«Воїни нової формації на захисті Незалежності України»

В Україні 29 липня відзначають День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, на які покладені завдання збереження територіальної цілісності України. Сили спеціальних операцій найсучасніша складова Збройних Сил України. Не існує перешкод, які б не змогли подолати спецпризначенці ССО і немає противника, перед яким би відступив чи побоявся український воїн Сил Спепеціальних операцій.

Сили спеціальних операцій – окремий вид Збройних сил, який складається з добре навчених та мотивованих військових, здатних вести підривну діяльність у тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти або захоплювати важливих заручників. Це окремий рід військ Збройних сил України, який виконує надскладні завдання. Історія створення Сил спеціальних операцій ЗСУ починається з 2007 року, з директиви міністра оборони України – сформувати спочатку Управління Сил спеціальних операцій як структурний підрозділ Генерального штабу. Але окупація Криму російськими військами та вторгнення на Донбас пришвидшило процес формування ССО і виокремлення їх у окремий рід військ. 16 червня 2016 року Верховна Рада дозволила створити Сили спеціальних операцій та Високомобільні десантні війська, що й було виписано в законі. А вже 26 липня 2016 року Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про День Сил спеціальних операцій Збройних сил України». Було прийнято рішення встановити в Україні 29 липня Днем Сил спеціальних операцій ЗСУ, і відзначати його щорічно. Встановлення такого Дня сприятиме подальшому розвитку національних військових традицій, військово-патріотичного виховання молоді, її готовності до захисту Батьківщини.

ССО відрізняється не лише високими вимогами щодо добору кандидатів на службу — відбір проходять лише 10% кандидатів, але й підготовкою особового складу. На службу потрапляють тільки високомотивовані, стресостійкі та досвідчені військові.

Емблемою ССпО є зображення крокуючого вовка срібного кольору, підперезаного золотим поясом-наузом, яке накладено на вінок з лаврового листя срібного кольору. У центрі нижньої частини вінка вміщено двозуб – княжий знак Святослава Хороброго срібного кольору. Під нижньою частиною вінка півколом розміщено стрічку золотого кольору з написом чорними літерами девізу Святослава Хороброго «ІДУ НА ВИ».

Прапором Сил спеціальних операцій Збройних Сил України є прямокутне полотнище сіро-сталевого кольору зі співвідношенням ширини до довжини 2:3. У центрі полотнища вміщено зображення емблеми ССпО. Вільні краї полотнища прикрашено золотою бахромою. Древко прапора темно-коричневого кольору висотою 250 см. Верхівка древка стрілоподібна з білого металу. У центрі двозуб – княжий знак Святослава Хороброго.

До типових завдань ССО відносяться:

1.    рейди та сучасні бойові дії;

2.    психологічні операції (Psy-Ops);

3.    здобуття розвідувальної інформації за лінією фронту;

4.    робота «цивільної адміністрації» (залучення на свій бік населення);

5.    створення агентурних мереж;

6.    навчання іноземних армій, поліційних і безпекових сил (так зване «примноження сили»);

7.    пошук, евакуація й доставлення полонених, заручників;

8.    медична допомога;

9.    впровадження в структуру спецслужб і військових організацій з метою шпигунства або знищення людей, що представляють загрозу державі (в тому числі і на території інших держав);

10.підготовка до переворотів, повалення режимів;

11.виявлення, ідентифікація та визначення цілей для власних засобів ураження;

12.антитерористичні операції.

«Протягом 2016-2019 років ССО виконували завдання, визначені концепцією щодо формування й розвитку Сил спеціальних операцій на п’ять років. У 2020 році ми підсумували те, що зроблено. Наразі ми перебуваємо на завершальному етапі “дорожньої карти” формування та розвитку ССО» - наголошує Командувач Сил спецоперацій  генерал Луньов. Станом на сьогодні начальником Генерального штабу затверджена стратегія розвитку ССО до 2035 року. А це стратегія на 15 років.


                У командуванні ССО на постійній основі майже щодня працюють радники та експерти від США й Литви. У підпорядкованих частинах – експерти з Америки, Литви й Данії. Радять, сприяють в окремих заходах підготовки. Відбувається також плідна співпраця зі Штабом спеціальних операцій НАТО. Це основна структура, що відповідає за генерування нових підрозділів для участі в Силах реагування НАТО. Держава також намагається забезпечити високий рівень професійної підготовки особового складу, зокрема через фахове навчання як в Україні, так і за кордоном. Проходження військової служби на ротаційній основі в штабах НАТО всіх рівнів. Цьому має сприяти інтенсивне вивчення військовослужбовцями англійської мови на найвищому рівні. 

Для підкреслення гострої важливості і затребуваності якнайшвидшого розвитку ССпО в умовах розгорнутої проти нашої держави агресії наведемо досить відому цитату, що американські кінематографісти приписують підполковнику Дуліттлу, командувачу першої повітряної операції з бомбардування столиці та найбільших промислових центрів Японії (більш відома як рейд Дуліттла): «Японці нанесли по нам у Перл Харборі нищівного удару молотом. Наш рейд, навіть якщо він буде вдалим, буде лише вколом голки. Але цей укол буде нанесений в саме серце ворога!». Незалежно від того чи є ця фраза художнім вимислом, чи справді була вимовлена Дуліттлом - вона досить влучно і точно описує характер і сутність спеціальних операцій та визначає природу Сил спеціальних операції. 

ССпО мають стати жалом рапіри, що точно і безжально разить ворога в найбільш вразливі та болючі місця, сковуючи його дії, зриваючи його плани, вносячи паніку, дезорганізацію в його дії, підриваючи авторитет ворожих владних та політичних кіл, вибиваючи з під їх ніг соціальну опору, і тим самим даючи можливість занести над ворогом «молот» ЗвС для нанесення вирішального і нищівного удару по противнику. 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина