День "Книги рекордів Гіннеса"

 День "Книги рекордів Гіннеса"

«Книга рекордів Гіннесса» (World Records of Guinness) – щорічний довідник унікальних досягнень людей та тварин, нечуваних природних явищ та видатних подій шоу-бізнесу, мас-медіа та культури – має свій день народження.

З 2005 року він відзначається 9 листопада. Саме тоді був проданий 100 мільйонний екземпляр видання і воно отримало статус “книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі”.

Суперечки про те, хто найшвидше бігає чи найшвидше стрибає — існують стільки ж, скільки й людина. Невіддільним є бажання бути в чомусь кращим, першим. І не просто бути, а мати цьому підтвердження. Саме такі прагнення і спонукали британця Х’ю Бівера створити книгу рекордів. Сталося це в 1951 році, Бівер був інженером та власником пивоварні, тож не дивно, що назвав книгу в честь Гіннеса.

Книга має просто надзвичайний тираж, адже видається щорічно. З дня заснування й рік за роком вона видається 80 мільйонами примірників. А потрапляють туди рекордсмени з усього світу та з різноманітними досягненнями.

Наприклад, у тираж 2020 року потрапила молода співачка Біллі Айліш — як наймолодша виконавиця, що потрапила в музичні чарти. У 17-річному віці вона вже стала рекордсменом, а пісня з дебютного альбому посіла перше місце в британському хіт-параді.

Дивні світові рекорди в книзі Гіннеса

Рекордсменом можна стати не лише за спортивне досягнення чи збудований крутий літак, а й через дуже дивні причини. Ось кілька цікавих рекордів, для прикладу:

 У 1988 році кіт Блекі став найзаможнішою твариною у світі. Щасливий улюбленець успадкував від хазяїна понад 12 мільйонів доларів.

Людина з найбільшою кількістю пірсингів - Джон Лінч.


 
У 2009 році американський чоловік став рекордсменом через найдовші у світі нігті на руках. А саме, майже 10 метрів.

А один із перших вписаних рекордів у книгу Гіннеса стосувався ваги: в 1978 році брати-реслери МакКрері стали найважчою двійнею в сіті. Їх спільна вага була – 665 кілограмів!

Найбільше в світі татуювань на тілі зробив собі циркач Лакі Дайамонд Річ із Австралії. Його тіло розмальовували впродовж тисячі годин близько сотні тату-художників.


Одинадцять гримучих змій зумів втримати в роті за хвіст Джекі Біббі протягом 10 секунд. 



Ця книга поступилася лише Біблії, Корану й цитатнику Мао Цзедуна. На її сторінки потрапили тисячі світових рекордів, серед них – і встановлені українцями. Які ж вони?

Один із рекордів доводить, що ми – найспівочіша нація. На телебаченні тривала найдовша в світі трансляція пісенного телемарафону – аж 4 дні: 385 музичних колективів і солістів виконали понад дві тисячі пісень українською мовою. Телемарафон побачили в 155-ти країнах світу.

Потрапило в Книгу рекордів Гіннесса й найдовше безперервне читання поетичних творів. Упродовж 19-ти діб студенти та викладачі Острозької академії читали "Кобзар", а це 11 250 творів. За 456 годин приблизно три тисячі учасників перечитали книгу 45 разів!

Київське конструкторське бюро імені Антонова потрапило на сторінки книги, розробивши літак Ан-225 "Мрія" з найбільшою у світі вантажопідйомністю. Це – найважчий літак у світі з максимальною спорядженою масою 640 000 кілограмів. А розмах крил у найбільшого в світі літака Ан-225 "Мрія" аж 88 метрів!

А львівські кулінари потрапили в Книгу рекордів Гіннесса, створивши з пампушок найбільшу мозаїку в світі – для картини використали 7040 пампушок.

Також у Книзі можна знайти приклади індивідуальних досягнень.

Так, українець Олексій Гуцуляк у січні 2013 року пробув під снігом без одягу 1 годину 20 секунд.

Також увесь світ вразила сила духу 65-річного львів'янина Павла Рєзвого, який на звичайному човні упродовж 61 доби перетнув Атлантичний океан. А потім він переплив ще й Індійський океан лише за 57 днів.

Згадана в Книзі рекордів і гімнастка Лариса Латиніна з Херсона. Вона здобула найбільше олімпійських нагород серед жінок. Підіймалась на п'єдестал рекордні 14 разів, і 9 разів за золотом.


А Сергій Бубка за свою кар'єру встановив аж 35 світових рекордів.

А Ольга Лящук потрапила до Книги рекордів Гіннесса завдяки міцним стегнам. Ними вона за 14,65 секунди розчавила три кавуни.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина