«Шоколадні історії»

(До Всесвітнього дня шоколаду)

11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду.

Першими шоколад навчилися робити ацтеки, які називали його «їжею богів».

Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли їх для зміцнення витривалості.

 У середньовіччя споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам.

Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні.

“Madeleine” – найдорожчий шоколад у світі, створений кулінаром Фріцем Кніпшілдтом з американського штату Коннектикут.

Португальська поет Фернанду Пессоа одного разу написав: «Подивіться, на світі немає іншої такої метафізики, як у шоколаду»

Hershey’s щодня випускають більше 80-и мільйонів шоколадок «Kisses».

Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі.

У фільмі «Psycho», Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп Bosco для імітації крові в знаменитій сцені в душі.

Незважаючи на те, що какао вперше використали в Центральній і Південній Америці більше 4000 років тому, майже 70 % світової какао-сировини виростає зараз в Африці. Кот-д’Івуар є одним з найбільших виробників какао, забезпечуючи близько 40 % світових поставок.

 Шоколаду традиційно приписують магічні, медичні та містичні властивості. Приміром, у латинській мові какао-дерева іменуються як « Theobroma Cacao », що означає «їжа богів».

Шампанське і ігристе вино вважаються занадто кислими для вживання з темним шоколадом. Червоне вино поєднується краще за все.

Час виростання какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.

Кожне какао-дерево виробляє близько 2500 бобів. Повинно пройти близько чотирьох-п’яти років, щоб з’явилися перші боби.

Американські виробники шоколаду використовують близько 3,5 мільйона фунтів цільного молока кожен день, щоб зробити молочний шоколад.

Для створення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.

Приблизно 70% грошей із майже 500 мільйонів доларів, призначених для покупки цукерок перед Великоднем, витрачається на шоколад.

Першими людьми, яким довелося спробувати какао, були Мокая і Омелька, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років до нашої ери.

Слово «шоколад» походить з словесності цивілізації Майа – xocolatl, або «гірка вода».

Люди, що знаходяться в стані стресу споживають на 55% більше шоколаду, ніж їх не депресивні знайомі.

Шоколад був одним з перших продуктів Американського експорту, коли в 16 столітті Колумб разом з Кортесом привіз какао-боби назад в Іспанію.

Перша механічна машина з виробництва шоколаду була виготовлена ​​в Барселоні (Іспанія), в 1870 році.

Коли англійські пірати захопили іспанський корабель, завантажений бобами какао, вони підпалили його, думаючи, що боби – це овечий послід.

Мадам Дюбаррі, що має репутацію німфоманки, заохочувала своїх коханців шоколадними ласощами.

Шоколад був включений в раціон їжі солдатів Другої Світової війни. Згідно кондитерської специфікації, він повинен був бути розроблений з смаковими якостями « трохи краще, ніж варена картопля », щоб солдати не з’їдали його занадто швидко.

За один рік у світі виробляється до 3 мільйонів тонн какао, що становить трохи менше половини врожаю кави.

Шоколад « Kisses » від фірми Hershey був вперше виготовлений в 1907 році і мав форму квадрата. Потім, з появою нової машини на виробництвах в 1921 році змінилася і структура форми.

Приблизно 40% мигдалю, виробленого в світі, йде на добавки для шоколадних виробів.

Лідером по споживанню шоколаду вважають Швейцарію до 10 кг в рік на людину, для порівняння В США з'їдають до 5.5 кг шоколаду.

Для виготовлення одного кілограма шоколаду потрібно близько 900 какао-бобів. На кожному какао-дереві дозріває понад 25 тисяч бобів, тобто з одного дерева можна зібрати достатню кількість какао-бобів, щоб зробити понад 27 кг шоколаду.

 Лише в США люди витрачають понад 100 мільярдів доларів в рік на шоколад.

 Вечірнє плаття з шоколаду

 В талановитих руках шоколад може стати справжнім витвором мистецтва. Дизайнер з Единбурга (Шотландія) Лорен Сміт зробив з шоколаду вишукане вечірнє плаття. Шоколадне плаття вагою близько 50-ти кг було представлено на виставці в Лондоні, що проходила в рамках святкування Національного тижня шоколаду. Шоколад легко топиться при температурі тіла людини і тому його було нанесено на спеціально підготовану тканину.

Давайте разом отримаємо задоволення від шоколадного присмаку цієї літератури!!!

Йоганн Ягело

«Шоколад із чилі»

 «Шоколад з чилі» продовжує події не менш «смачною» повісті під назвою «Кава з кардамоном», ось тільки проблеми 17-річної Лінки здаються більш життєвими, хоч і не позбавленими романтики. Сімейні негаразди, труднощі в новому навчальному закладі, необхідність заробляти гроші, випробування на міцність перше кохання. Все в житті Лінки як шоколад з перцем - солодкаво-ніжне і пекучо-гірке одночасно. Але тим воно і цікаво.

Надії Гербіш

«Теплі історії до шоколаду»

Друга збірка «Теплих історій» від оригінального автора та ідейної натхненниці відомої серії - Надії Гербіш, продовжує затишний розмова з читачем, для якого щирість, любов, віра, натхнення, співчуття - не абстрактні поняття, а цілком реальні шматки життя, що мають смак, запах , дотик. Історії та есе - автобіографічні і вигадані - покликані втішити, порушити теплі емоції, подарувати усмішку, або стати прекрасним доповненням до чашки з гарячим шоколадом.

Лора Флоранд

«Француженки не крадуть шоколад»

Ця книга - лише перша з «шоколадною» серії американського автора Лори Флоранд про пригоди різних героїв - чоловіків і жінок в столиці любові і кулінарії - Парижі. Всі твори серії певною мірою автобіографічні, адже Лора захопилася кондитерським мистецтвом і зустріла коханого чоловіка саме у Франції. «Француженки не крадуть шоколад» розповідає про захоплюючі і запаморочливих пригоди американки Кейд, яка обов'язково повинна дізнатися всі таємниці майстерності відомого паризького шоколатьє Сільвана Маркіза. Не всі обов'язково буде відбуватися чесним шляхом, але, безумовно, буде весело і романтично.

Роальда Дал

«Чарлі і шоколадна фабрика»

Казкова повість про доброго хлопчика Чарлі і його пригоди на чарівної фабриці ексцентричного кондитера Вонка була написана понад півстоліття тому, але до цих пір захоплює маленьких і дорослих читачів. Секрет - в захоплюючій фентезійних розповіді, де шоколадна фабрика схожа на Країну Чудес з власними мешканцями і химерною, а іноді і небезпечною, атмосферою, в неабиякому настрої, актуальних і точних збірних образах і, нарешті, у смачному шоколадному настрої, який порадує всіх ласунів.

Джоан Харріс

«Шоколад»

Вьен і Анук - мати і дочка, дві відчайдушні мандрівниці, яких чарівним вітром занесло в крихітне містечко Ланксне на березі річки Тан. Саме тут вони вирішують відкрити шоколадну крамницю напередодні Великодня. Сорок днів триває строгий католицький пост і стільки ж треба шоколадної чарівниці Вьєн, щоб полонити серця жителів міста, розплутати кілька таємниць, знайти друзів і зустріти коханого. Але ось знову піднімається вітер і кличе її в дорогу. Послухає вона його пісню, піде за ним? Або все ж, припинить вічні пошуки щастя і вдома?

«Львів. Шоколад. Кам’яниці»

«Львів. Шоколад. Кам’яниці» — збірка, яка привідкриє таємниці історії творення галицької столиці. Це десять зворушливих оповідань від знаних письменниць, овіяні романтикою та чарами міста, де колись цокотіли підковами коні, шаруділи шатами львівські пані, пливучи по бруківці, а згодом - дзеленчав старий трамвай.

Сучасне місто тут переплітається з давнім, часом упізнаваним, а часом і не дуже, але таким же цікавим і звабливим, як і колись. Каплиця Боїмів і Чорна кам’яниця, вілла на Хресті й будинок на площі Ринок… Усі вони поволі розкриватимуть вам свої таємниці, про які, найімовірніше, ви ніколи не чули й навіть не здогадувалися.

Мирослав Дочинець

«Хліб і шоколад»

Перед нами - "легка" і "світла" проза. Мирослав Дочинець має свій стиль письма, за яким проглядається витончений художній смак, відчуття форми, композиційної самодостатньої творів. Особливе місце відведено жінці. Героїні "заново" створюють мужчин, у яких закохані, причому кохання двох не припиняється і в потойбіччі. Автор не грає в містику, він оновлює міф кохання.

Галина Куликова

«Шокодадне вбивство»

У фонтані міського парку потонув знаменитий рок-музикант, у власній ванній загинув авторитетний колекціонер, а в декоративному прудике модного ресторану захлинулася одна з відвідувачок. В трагічну випадковість ніхто не вірить, бо обставини загибелі кожної з жертв досить дивні. Для слідчих в перспективі - це три очевидних "глухаря". А ось для блискучого аналітика Сильвестра Безсонова - можливість в черговий раз проявити унікальний талант приватного детектива. Злочинний задум витончений і підступний, а нитки розслідування ведуть далеко, в Південну Америку. При цьому безстрашному Сильвестру і його вірної помічниці Майї доводиться вступати в єдиноборство не тільки з цілком матеріальними лиходіями, але також і з древніми духами зла. Але ж починалася вся ця історія дуже і дуже солодко - один молодий успішний бізнесмен купив шоколадну фабрику ...

 Наталка та Олександр Шевченко

«Усе в шоколаді»

Новорічні та Різдвяні свята – улюблений час дітлахів та… зловмисників. Адже люди стають добрішими, довірливішими, менш уважними та підозрілими, а грабіжники раді з цього скористатись. Але Команда Мрії завжди на сторожі і швидше за міліцію розкриє будь-яку справу: чи то крадіжку в місцевому історичному музеї, чи то зникнення директора кондитерської фабрики. Знайомтеся з новими пригодами «мрійників», і ви теж не будете сумувати зимовими вечорами.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина