Ернест Сетон-Томпсон - 160 років від дня народження.

Ернест Сетон-Томпсон - цікаві факти з життя та творчості письменника-анімаліста

Ернест Сетон-Томпсон – канадський письменник, художник, дослідник природи і громадський діяч британського походження.

Народився 14 серпня 1860 року в британському місті Саут-Шилдс.

Його батьки емігрували до Канади, коли майбутньому письменникові було шість років. Тут він закінчив школу, а в дев'ятнадцять років здобув диплом коледжу мистецтв у Торонто. Згодом Сетон-Томпсон опановував образотворче мистецтво у Лондоні, Нью-Йорку та Парижі.

Сетон-Томпсон багато подорожував, цікавився фольклором індіанців та ескімосів, але провідною сферою його діяльності було вивчення життя тварин. Саме цій темі присвячені його книги, які принесли йому визнання й авторитет серед письменників-натуралістів. Власні твори Сетон-Томпсон ілюстрував сам, поєднуючи у своїх розповідях та малюнках наукову точність із захопливістю.

За своє життя Сетон-Томпсон написав і проілюстрував понад 40 книг.

Сетон-Томпсон був першим із плеяди видатних канадських письменників-натуралістів (Д. Кервуд,
Ф. Моует, Сіра Сова). Він — засновник традиції, що набула подальшого розвитку у творчості його послідовників, які створювали книги про звірів та птахів, про мисливців та скотарів, про натуралістів і мандрівників. У творчості всіх цих канадських письменників лунає тема єдності життя природи і життя людей, звучить думка про те, що знищення природних багатств завдає великої шкоди Землі та людям, які населяють нашу планету.

Інтерес до природи і здібності до малювання виявилися у майбутнього письменника ще змалечку. Він вирізьблював із дерева фігурки тварин і птахів, їхні зображення заповнювали його зошити для малювання. Сетон-Томпсон вів щоденник своїх спостережень за тваринами, з особливою цікавістю читав усе, що стосувалося життя природи.

Уже в шкільні роки Сетон-Томпсон вирішив стати натуралістом і мандрівником. Щоправда, для цього йому довелося подолати спротив батька. Отож, для досягнення мети потрібні були неабиякі зусилля і вольові якості. «Я пішов своєю власною стежкою, — писав Сетон-Томпсон, — не знаючи і ні в кого не питаючи, чи це найліпша дорога. Я знав лише одне: це була моя дорога».

Ліс він вважав своїм справжнім домом. Тут він зробив свої перші записи про поведінку тварин, перші малюнки, в яких намагався передати характер і особливості звірів і птахів. Намагаючись пізнати світ тварин, хлопчик приносив додому їх дитинчат, розводив кроликів, але швидко переконався, що зрозуміти життя лісу можна, тільки занурившись в нього, ставши його частиною.

Сетон-Томпсон не тільки письменник і художник, але ще і вчений! Саме він заклав основи етології, – науки про поведінку тварин у природних умовах. Хоча не закінчував при цьому університетів.

Сетон-Томпсон став одним із зачинателів літературного жанру творів про тварин; він надав потужний вплив на багатьох письменників-анімалістів. 

Особисте життя Людині, котра проводить більшу частину життя в лісі, важко організувати особисте життя. У перший раз Сетон-Томпсон одружився в 1896 році, його дружиною стала Грейс Галлатін. У грудні 1904 року в них народилася дочка Енн, яка частково пішла по шляху батька. Разом подружжя прожило майже 40 років, але в 1935 році розлучилися. 

Незабаром Ернест одружився на Джулії Батру, яка захоплювалася літературною діяльністю і стала активно допомагати чоловікові. Своїх дітей у них не було, і в 1938 році вони удочерили семирічну дівчинку Бьюлі (Ді). Після смерті прийомного батька в 1946 році вона присвятила своє життя організації вивчення його літературної і наукової спадщини та популяризації його творів.

Багато в чому завдяки її старанням популярність великого натураліста, письменника і художника-анімаліста Ернста Сетон-Томпсона продовжує бути дуже високою у всьому світі. Люди продовжують з великим інтересом читати його книги, відкриваючи для себе таємничий світ дикої природи, де живуть звірі, так схожі на нас характерами і поведінкою.

У нашій країні особливо добре відомий його збірник «Оповідання про тварин», до якого увійшли твори, написані Сетон-Томпсоном у різний час, а також «Маленькі дикуни « (1903) та «Рольф у лісах» (1911).   

В «Оповіданнях про тварин» головні герої — тварини та птахи. 

Розповідаючи про них, Сетон-Томпсон не ототожнює їх з людьми. Він описує їхні повадки правдиво і точно, скрупульозно передає особливості вдачі кожного свого персонажа. Його героям-тваринам притаманні своєрідні мужність, мудрість та вірність. У кожного свої звички, свій особливий характер, своє ім'я: не просто лис, а Доміно; не просто кролик, а Джек-Бойовий Коник; не просто ворона, а мудра стара ворона Срібна Плямка, яка навіть уміє рахувати. «Я переконаний, — пише Сетон-Томпсон, — що кожне з цих живих створінь є дорогоцінною спадщиною, яку ми не маємо права знищувати без конечної необхідності і не можемо віддавати для немилосердних забав нашим дітям»

Сетон-Томпсон відомий також як засновник організації бойскаутів у Америці та Ліги знавців і захисників лісу.

У 1960 році, в столітню річницю народження Сетона-Томпсона його дочка Ді і онук Сітон Коттьер піднялися в небо на невеликому спортивному літаку і розвіяли прах письменника (після смерті він був кремований) над пагорбами Сітон-Вілледж. Так була виконана його остання воля – возз’єднатися після смерті з лісами і їх мешканцями, які він пристрасно любив і оспівував все своє життя.

Завітайте до нас у бібліотеку та зануртесь у світ природи з книжками Ернеста Сетона-Томпсона.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»