європі та Америці стають популярними безшумні дискотеки. Людям роздають бездротові навушники, через які вони можуть самостійно регулювати рівень гучності та вибирати канал з музикою, яка найбільше подобається.

Висновок напрошується один - слухайте ту музику, яку ви любите, і завжди будете перебувати у відмінному настрої!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина