Знайомство з відомими бібліотеками світу.

                                             Знайомство з відомими бібліотеками світу. 

                                            Бібліотека Єльського Університету

Єльський Університет (Yale University) - один з найбільш престижних і відомих університетів США і світу, що входить в так звану Лігу Плюща. Але примітний він не тільки своєю історією і видатними випускниками, а й самою головною, на наш погляд будівлею бібліотеки. Бібліотека університету налічує понад 15 млн томів, які зберігаються в 20 будівлях кампусу. Частина бібліотек розташована за межами кампуса в Нью-Хейвені. У структуру бібліотеки Єльського університету, зокрема, входить Бібліотека Льюїс - Уолпол (Lewis Walpole Library) в місті Фармінгтон, штат Коннектикут, з її зборами британських рукописів, книг, предметів образотворчого мистецтва, що відносяться до XVIII століття.

Найбільша бібліотека, що входить в комплекс, - Меморіальна бібліотека Стерлінга - містить 4 млн робіт з гуманітарних і суспільних наук. Бібліотека Стерлінга – є головною університетською бібліотекою. Її відкрили в 1931 році. За задумом Роджерса велична будівля мала стати культурним і архітектурним центром кампусу. Бібліотека у формі башти займає півкварталу, її площа 11,380 квадратних метрів, щоб її побудувати довелось знести двадцять інших будівель. Уже в рік відкриття колекція бібліотеки налічувала два мільйони примірників, на сьогодні у ній зберігається чотири мільйони томів, близько 500 тисяч рідкісних книг і кілька мільйонів рукописів.

                                                                   вхід до бібліотеки

Перше враження від незвичайної архітектури - приголомшений питання "що це?" Замок - не замок, будинок - не будинок, просто щось незрозуміле. Всього в Єлі бібліотек три, але ця основна, розрахована на десять мільйонів книг. Вона побудована у формі куба висотою близько десяти поверхів. Це виглядає дуже незвично. Сфотографувати бібліотеку поблизу не представляється можливим через воістину гігантських розмірів цієї будови, але є малюнок - старовинна гравюра. 

Весь будинок прорізають вузькі вітражні вікна. Барельєф над головним входом було створено скульптором Рене Полом Чемберленом(René Paul Chambellan). Картина зображає відомих вчених і цитати з їх найбільш відомих творів. В центрі барельєфу - структура абстрактного середньовічного вченого, яка є символом усіх давніх цивілізацій. 

Величний хол бібліотеки нагадує неф якого-небудь собору, в його центрі гарно прикрашений стіл та стінопис, що нагадує вівтар. Мурал називається Альма-Матер і був створений професором Єльського університету Юджином Саваджем(Eugene Savage). З обох боків головного холу стелажі, в яких колись була картотека бібліотеки. Її замінили комп'ютеризованою системою, але шкафчики зберегли для краси. 


А ще з бібліотекою пов'язано багато історій і легенд, як наприклад - «зникаюча бібліотека». Мова йде про Бібліотеку рідкісних книг і рукописів Байнеке (The Beinecke Rare Book and Manuscript Library). Beinecke Rare Book and Manuscript Library - найбільша в світі бібліотека, яка належить Єльському університету, в якій зберігаються рідкісні рукописи, документи і книги, які мають велику історичну та культурну цінність. Серед рідкісних книжок найвідомішою, мабуть, є Біблія Гутенберга, яка є традиційною точкою відліку історії друкарства в Європі. Її надрукували у 1450-му році й, хоч це і не перша друкована книга в історії людства, але вона відрізняється винятковою якістю й оформленням. На мою думку, книжка якій понад 500 років, навіть якщо вона не дуже оформлена, чи погано надрукована, все одно вражатиме :)

Цю скандальну в деякому роді легенду залишають так би мовити «на останок» для численних груп туристів, які відвідують кампус університету. У разі пожежі складна протипожежна система бібліотеки автоматично висмоктує весь кисень з приміщень, де знаходяться стелажі з книгами. Але в даному випадку страждає персонал бібліотеки, на свою біду опинився всередині. Крім цього, вся будівля можуть опустити нижче рівня землі, щоб захистити бібліотеку від ядерного вибуху. Первісна система пожежогасіння, яка згодом була замінена, була спроектована таким чином, щоб наповнити стелажі вуглекислим газом, але приводити в дію дану систему можна було тільки після евакуації персоналу бібліотеки. Кажуть, що занурення бібліотеки нижче рівня землі - неефективний спосіб, оскільки в даному випадку книги хоч і не згорять, але промокнути через підземних вод.

Обидві бібліотеки університету дуже цікаві хоч і дуже різні. Вони вражають як оздобленням, так і колекціями книг і обидві варті того, щоб поїхати їх подивитись.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина