Мужність і відвага крізь покоління (до Дня захисника України)

 

«Мужність і відвага крізь покоління»



(історична інформхвилинка до Дня захисника України)

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка не раз рятувала наш народ від ворожої навали. Його здавна шанували наші предки, особливо козаки, воїни Української повстанської армії – всі, хто захищав Україну і просив допомоги у Небесних Сил. Тому не випадково саме в цей день ми відзначаємо і велике релігійне свято, і День українського козацтва, вшановуємо воїнів УПА, та на державному рівні відзначаємо День захисника України.

Ще в давні княжі часи наші предки називали військо «дружиною» від слова «друг», отже, це той, на кого можна покластися, хто не зрадить і пліч-о-пліч з тобою боронитиме рідну землю.

Із сивої глибини віків виринають перед нами мужні риси славних князів-русичів: Олега і Святослава, Володимира і Ярослава, Володимира Мономаха, які заповідали жити в мирі і злагоді, любити і оберігати рідну землю – Київську Русь.

Історично сплелися назви Русь-Україна, русичі-роксолани-українці, яких добре знали в Європі і захоплювалися мужністю, патріотизмом і воїнською звитягою козаків, що самовіддано боронили «тихі води і ясні зорі» своєї Батьківщини, оспівали в думах і піснях козацьку вольницю, воїнське братерство.

У середині 18 століття аташе французького посольства писав про козаків, що вони «воліли невигоди важких походів, аніж спокійне життя рабів. З їхньої історії довідуємось, як то батьки переказували своїм синам горде почуття незалежності як найдорожчу спадщину, причому клич «Смерть або воля!» був їх єдиним заповітом, що переходив від батька до сина разом з прадідівською зброєю».

З давніх-давен наша багата прабатьківська земля приваблювала чужинців, які і силою, і лукавством, і підступом прагнули заволодіти Україною, уярмити наш волелюбний народ, посіяти між нас ворожнечу, спотворити історію, принизити і знищити материнську мову, самобутню культуру і традиції.

Але живуча душа народу відроджувалась із покоління в покоління. Ми пам’ятаємо і шануємо всіх воїнів-захисників України: січових стрільців, юних героїв Крут, повстанців Холодного Яру, бійців, що захищали Батьківщину від нацистської навали, вояків Української повстанської армії, які, наслідуючи козацькі традиції, у День Покрови Пресвятої Богородиці створили УПА, яка боронила рідну землю від ворогів.

Даючи присягу, воїни клялися «боротись за повне визволення усіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу». У пам’яті багатьох поколінь збереглися слова відомих патріотичних пісень, які народжувалися під час нетривалого відпочинку між боями.

У криваві роки Другої світової війни наші діди і прадіди мужньо захищали рідну землю, яка стогнала під ворожою фашистською ордою. Мільйони співвітчизників полягли на фронтах страхітливої війни. Імена одних увінчані славою, інші – відійшли у вічність безіменними героями…

Після найкривавішої Другої світової війни, яка охопила майже всю планету, наш народ довго заліковував рани. Кілька десятиліть людство шукає шляхи примирення і взаєморозуміння, але, на жаль, бажання верховодити у світі не полишає імперії, які розпадаються довго і болісно.

Ми, українці, не чекали підступного удару в спину від сусідньої Росії, яка після відмови України від ядерної зброї, на весь світ проголосила себе гарантом нашої безпеки і недоторканості кордонів. Народ, що називав себе братнім, із зброєю в руках опинився на нашій святій землі, окупував Крим, вчинив руїну на Донбасі. Першими на захист нашої Батьківщини постали воїни-добровольці.

Тисячі наших воїнів і мирних мешканців принесли криваву жертву, виборюючи незалежність і цілісність України. Вони приєднались на небесах до тих героїв, які упродовж віків виборювали собі право вільно жити і трудитись на рідній землі.

Для дітей у фонді нашої бібліотеки є такі книги, де розповідається про героїв захисників України : «Гетьмани України», «Українська повстанська армія», «Герої далеких і близьких епох»



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина