Безцінний дар природи

 

Безцінний дар природи 

Здавна всі знають про те, наскільки корисні продукти бджільництва, а також про їх терапевтичний ефект, який є сприятливим для людського  здоров’я.

Мед та інші продукти бджільництва — це унікальні ліки, які створила природа. Ще з давнини вони активно використовуються у народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань. Єдине протипоказання — алергія на бджолину продукцію,

Якщо всі з дитинства знають, що таке мед, то інші продукти бджільництва: забрус, перга, прополіс, маточне молочко — знайомі не усім.

Мед — це перероблений бджолами нектар квітів. Робоча бджола збирає нектар і заповнює ним свій зоб, де нектар змішується з багатьма ферментами слини. Прилетівши у вулик, бджола передає крапельку нектару інший бджолі, яка збагачує його своїми ферментами і складає у стільники. Під час достигання меду бджоли багаторазово переносять його з однієї комірки до іншої, потім закривають стільники кришечками з воску.

До складу меду входять понад 50 різних речовин. Основні компоненти — це вуглеводи: глюкоза і фруктоза. Мед також містить вітаміни: В2, В6, РР, С, Н, Е, К, пантотенову кислоту, фолієву кислоту, важливі макро- і мікроелементи: кальцій, натрій, магній, залізо, сірку, йод, хлор, фосфор, марганець, мідь, цинк та інші. Залежно від рослин, з яких бджоли збирали нектар, мед відрізняється за складом, смаком, кольором і запахом.

У народній медицині добре відомі бактерицидні властивості меду: у ньому містяться речовини, які перешкоджають розвитку хвороботворних бактерій.

Мед — це ще і натуральне снодійне, яке є заспокійливим для організму. Склянка води з медом на ніч забезпечить вам міцний сон.

Крім цього, мед має ще кровотворні, ранозагоювальні, знеболюючі, імунологічні властивості, що позитивно діють на всі органи і системи, стимулюючи їх роботу, підвищуючи загальну опірність організму різним захворюванням.

Бджолиний прополіс – це продукт, для якого характерна величезна кількість біологічно активних речовин. Це продукт переробки бджолами смолистих виділень деяких рослин (тополі, берези, сосни, осики та ін.). бджоли використовують його для ремонту стільників, замазувати щілини у вулику, знезараження свого жила.

Ще з давніх давен прополіс відомий як потужний антисептик і анальгетик. У ньому міститься величезна кількість хімічних елементів, необхідних людині, у тому числі вітаміни: В1, В2, В6, С, Е, Н, Р, а також цінні ферменти, мікроелементи, фітонциди, флавоноїди, ефірні олії, рослинні смоли, віск жирні кислоти.

Пилок бджіл – це концентроване джерело білка, вуглеводів, вітамінів та мінералів.

Якщо з нектару бджоли роблять мед, то з квіткового пилку отримується перга. Прилітаючи у вулик, бджола приносить на задніх лапках кульки квіткового пилку. Його також називають бджолиним обніжжям. Бджоли утрамбовують пилок у стільники і заливають медом. Під впливом меду і ферментів слини бджіл пилок починає бродити. У результаті з нього утворюється зовсім новий продукт, який значно перевершує пилок за корисними властивостями. Пергу ще називають "бджолиним хлібом", оскільки це основний корм для личинок і дорослих бджіл.

Маточне молочко бджіл – це енергетичний харчовий концентрований продукт, в якому міститься більш ніж сто поживних речовин. В маточковому молочку присутні вуглеводи, ліпіди, стерини та широкий спектр жирних кислот. Білки, які виявлені в ньому, за будовою наближені до білків сироватки крові людини.

Бджолине молочко зміцнює імунітет, сприяє регенерації клітин, подовжує тривалість життя, покращує роботу головного мозку, нормалізує артеріальний тиск, покращує роботу кишківника та органів травлення, підвищує гостроту зору, збільшує тривалість життя.

Бджолине молочко запобігає старінню шкіри і тому широко застосовується у косметології.

Запрошуємо відвідати бібліотеку та ознайомитись з книгами, що ми маємо у своїх фондах.


  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина